Στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Λεύκτρο-Σπάρτη

Σχετικά άρθρα

leyktro sparti

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας  ο οδικός άξονας Λεύκτρο-Σπάρτη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

Ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που έκανε τα εγκαίνια ανέφερε πως ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος είναι ο πρώτος που παραδίδεται σε κυκλοφορία με εν λειτουργία Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε και στα υπόλοιπα έργα».

Σημειώνεται ότι στο τμήμα αυτό του αυτοκινητοδρόμου τα διόδια θα είναι ελεύθερα έως την Κυριακή του Θωμά.

Το νέο οδικό τμήμα έχει μήκος 46 χλμ. και είναι κομμάτι της οδικής παραχώρησης Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας (την ευθύνη λειτουργίας του έχει η κοινοπραξία Μορέας). Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (με διαχωριστική νησίδα) και τέσσερις κόμβους: στο Λεύκτρο (κοντά στη Μεγαλόπολη, από όπου συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Καλαμάτας), στο Λογκανίκο (προς τα χωριά Πετρίνα, Λογκανίκο, Λεοντάρι, Φαλαισία κ.ά.), στην Πελλάνα (προς Πελλάνα, Καστόρειο, Παρδάλι, Αλευρού, Γεργίτσι, Κονιδίτσα, Σελασσία, κ.ά.) και, τέλος, στη Σπάρτη (προς Σπάρτη, Γύθειο, Μονεμβασιά, Μυστρά κ.ά.).

Στο νέο τμήμα θα υπάρχει ένας νέος μετωπικός σταθμός διοδίων στην Πετρίνα (περί το 10ο χλμ.) και καθόλου πλευρικά διόδια. Επίσης θα υπάρχουν δύο σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ), ένας ανά κατεύθυνση στο ύψος της Πελλάνας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού οχημάτων και με υγραέριο. Ωστόσο τα ΣΕΑ θα λειτουργήσουν μερικές ημέρες μετά την παράδοση του οδικού τμήματος σε κυκλοφορία. Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, το τμήμα Λεύκτρου – Σπάρτης περιλαμβάνει έξι γέφυρες: στον Αλφειό (μήκους 100 μέτρων), στον Βουτικιώτη (255 μέτρα), στον Ευρώτα (τρεις διαδοχικές γέφυρες, 329, 233 και 165 μέτρων) και, τέλος, στον ποταμό Οινούντα. Στο τμήμα πραγματοποίησε εκτενείς ανασκαφές το 2010-2013 η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, με πλήθος ευρημάτων από τη νεολιθική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι με το νέο οδικό τμήμα η απόσταση ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σπάρτη… αυξάνεται, από τα 58 χλμ. στα 78 χλμ. Ωστόσο ο χρόνος που χρειάζεται ένα όχημα για να διανύσει την απόσταση μειώνεται, λόγω της διατομής του δρόμου (που αποκλείει το ενδεχόμενο να «κολλήσεις» για ώρες πίσω από ένα φορτηγό χωρίς δυνατότητα προσπέρασης) και της χάραξης, που επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτονόητη είναι η σημαντική βελτίωση σε επίπεδο οδικής ασφάλειας. Έως τώρα, το ταξίδι από την Τρίπολη στη Σπάρτη είχε διάρκεια 1 ώρα, ενώ με τον νέο αυτοκινητόδρομο ο χρόνος μειώνεται σε 40 λεπτά. Το ταξίδι Σπάρτη – Αθήνα μειώνεται κατά 20 λεπτά, καθώς πλέον θα διαρκεί δύο ώρες, ενώ η απόσταση Σπάρτη – Καλαμάτα θα είναι υπόθεση 50 λεπτών.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του έργου, από το 2009 που ξεκίνησε η κατασκευή του, ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδότησης του κόστους αυτού έγινε από την Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου στο έργο. Πλέον αυτού καταβλήθηκαν από το δημόσιο 18 εκατ. ευρώ περίπου για αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Με την αναδιάρθρωση της σύμβασης παραχώρησης που προώθησε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, περιορίστηκαν κατά 106,6 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις που καταβάλλει το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, η ωφέλεια που δημιουργείται για το δημόσιο με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, μεγεθύνεται, αφού πέραν της παραπάνω ευνοϊκής οικονομικής ρύθμισης, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο παροχών προς τους χρήστες.

Υπενθυμίζεται πως το τμήμα Λεύκτρου – Σπάρτης ήταν εδώ και μια διετία σχεδόν έτοιμο, δεν είχε όμως ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία λόγω της διένεξης ανάμεσα στον παραχωρησιούχο (κοινοπραξία Μορέας) και στο Δημόσιο για οικονομικά θέματα, η οποία λύθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Το τελευταίο κομμάτι του έργου είναι η περιμετρική οδός της Καλαμάτας, η οποία καθυστέρησε εξαιρετικά λόγω απαλλοτριώσεων και αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία τον Αύγουστο. Όλα τα έργα στον Μορέα πραγματοποιεί η κοινοπραξία Ακτωρ, J&P και Intrakat.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα δοθεί στην κυκλοφορία και το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με τη Μεγαλόπολη, μήκους 12 χλμ., ενώ μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας, μήκους 15 χλμ. με όλους τους προβλεπόμενους κόμβους συνδέσεων. Με τα συμπληρωματικά αυτά έργα ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε χρήση το σύνολο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Πελοποννήσου «Μορέας».

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Mustang Mach-E ηλεκτρίζει το stage της Ford στο Golden Hall

Γιορτάζοντας και στην Ελλάδα την επέτειο των 60 χρόνων Ford Mustang, του πιο εμβληματικού σπορ μοντέλου της παγκόσμιας σκηνής, η αμιγώς ηλεκτρική Ford Mustang...

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...