Έκθεση Γενεύης 2016: Pagani Huayra BC

Σχετικά άρθρα

Pagani-Huayra-BC-017

Σε περίοπτη θέση και γεμάτο καμάρι στο περίπτερο της Pagani βρίσκεται η νέα Huayra BC, με τον Horacio και την εξαίρετη ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών του, να έχουν καταφέρουν να κάνουν το καλό, καλύτερο.

Το όνομα της Huayra BC προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος του πρώτου πελάτη της Pagani, Benny Caiola και όπως κάθε ειδική έκδοση που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει αύξηση της ισχύος και μείωση του βάρους. Όμως η υλοποίηση της, όπως σε κάθε δημιουργία του Horacio, είναι… από άλλο πλανήτη. Το αυτοκίνητο, βασίζεται στο carbon-titanium monocoque chassis της Pagani. Εξοπλίζεται με τον ίδιο, υπερτροφοδοτούμενο V12 των 6 λίτρων που προέρχεται από την Mercedes-Benz AMG και διατηρεί την ίδια αρχιτεκτονική αναρτήσεων με διπλά ψαλίδια και στους τέσσερις τροχούς και αμορτισέρ της Ohlins. Οι λεπτομέρειες όμως είναι που κάνουν την διαφορά.

Pagani-Huayra-BC-014

Ο κινητήρας, δεν αποδίδει 830 άλογα όπως μας είχανε κάνει να πιστεύουμε οι φήμες, αλλά “μόλις” 789 άλογα ενώ η ροπή έχει σκαρφαλώσει από τα 1.000 Nm της standard Huayra, στα 1.098 Nm. Η ισχύς περνά στον δρόμο μέσω ημιαξονίων με τριποδικούς σταυρούς –μία διάταξη με ρίζες στα πρωτότυπα αντοχής- και ενός ολοκαίνουριου κιβωτίου ταχυτήτων. Αυτό, προέρχεται από την Xtrac και είναι ένα αυτοματοποιημένο, μηχανικό κιβώτιο 7 σχέσεων με ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό και ανθρακονημάτινα συγχρονιζέ! Η Pagani λέει ότι θα μπορούσε να επιλέξει ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη αλλά η μονάδα της Xtrac καταφέρνει να μειώσει τον χρόνο αλλαγής ταχύτητας στο μισό –από τα 150 ms της απλής Huayra στα 75 ms– ενώ είναι κατά 40% ελαφρύτερο από ένα διπλού συμπλέκτη.

Pagani-Huayra-BC-002

Επίσης, όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, η Huayra BC επωφελείται από σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την αεροδυναμική. Το νέο bodykit εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Dallara και με εξαίρεση την οροφή αλλάζει κάθε panel με έναν και μοναδικό στόχο: επιπλέον downforce. Η εταιρία δεν έδωσε στη δημοσιότητα νούμερα, αλλά κάτι μου λέει ότι τα οφέλη είναι σημαντικά.

Και καταλήγουμε στα “ωραία”… Η Huayra BC, είναι 132 κιλά ελαφρύτερη από το standard μοντέλο! Ζυγίζει μόλις 1.218 κιλά! Πώς έγινε αυτό; Με παθολογική εμμονή στη λεπτομέρεια. Η κολασμένα όμορφη εξάτμιση, είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και ζυγίζει μόλις 2.9 κιλά! Δύο κιλά και 900 γραμμάρια, έναντι των 10 κιλών που ζυγίζει η standard. Τα bespoke φρένα, προέρχονται από την Brembo. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το “Monolithic” design της εταιρίας στις εξαπίστονες εμπρός δαγκάνες –οι πίσω είναι τετραπίστονες– και σύμφωνα με την Brembo, είναι 6% ελαφρύτερες από τις απλές. Οι σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος, μειώνουν κατά 9 κιλά το βάρος ενώ τα ψαλίδια της ανάρτησης είναι κατασκευασμένα από το αεροπορικού τύπου αλουμίνιο που ονομάζεται Avional και είναι 25% ελαφρύτερο από το συμβατικά κράματα. Επίσης, η Pagani λέει ότι χρησιμοποίησε έναν νέο, άγνωστο τύπου ανθρακονημάτων που είναι 50% ελαφρύτερος και 20% ισχυρότερος από το τυπικό carbon.

Pagani-Huayra-BC-011

Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει η Huayra BC. Με +60 άλογα, +98 Nm ροπής, -132 κιλά και βελτιωμένη αεροδυναμική, είναι βέβαιο ότι είναι ταχύτερη από την “απλή”. Απλά δεν ξέρουμε κατά πόσο. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι παρότι κοστίζουν €2.3 εκατομμύρια έκαστη, κάθε μία από τις 20 Huayra BC που θα κατασκευάσει η Pagani, έχει προπωληθεί ενώ σύμφωνα με το Top Gear, η εταιρία έχει άλλες τόσες παραγγελίες για την Huayra BC Roadster.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Η Pagani Alisea γιορτάζει τα 25 χρόνια της Zonda

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Transportation Design στο Istituto Europeo di Design (IED) του Τορίνο, το ίδιο που φοίτησε ο Αλέξανδρος Λιώκης, ετοίμασαν ένα...

Επικός gaming προσομοιωτής από την Pagani

Η Pagani συνεργάστηκε με την Racing Unleashed, με τους ανθρώπους που κατασκευάζουν προσομοιωτές για τις ομάδες της F1, και δημιούργησαν έναν επικό gaming προσομοιωτή,...