Η Audi εξέλισσε το PDK της Porsche 30 χρόνια πριν

Σχετικά άρθρα

Semperit Rallye Audi S1 1985

Τα διπλοσύμπλεκτα κιβώτια είναι πλέον η μοναδική επιλογή στα αυτοκίνητα επιδόσεων, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν περάσει και στα καθημερινά συμβατικά μοντέλα. Η Audi, όμως, το είχε τοποθετήσει για πρώτη φορά ένα παρόμοιας τεχνολογίας κιβώτιο πριν από 30 χρόνια στο αγωνιστικό Sport Quattro S1.

Πιο συγκεκριμένα, στο αυστριακό ράλλυ Semperit το Νοέμβριο του 1985, σε έναν μη πρωταθληματικό αγώνα, όπου ο Walter Röhrl τον είχε κερδίσει με 19 λεπτά διαφορά. Αυτός ο αγώνας είχε χρησιμοποιηθεί για την δοκιμή του συγκεκριμένου κιβωτίου, ώστε να τρέξει η γερμανική εταιρία στον βρετανικό αγώνα του πρωταθλήματος, δύο εβδομάδες αργότερα. Σε αυτόν, ο Röhrl είχε εγκαταλείψει και όπως έχει γράψει στη βιογραφία του, ο πιο πιθανός λόγος ήταν το κιβώτιο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός, ότι το κιβώτιο αυτό δεν ήταν για λογαριασμό της Audi, αλλά πρακτικά αποτελούσε μια από τις πρώτες προσπάθειες για το PDK της Porsche. Ο λόγος ήταν απλός, καθώς τότε το αγωνιστικό τμήμα της Audi και της Porsche ήταν υπό την ηγεσία του ίδιου ανθρώπου, του Ferdinand Piëch. Η Porsche εξέλισσε το διπλοσύμπλεκτο κιβώτιο για τα αγωνιστικά 956/962 του Le Mans, και ο Piëch ήθελε η Audi να τα δοκιμάσει στο S1 Evolution 2 του Group B.

Η εξέλιξη του PDK από την Audi διεκόπη όταν σταμάτησε η εποχή των Group B αγωνιστικών, για να μπουν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στα Volkswagen Golf R32, το Audi TT, τη Bugatti Veyron κλπ., πάλι υπό την ηγεσία του Ferdinand Piëch.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Rezvani Retro RR1. Μια 911 με “σύγχρονη-ρετρό” εμφάνιση

Η νέα δημιουργία της Rezvani είναι το Retro RR1. Πρόκειται για μια 911 (992) που διαθέτει νέο αμάξωμα κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, με ρετρό σχεδίαση...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...