1222776392945_01

Σαν σήμερα, 11 Ιουλίου το 1899, 9 αριστοκράτες και επιχειρηματίες με πάθος το αυτοκίνητο, συναντήθηκαν στο παλάτι του Emanuele Cacherano και ίδρυσαν την Fabbrica Italiana Automobili – Torino.

Οι Emanuele Cacherano di Bricherasio και Cesare Goria Gatti – δύο άνθρωποι που προηγουμένως είχαν χρηματοδοτήσει το Welleyes, το όχημα που είχε σχεδιάσει ο Aristide Faccioli και κατασκεύασε η Ceirano– μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που σύχναζε μαζί τους στο Caffe Burello (ο κόμης Roberto Biscaretti di Ruffia, ο μαρκήσιος Alfonso Ferrero di Ventimiglia, ο τραπεζίτης Michele Ceirana Mayneri, ο δικηγόρος Carlo Racca, ο Lodovico Scarfiotti, ο Luigi Damevino και ο εν αποστρατεία αξιωματικός του ιππικού, Giovanni Agnelli) υπέγραψαν την ίδρυση της FIAT με αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 800.000 λιρών – που αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

fha001_typ_3_1-2_hp_1899-1900_b

Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Lodovico Scarfiotti και το πρώτο πράγμα που έκανε η νεοσύστατη εταιρία, ήταν να αγοράσει την Ceirano έναντι 20.000 λιρών. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε η παραγωγή του 3 1/3 HP, που επί της ουσίας, ήταν αντίγραφο του Welleyes. Μέσα στο 1899, 8 παραδείγματα του αυτοκινήτου παρήχθησαν αλλά αυτό ήταν μονάχα η αρχή. Για την ιστορία, ο πίνακας που βλέπεις στην κεντρική φωτογραφία, είναι του Lorenzo Delleani, ονομάζεται “I fondatori della FIAT” και δείχνει από τα αριστερά προς τα δεξιά τους: Damevino, Goria Gatti, Biscaretti di Ruffia, Racca, Cacherano di Bricherasio, Ceriana Mayneri, Agnelli, Scarfiotti και Ferrero