Η Ford πιστεύει πως τα μελλοντικά οχήματα θα μπορούσαν να έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τις εκφράσεις του προσώπου του οδηγού, καταλαβαίνοντας την διάθεσή του, και έτσι να αντιδρούν αναλόγως.

Σχεδόν το 90% όλων των νέων αυτοκινήτων αναμένεται να προσφέρουν λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μέχρι το 2022, και τα εξελιγμένα συστήματα του αύριο που θα κάνουν χρήση προηγμένων μικροφώνων και καμερών, θα μπορούν να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής μας ενώ μιλάμε, κάνοντας πιο ευχάριστη την οδηγική εμπειρία.

Θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας. Η Fatima Vital, senior director, Marketing Automotive, της Nuance Communications, που βοήθησε τη Ford στην ανάπτυξη της λειτουργίας φωνητικής αναγνώρισης (voice recognition) του συστήματος συνδεσιμότητας SYNC δήλωσε:

Βρισκόμαστε στο δρόμο για την εξέλιξη του ανθρώπινου αυτοκινήτου το οποίο θα μπορεί να σας λέει ένα αστείο για να ευθυμήσετε, να σας παρέχει συμβουλές όταν τις χρειάζεστε, να σας υπενθυμίζει γενέθλια και να σας κρατά σε εγρήγορση σε μακρινά ταξίδια.

Ο φωνητικός έλεγχος μέσω Cloud προβλέπεται ότι θα διατίθεται για το 75% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2022, και αναμένεται ότι τα μελλοντικά συστήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς που αναπροσαρμόζουν ραντεβού και παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο όταν οι οδηγοί καθυστερούν στην κίνηση.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που “τρέχει” αυτή την εποχή η Ford με το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH) περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων για τη βελτίωση της επεξεργασίας του λόγου και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών θορύβων και πιθανών διακοπών. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία, τα συστήματα φωνητικού ελέγχου θα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως: «Θα θέλατε να παραγγείλετε λουλούδια για τη μητέρα σας την Ημέρα της Μητέρας;» «Να επιλέξω μία λιγότερο μποτιλιαρισμένη αλλά πιο αργή διαδρομή για το σπίτι;” και «Σας τελειώνει η αγαπημένη σας σοκολάτα και το αγαπημένο σας κατάστημα έχει διαθέσιμη. Θέλετε να σταματήσετε για να αγοράσετε;»

Στο μέλλον, ο έλεγχος μέσω χειρονομιών ή κινήσεων των ματιών, θα επιτρέπει στους οδηγούς να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις με ελαφρά κλίση της κεφαλής, να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου με μικρές περιστροφικές κινήσεις και να ορίζουν τον προορισμό πλοήγησης ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα στο χάρτη. Η Dominic Watt, λέκτορας του τμήματος Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Άαχεν δήλωσε:

Πολλοί είναι ήδη ερωτευμένοι με τα αυτοκίνητά τους αλλά με τα νέα συστήματα που μαθαίνουν και προσαρμόζονται, περιμένουμε να δημιουργηθούν πολύ ισχυρές σχέσεις. Το αυτοκίνητο σύντομα θα γίνει ο βοηθός μας, σύντροφος στο ταξίδι, το δεξί μας χέρι, και θα μπορείτε να συζητάτε τα πάντα και να ζητάτε οτιδήποτε, σε σημείο που πολλοί από εμάς ίσως ξεχνούν ότι μιλάμε σε ένα μηχάνημα.

Στο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας “Mobile World Congress” που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ford θα αποκαλύψει τις επόμενες εξελίξεις στις μετακινήσεις και τη συνδεσιμότητα.