Η αυτοματοποίηση είναι ο φόβος όλων των ανθρώπων που εργάζονται σε εργοστάσια, μιας και αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, με τα κινέζικα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων να προσθέτουν όλο και περισσότερα ρομπότ που αντικαθιστούν τους ανθρώπους εργαζομένους.

Παραδείγματος χάρη, το εργοστάσιο της Ford στη πόλη Hangzhou αλλά και τα εργοστάσια της Cadillac σε Wuhan και Σαγκάη, χρησιμοποιούν τα ρομπότ σε πολλές θέσεις που μέχρι πριν από μια δεκαετία απασχολούνταν άνθρωποι. Με την Κίνα να αναζητά τρόπους να αυξήσει την αλυσίδα παραγωγής, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, τα ρομπότ είναι ζωτικής σημασίας. Συνολικά η Ford χρησιμοποιεί 650 ρομπότ στο εργοστάσιό της, με τα περισσότερα να βρίσκονται στο βαφείο, ενώ παράλληλα απασχολεί 2.800 εργαζομένους. Όσο οι Κινέζοι ζητούν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, οι αυτοματισμοί είναι απλώς το επόμενο βήμα στη φάση παραγωγής τους.

 • SAMURAI-66

  Αφου εκανε την εμφανιση του στην χωρα των 1.5 δισεκατομμυριων ανθρωπων φθηνης σχεδον καταναγκαστικης εργασιας…κυριος παραγοντας που μεχρι σημερα πιπιλιζαν οι βιομηχανιες στην θεωρια τους για να εχουν κερδη και χαμηλο κοστος παραγωγης…και αυτο το φρουτο της τεχνολογιας εφτασε η καταδικη μας οριστικα!

  • anagnwsths

   Δες το απο την άλλη πλευρά. Όταν τα ρομποτ θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το σύνολο των εργασιών των ανθρώπων , τότε δεν θα υπάρχει λόγος να εργαζόμαστε. Το πρόβλημα τότε θα είναι να βρεθεί ένας νέος τρόπος διαμοιρασμού του παραγόμενου πλούτου .
   Μία καλή ιδέα θα είναι να έχουμε άπαντες ένα στάνταρ εισόδημα που θα μας εξασφαλίζει διαβίωση σε αρμονία με τους φυσικούς πόρους και τα όρια της τεχνολογίας τότε. Πχ αν δεν επαρκεί το πετρέλαιο τα ιδιωτικά γιοτ και τζετ θα είναι απαγορευτικά για όλους. Απο την άλλη αν η τεχνολογία επιτρέψει τότε με το στανταρ εισόδημα όλη να μπορούν να αγοράζουν ατομικές συσκευές μετακίνησης .

   Τίποτα δεν είναι εύκολο , πολλοί θα δυστυχήσουν και ακόμα περισσότεροι θα βυθυστούν στην φτώχεια μέχρι να έρθει η “άνοιξη” με την ευημερία.
   Άλλωστε οι 2 βιομηχανικές επαναστάσεις μας δείχνουν , αυτό ακριβώς που περιγράφω. Φτώχεια και εξαθλίωση για την εκάστοτε “παλαιού τύπου οικονομία” (αγρότες , μικροτεχνήτες) μέχρι να έρθουν τα οφέλη απο την εκάστοτε “νέου τύπου οικονομία¨ (σύγχρονες αγροτικές καλλιέργεις μείωσαν το κόστος σιταριού , εργοστάσια επιτρέπουν την μαζική παραγωγή αγαθών, η τεχνολογία σώζει ζωές στα νοσοκομεία , αύξηση προσδόκιμου κ.ο.κ)