Το Λονδίνο είναι η πόλη με τις περισσότερες κάμερες (CCTV ή ασφαλείας) στον κόσμο. Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα ένας κάτοικος της βρετανικής πρωτεύουσας “παρακολουθείται” περίπου 300 φορές.

Όπως καταλαβαίνεις, κάμερες και ραντάρ υπάρχουν κυριολεκτικά παντού, και μια τέτοια της αστυνομίας, στην περιοχή του Ealing, κατέγραψε 14.544 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας από τον τέλη Απριλίου έως τέλη Οκτωβρίου του 2016. Ναι, καλά διάβασες σχεδόν 15.000 παραβάσεις σε διάστημα έξι μηνών, ήτοι σχεδόν 80 παραβάσεις την ημέρα. Η κάμερα είναι τοποθετημένη στο περιφερειακό North Circular, με τις κλήσεις που καταλογίστηκαν σε όσους υπερέβησαν το όριο ταχύτητας να αντιστοιχούν σε 1.500.000 λίρες (1,75 εκατ. ευρώ). Το πρόστιμο ανέρχεται στις 100 λίρες και 3 βαθμούς ποινής.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο, η συγκεκριμένη κάμερα κατέγραφε κατά μέσο όρο 154 παραβάσεις σε ημερήσια βάση, με τις κλήσεις να αντιστοιχούν στο 30% όλων των κλήσεων που δόθηκαν στο Λονδίνο το ίδιο διάστημα.

Το όριο ταχύτητας στο μεγαλύτερο μήκος του δρόμου είναι 40 μίλια/ώρα (64 χλμ/ώρα), και ενώ σε σημεία ανεβαίνει στα 50 μίλια/ώρα (80 χλμ/ώρα), στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούνται σε μια γέφυρα 94 ετών, έχει ρυθμιστεί στα 30 μίλια/ώρα (58 χλμ/ώρα).

Παρότι Βρετανοί, πολλοί από τους οδηγούς διαμαρτύρονται, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει επαρκής σήμανση για το χαμηλότερο όριο, ενώ θεωρούν ότι είναι εύκολο να παραβιάσεις το όριο επειδή σε αυτό το σημείο ο δρόμος είναι ελαφρώς ανηφορικός, και αμέσως μετά από κυκλικό κόμβο, οπότε όλοι επιταχύνουν.