666222

Τα αυτοκίνητα που βλέπουμε στο πρωτάθλημα της F1, είναι σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα. Βλέποντας όμως τι είχαν να αντιμετωπίσουν στις αρχές του περασμένου αιώνα, σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο το σήμερα.

Αν σήμερα φαίνεται δύσκολη η αλλαγή λωρίδας, ας σκεφτούμε τις δυσκολίες του χθες. Η οδήγηση ήταν μία συνεχής προσπάθεια, είτε φρενάροντας με μοχλό έξω από το όχημα, είτε ρυθμίζοντας τη πίεση του καυσίμου με το χέρι για παράδειγμα.

Το Franklin του 1904, με ισχύ 7 ίππων που δεν ήταν αρκετή για να κινηθεί πιο γρήγορα από ένα απλό ποδήλατο της εποχής και σε συνδυασμό με όλες τις δυσκολίες οδήγησης του, δεν ήταν και η πιο δημοφιλής επιλογή. Λίγο πιο μετά το Stanley Steamer του 1906, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ένα από τα πρώτα υβριδικά οχήματα.

Δεν χρησιμοποιούσε πολύ καύσιμο, αλλά για να ξεκινήσει ο ατμοκινητήρας, μπορούσε να χρειαστεί από 45 λεπτά μέχρι και 3 ώρες προετοιμασίας. Μέσα από παρόμοια παραδείγματα, μπορούμε να αισθανθούμε τυχεροί που σήμερα το αυτοκίνητο θεωρείται κάτι δεδομένο, αλλά και να θαυμάσουμε πως σε έναν αιώνα καταφέραμε να πάμε από τα άλογα μέχρι τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι.