GP Αυστραλίας 2016: Φορτσάτος ο Rosberg!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

Hamilton-Rosberg-Vettel

Όπως ακριβώς τελείωσε την περσινή σεζόν, έτσι ξεκινά τη φετινή ο Nico Rosberg! Ο Γερμανός ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου αγώνα για το 2016, έχοντας πίσω του τον Lewis Hamilton, για το πρώτο «1-2» της γερμανικής ομάδας φέτος. Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη νίκη (συμβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του) για τον Rosberg και η 15η στην καριέρα του.

Πολύ καλά δείγματα για την ταχύτητα άφησε η Ferrari, η οποία θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα σήμερα, αλλά επέλεξε λανθασμένη στρατηγική. Ακολούθησαν οι Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Romain Grosjean, Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas, Carlos Sainz και Max Verstappen.

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από την κόκκινη σημαία που προκλήθηκε στον 18ο γύρο, μετά από επαφή των Esteban Gutierrez και Fernando Alonso, με τον Ισπανό στη συνέχεια να απογειώνεται, αλλά είναι καλά στην υγεία του. Η Ferrari στην επανεκκίνηση επέλεξε λανθασμένα την πολύ μαλακή γόμα, έτσι αναγκάστηκε να κάνει ακόμα ένα pit stop, χάνοντας τη νίκη. Ιδανικό ντεμπούτο για τη Haas, καθώς ο Grosjean πήρε τους 8 βαθμούς της 6ης θέσεις για την αμερικανική ομάδα! Ας δούμε πώς κύλισαν οι 57 -και όχι 58- γύροι του αγώνα:

GP AUSTRALIA F1/2016

Οι καιρικές συνθήκες στην πίστα ήταν εξαιρετικές, με τα σύννεφα να είναι πολύ λίγα και τις θερμοκρασίες να είναι στους 23°C στον αέρα και 37°C στο οδόστρωμα. Οι 10 πρώτοι οδηγοί ήταν: Hamilton, Rosberg, Vettel, Raikkonen, Verstappen, Massa, Sainz, Ricciardo, Perez και Hulkenberg. Σε αλλαγή κιβωτίου προχώρησε ο Bottas, έτσι ξεκινούσε από την 16η θέση, κάτι που φέρνει τον Alonso στην 11η θέση και τον Button στη 12. Τα πολύ μαλακά ελαστικά είχαν οι 8 πρώτοι οδηγοί, όταν οι δύο Force India ήταν στα μαλακά.

Αναλυτικά, οι Palmer, Magnussen, Nasr, Ericsson, Alonso, Wehrlein και Haryanto είχαν νέα πολύ μαλακά, και οι Kvyat, Perez, Hulkenberg, Button, Bottas, Grosjean και Gutierrez είχαν φρέσκια μαλακή γόμα. Όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί φορούσαν χρησιμοποιημένα πολύ μαλακά. Πρόβλημα με τον Kvyat λίγο πριν από την εκκίνηση, με αποτέλεσμα να έχουμε δεύτερο γύρο σχηματισμού. Ο Ρώσος δεν ξεκίνησε ποτέ τον αγώνα.

GP AUSTRALIA F1/2016

Μόλις τα κόκκινα φώτα έσβησαν, οι δύο Ferrari -κυρίως ο Vettel- ξεκίνησαν εκπληκτικά και οι δύο Mercedes άσχημα, με αποτέλεσμα ο Vettel να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο Raikkonen στη δεύτερη, μπροστά από τους Rosberg, Verstappen, Massa, Hamilton, Sainz, Hulkenberg, Ricciardo και τον 10ο Alonso. Κλατάρισμα για τον Magnussen που μπήκε για τη μαλακή γόμα, την ώρα που έξω ο Button ήταν στη 12η θέση και ο Wehrlein είχε ανέβει 14ος.

Από το εμπόδιο από του Massa απαλλάχθηκε ο Hamilton στον 4ο γύρο, έχοντας πλέον μπροστά του τον Verstappen, ενώ πιο πίσω ο Ricciardo προσπερνούσε τον Hulkenberg για την 8η θέση. Η διαφορά του Vettel από τον Raikkonen ήταν 2 δευτερόλεπτα, ενώ ο Rosberg ήταν άλλο μισό δευτερόλεπτο πιο πίσω, με αποτέλεσμα να ανοίγει την πίσω πτέρυγα για προσπέρασμα, όπως έκανε και ο Hamilton για να πάρει την 4η θέση από τον Massa.

_L4R5038

Για το πρώτο του pit stop μπήκε ο Sainz, στον 9ο γύρο, βάζοντας τη μαλακή γόμα. Ο Ricciardo παράμενε ζεστός και το έδειχνε με την προσπέραση στον 6ο Massa. Οι δύο Mercedes είχαν χάσει λίγο τον ρυθμό τους και ο Hamilton έλεγε στην ενδοεπικοινωνία ότι δεν μπορεί να βρεθεί μπροστά από τον Verstappen, με τη διαφορά των δύο να είναι στα 8 δέκατα, όπως και αυτή των Raikkonen και Rosberg, στον 11ο γύρο, όσο μπροστά ο Vettel δεν δεχόταν καμία απειλή.

Στα pits οι Nasr και Massa στον 12ο γύρο, για να βάλουν τη μαλακή γόμα. Έξω, ο Bottas περνούσε τον Palmer για την 11η θέση. Μαλακά ελαστικά και για τον Rosberg στον επόμενο γύρο, ο οποίος οριακά βρέθηκε μπροστά από τον Hulkenberg, στην 5η θέση. Μαζί στα pits οι Vettel και Verstappen στον 13ο γύρο. Πολύ μαλακά ελαστικά για τον Vettel και μαλακά για τον Verstappen. Ο Vettel επέστρεψε στην 3η θέση, ελάχιστα μπροστά από τον Rosberg, ο οποίος τον πίεσε χωρίς επιτυχία.

GP AUSTRALIA F1/2016

Τα ελαστικά του Bottas είχαν τελειώσει, γι’ αυτό και οι Verstappen και Sainz δε δυσκολεύτηκαν να βρεθούν μπροστά, όπως έκαναν αμέσως μετά και με τον Button, που είχε πέσει 10ος. Ο Vettel ήταν ο ταχύτερος οδηγός έξω και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι έφτασε τον Hamilton και τον προσπέρασε με μεγάλη άνεση στην πρώτη στροφή του 16ου γύρο.

Τα ελαστικά του Πρωταθλητή είχαν καταστραφεί, έτσι μπήκε στα pits μαζί με τον Raikkonen αμέσως μετά. Ο Raikkonen επέλεξε τα πολύ μαλακά και ο Hamilton τη μέση γόμα, σε μία διαφορετική στρατηγική. Ο Kimi επέστρεψε στην πίστα 3ος και ο Hamilton 7ος, μπροστά από τον Massa.

Σκληρό ατύχημα μεταξύ των Alonso και Gutierrez στον 17ο γύρο, κάτι που ανάγκασε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγει στην πίστα. Ο Alonso προσπάθησε να περάσει τον Gutierrez στη στροφή 3, έτσι κινήθηκε στην αριστερή πλευρά του Μεξικανού. Για κάποιο λόγο, ο Gutierrez άφησε το γκάζι πιο νωρίς κινούμενος αριστερά, με αποτέλεσμα να υπάρχει επαφή μεταξύ του εμπρός δεξί του τροχού του Alonso και του πίσω αριστερού του Gutierrez. Η MP4-31 του Ισπανού απογειώθηκε, αλλά ο Ferni βγήκε χωρίς πρόβλημα από το μονοθέσιο.

Κόκκινη σημαία αποφάσισαν οι αγωνοδίκες! Όλα τα μονοθέσια παρατάχθηκαν στο pit lane και η σειρά ήταν: 1. Vettel, 2. Rosberg, 3. Raikkonen, 4. Ricciardo, 5. Verstappen, 6. Sainz, 7. Hamilton, 8. Massa, 9. Grosjean, 10. Bottas, 11. Hulkenberg, 12. Palmer, 13. Perez, 14. Ericsson, 15. Button, 16. Nasr, 17. Wehrlein, 18. Haryanto. Οι οδηγοί βγήκαν από τα μονοθέσιά τους και ο Hamilton βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει την εμπρός αεροτομή που είχε πληγώσει στην εκκίνηση.

GP AUSTRALIA F1/2016

Η διακοπή κράτησε για 10 λεπτά και οι οδηγοί είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν ό,τι ελαστικά ήθελαν για την επανεκκίνηση. Τα δύο Ferrari είχαν τα πολύ μαλακά και οι δύο Mercedes τη μέση γόμα, ίσως θέλοντας να φτάσουν μέχρι αυτά στο τέλος, διανύοντας 37 γύρους με αυτά. Ο Haryanto γνώρισε την εγκατάλειψη στον πρώτο του αγώνα στη Formula 1.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε και ο Vettel δεν είχε πρόβλημα να μείνει μπροστά από τον Rosberg. Ο Verstappen πίεζε τον Ricciardo και ο Hamilton τον Sainz, αλλά κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να περάσει. Αντίθετα, πιο πίσω ο Button ανέβηκε στην 13η θέση και έκανε τη ζωή δύσκολη στον Palmer. Τα μεσαία λειτουργούσαν καλά για τον Rosberg από τη στιγμή που δεν έχανε πολύ χρόνο πίσω από τον Vettel.

https://www.youtube.com/watch?v=cKQGgRJBiEU

Ξαφνικό πρόβλημα στον κινητήρα για τον Raikkonen στον 23ο γύρο. Ο Φινλανδός επέστρεψε στα pits με τη φωτιά να βγαίνει από την οπή που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι. Έξω, ο Vettel βελτίωνε τον ρυθμό του, ενώ γρήγορος ήταν και ο Bottas, ο οποίος πίεζε Hulkenberg για την 9η θέση, αλλά ο Γερμανός είχε την ψυχραιμία να ανοίξει λίγο τη διαφορά.

Στον 28ο γύρο, ο Ericsson έλαβε ποινή διέλευσης από τα pits, επειδή οι μηχανικοί του δούλευαν στην C35 σε μη καθορισμένο διάστημα πριν από την επανεκκίνηση. Ο ρυθμός του Vettel είχε μειωθεί σημαντικά και πλέον ήταν ίδιος με αυτόν του Rosberg, όπως και των δύο Toro Rosso με του Hamilton, κάτι που μοίραζε ελπίδες νίκες στη Mercedes.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Race Day - Melbourne, Australia

Ο Button έχασε τη 12η θέση από τον Perez και αργότερα, στον 30ο γύρο, μπήκε για να βγάλει την πολύ μαλακή γόμα και να βάλει τη μέση γόμα. Το ίδιο έκανε και ο Sainz, αφήνοντας τον Hamilton στην 5η θέση και μάλιστα με καλύτερο ρυθμό από τον Verstappen, που ακολούθησε το παράδειγμα του team-mate του, μπαίνοντας για τη μέση γόμα. Τα ελαστικά του Ολλανδού δεν ήταν έτοιμα, έτσι βγήκε στην πίστα πίσω από τον Sainz. Ο Ισπανός πέρασε τον Perez για την 10η θέση.

Στον 34ο γύρο, ο Vettel απείχε μόλις 1,4 δευτερόλεπτα από τον Rosberg, σημάδι πως τα πολύ μαλακά ελαστικά είχαν τελειώσει και η Mercedes γινόταν έτσι φαβορί για τη νίκη. Ο Γερμανός μπήκε για αλλαγή στον 35ο γύρο, ώστε να αντικαταστήσει τα πολύ μαλακά με τα μαλακά σε 5,6 δευτερόλεπτα. Ο Γερμανός βγήκε στην 4η θέση, πίσω και από τον Hamilton.

P-20160320-00229_News

Τρενάκι στις θέσεις 9, 10 και 11, από τους Palmer, Sainz και Verstappen. Ο Vettel ήταν 1 δευτερόλεπτο στον γύρο πιο γρήγορος από τον τρίτο Hamilton, αλλά η διαφορά του από τον Rosberg ήταν 20 δευτερόλεπτα. Εν τω μεταξύ, ο Verstappen ρωτούσε αν μπορούσε να προσπεράσει τον Sainz, λαμβάνοντας την καταφατική απάντηση από την Toro Rosso. Ο Sainz άκουγε πως έπρεπε να πιέσει, διαφορετικά θα αλλάξουν θέσεις με τον Verstappen.

Μπροστά, στον 42ο γύρο, ο Hamilton ήταν πιο γρήγορος από τον Ricciardo και προσπέρασε τον Αυστραλό για το «1-2» της Mercedes. Επιτέλους, ο Sainz πέρασε τον Palmer, ο οποίος έχασε τη θέση του και από τον Verstappen στα επόμενα μέτρα. Τα μαλακά ελαστικά του Ricciardo είχαν καταστραφεί, έτσι ο Αυστραλός έβαλε τα πολύ μαλακά για τους τους τελευταίους 15 γύρους, ενώ συνέχιζε τον αγώνα από την 5η θέση, πίσω από τον Massa, όμως το προσπέρασμα στον Βραζιλιάνο ήρθε στον 46ο γύρο.

P-20160320-00297_News

Μία θέση πιο μπροστά, στην τρίτη, ο Vettel είχε μεν καλύτερο ρυθμό από τον Hamilton, μα ήταν 4 δευτερόλεπτα μακριά. Πίεση δεχόταν ο 7ος Hulkenberg από τον Bottas και αυτός με τη σειρά του από τις Toro Rosso που ήταν στις δύο τελευταίες θέσεις της 10άδας, την ώρα που βλέπαμε τον Vettel να έχει φτάσει τον Hamilton και να γεμίζει τους καθρέφτες τους.

Επαφή μεταξύ Verstappen και Sainz στην 15η στροφή. Ο Ολλανδός φρέναρε λίγο πιο αργά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ελαφρώς τον Ισπανό και να κάνει ένα τετ-α-κε, αλλά δεν είχε πρόβλημα να συνεχίσει. Ο Vettel συνέχισε να πιέζει τον Hamilton, ωστόσο έκανε ένα κρίσιμο λάθος στη στροφή 15, γεγονός που ουσιαστικά έκρινε τις θέσεις του βάθρου, αφού έμεναν μόλις δύο γύροι για το τέλος. Έτσι, η καρώ σημαία ήρθε χωρίς καμία αλλαγή, παρά την ασφυκτική πίεση του Sainz στον Bottas για την 8η θέση.

HAM_ROS_02

Στις βαθμολογίες, ο πίνακας των οδηγών είναι ίδιος με τα αποτελέσματα του σημερινού αγώνα. Στους κατασκευαστές, η Mercedes πήρε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σήμερα, με τη Ferrari να είναι στη δεύτερη θέση, 28 βαθμούς κάτω. Η Williams έναν βαθμό πίσω από την ιταλική ομάδα, στους 14, ενώ η Red Bull ακολουθεί στην 4η θέση. Οι πρώτοι βαθμοί της Haas την ανεβάζουν στην 5η θέση, μπροστά από Force India και Toro Rosso που πήγαν 6 και 3 βαθμούς, αντίστοιχα, σήμερα.

Ο επόμενος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, στο Μπαχρέιν.

Ενημέρωση: Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να μην επιβάλουν κάποια ποινή στον Gutierrez για τον περιστατικό με τον Alonso.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes  – 25
2 Lewis Hamilton Mercedes +8.060 18
3 Sebastian Vettel Ferrari +9.643 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull +24.330 12
5 Felipe Massa Williams-Mercedes +58.979 10
6 Romain Grosjean Haas-Ferrari +72.081 8
7 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes +74.199 6
8 Valtteri Bottas Williams-Mercedes +75.153 4
9 Carlos Sainz Toro Rosso-Ferrari +75.680 2
10 Max Verstappen Toro Rosso-Ferrari +76.833 1
11 Jolyon Palmer Renault +83.399 0
12 Kevin Magnussen Renault +85.606 0
13 Sergio Perez Force India-Mercedes +91.699 0
14 Jenson Button McLaren-Honda +1 γύρο 0
15 Felipe Nasr Sauber-Ferrari +1 γύρο 0
16 Pascal Wehrlein Manor-Mercedes +1 γύρο 0
Marcus Ericsson Sauber-Ferrari Εγκατέλειψε 0
Kimi Raikkonen Ferrari Εγκατέλειψε 0
Rio Haryanto Manor-Mercedes Εγκατέλειψε 0
Esteban Gutierrez Haas-Ferrari Εγκατέλειψε 0
Fernando Alonso McLaren-Honda Εγκατέλειψε 0
Daniil Kvyat Red Bull Εγκατέλειψε 0

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 25
2 Lewis Hamilton Mercedes 18
3 Sebastian Vettel Ferrari 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull 12
5 Felipe Massa Williams 10
6 Romain Grosjean Haas 8
7 Nico Hulkenberg Force India 6
8 Valtteri Bottas Williams 4
9 Carlos Sainz Toro Rosso 2
10 Max Verstappen Toro Rosso 1
11 Jolyon Palmer Renault 0
12 Kevin Magnussen Renault 0
13 Sergio Perez Force India 0
14 Jenson Button McLaren 0
15 Felipe Nasr Sauber 0
16 Pascal Wehrlein Manor 0
17 Marcus Ericsson Sauber 0
18 Kimi Raikkonen Ferrari 0
19 Rio Haryanto Manor 0
20 Esteban Gutierrez Haas 0
21 Fernando Alonso McLaren 0
22 Daniil Kvyat Red Bull 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1  Mercedes 43
2  Ferrari 15
3  Williams 14
4  Red Bull Racing 12
5  Haas 8
6  Force India 6
7  Toro Rosso 3
8  Renault 0
9  McLaren 0
10  Sauber 0
11  Manor 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...