Τον περασμένο μήνα, η Toyota έκανε γνωστό πως θα επενδύσει 42,5 εκατομμύρια γιεν (340.000 ευρώ) στο πρόγραμμα Cartivator, ένα project ανάπτυξης ιπτάμενου αυτοκινήτου, που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 2012 και στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά 30 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και υπάλληλοι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τώρα βγήκε στη δημοσιότητα ένα video από τις πρώτες δοκιμές του ιπτάμενου αυτοκινήτου, ή καλύτερα ενός μεγάλου drone. Οι δοκιμές για την ώρα δεν είναι πετυχημένες μιας και όπως θα δεις στο video, το όχημα με το που απογειώθηκε από το έδαφος, αμέσως μετά έπεσε, με ένα μέρος του πλαισίου να σπάει έναν έλικα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες δοκιμές να σταματήσουν πρόωρα.

Μέχρι σήμερα, η βασικότερη πηγή χρηματοδότησής του προγράμματος Cartivator ήταν μέσω εκστρατειών crowdfunding, με τα χρήματα της Toyota να συμβάλλουν ώστε η ομάδα να καταφέρει να ολοκληρώσει ένα πρωτότυπο τρίτροχο ιπτάμενο αυτοκίνητο που βασίζεται στην τεχνολογία των ελικοφόρων drone, μέχρι τα τέλη του 2018, προκειμένου να ξεκινήσουν πιλοτικές δοκιμές, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε το μοντέλο να περάσει στην αγορά το 2020, χρονιάς που η Ιαπωνίας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Το όχημα ονομάζεται SkyDrive και έχει μήκος 2,9 μέτρα, με το πλάτος του να αγγίζει τα 1,3 μέτρα. Φέρει συνολικά τέσσερις έλικες, ενσωματωμένες σε μικρά “φτερά” που αναδιπλώνονται προς τα μέσα όταν το όχημα κινείται στο έδαφος.Το αυτοκίνητο θα έχει μέγιστη ταχύτητα πτήσης 110 χλμ/ώρα, κινούμενο σε ύψος περίπου 10 μέτρων. Στο δρόμο, η μέγιστη ταχύτητα του θα φτάνει τα 150 χλμ/ώρα.

Στις σχετικές ειδήσεις η Toyota κατοχύρωσε μια πατέντα στην οποία ένα αυτόνομο όχημα θα προβάλει στους επιβάτες του την πορεία που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τα σκίτσα ευρεσιτεχνίας, η Toyota θα προβάλει μέσω του Head-Up Display γραφικά και μηνύματα, τα οποία θα ειδοποιούν τον οδηγό για την πορεία που θα ακολουθεί το αυτόνομο όχημα. Επίσης το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει και άλλες πληροφορίες όπως το όριο ταχύτητας του δρόμου κτλ.