Η νεοσύστατη φοιτητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Aristotle University Racing Team Electric (ARISTURTLE) σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο
αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα και συμμετείχε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2016 στον Διεθνή Διαγωνισμό FSAE, στο Gyor Hungary, στην κατηγορία Class 1. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κοστολόγηση, την προώθηση και φυσικά την κατασκευή του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Η ομάδα ARISTURTLE ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό με ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο κατόρθωσε να κατασκευάσει σε διάστημα ολίγων μηνών. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, η ομάδα κατάφερε να περάσει με ευκολία δύο εξονυχιστικούς ελέγχους του ηλεκτρικού και μηχανολογικού μέρους του αυτοκινήτου, και να επιτύχει να βρίσκεται στους 5 φιναλίστ στο αγώνισμα της παρουσίασης του επιχειρηματικού πλάνου ανάμεσα σε 40 ομάδες από όλο τον κόσμο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού οι έπαινοι των κριτών και των παρευρισκόμενων στον Διεθνή Διαγωνισμό ήταν πολλαπλοί, ειδικά όταν ειπώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάζει η ομάδα. Η αρτιότητα της ομάδας, το ομαδικό πνεύμα στην εργασία και γενικά η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα με το πρώτο της αυτοκίνητο, εντυπωσίασε τους κριτές και κέρδισε τις εντυπώσεις και των υπόλοιπων ομάδων.

Το όραμα της ομάδας ARISTURTLE είναι η έμπρακτη εφαρμογή των πανεπιστημιακών γνώσεων των φοιτητών, η ανάπτυξη κοινωνικών και συλλογικών δεξιοτήτων των μελών της, η αναβάθμιση των σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης καθώς και η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας του ΑΠΘ. Απώτερος στόχος της φυσικά, είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική κοινωνία καθώς και η ενημέρωση των ανθρώπων για τα οφέλη της. Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Μαδεμλής. Ο ίδιος επισημαίνει ότι:

Προσπάθειες όπως της ομάδας ARISTURTLE είναι αξιέπαινες και χρειάζονται υποστήριξη από όλους, γιατί αποδεικνύουν την αστείρευτη δυναμική του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ικανότητα των Ελλήνων φοιτητών να προσπερνούν δυσκολίες και να διαπρέπουν, ακόμη και όταν συναγωνίζονται με φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ακόμη περισσότερο πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Στη φοιτητική ομάδα ARISTURTLE συμμετέχουν φοιτητές από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φυσικού και Οικονομικού του ΑΠΘ. Είναι οι ακόλουθοι: Γιώργος Δαρίκας, Μάνος Τζελέπης, Αλέξης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Μάρκος Κοσέογλου, Ιορδάνης Ματρακούκας, Αλεξάνδρα Τριανταφυλλίδου, Δήμητρα Ντζιώνη, Μαρία Διαμαντή, Ελπινίκη Μακρή, Σοφία Μπουτσούκη, Λάμπρος Ζυγλάκης, Κωνσταντίνος Πούχιας, Βασιλική Μήνου, Κωνσταντίνος Μπαλτζής, Ορέστης Γιάνγκας-Μπελτράτης, Φαίδωνας Τσάμης, Χρήστος Καραμπατζάκης, Άνθιμος Τσιλιγιάννης και Χρήστος Νασούλης. Αρχηγός της ομάδας την αγωνιστική αυτή σεζόν 2015-2016 ήταν ο Κωνσταντίνος Κανδύλας. Σημαντική στήριξη σε όλη αυτή τη προσπάθεια προσέφεραν οι τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ευάγγελος Τσιούμας, Νικόλαος Ζαμπούρ και Νεκτάριος Καρακάσης. Τέλος, κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι τέσσερις οδηγοί του αγωνιστικού αυτοκινήτου, Στράτος Κυρλαγκίτσης, Παύλος Βοτζάκης, Γιάννης Τσαφάρας και Γιώργος Καλιακούδας.

Για τη νέα χρονιά 2016-2017, η ομάδα επανδρώθηκε με νέα μέλη, τα οποία με την στήριξη των παλιών μελών, ξεκινάνε την σχεδίαση και κατασκευή του νέου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου, με πολλές προσδοκίες για νέες επιτυχίες και διακρίσεις, ώστε να εκπροσωπήσουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το ΑΠΘ σε Διεθνείς Διαγωνισμούς.