Ένα από τα πιο παράξενα οχήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι το Rosmar H, ένα λειτουργικό πρωτότυπο που σχεδιάστηκε από τον Ρουμάνο εφευρέτη Adrian Rosca.
Το αλλόκοτο ρουμανικό πρωτότυπο δεν χρησιμοποιεί ούτε κινητήρα εσωτερικής καύσης ούτε μπαταρίες για την κίνησή του, αλλά πεπιεσμένο αέρα και ένα σύστημα που κάνει τους τροχούς να “περπατούν”. Ο Rosca ασχολείται με την κατασκευή του εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Η λειτουργία του Rosmar H είναι ίσως το πιο παράξενο στοιχείο του. Αντί να χρησιμοποιεί έναν κινητήρα που περιστρέφει τους τροχούς, το όχημα διαθέτει μεγάλους πνευματικούς κυλίνδρους διπλής ενέργειας. Ο πεπιεσμένος αέρας διοχετεύεται εναλλάξ στις δύο πλευρές ενός κεντρικού εμβόλου, δημιουργώντας παλινδρομική κίνηση.
Η κίνηση αυτή μεταφέρεται στους τροχούς με έναν μηχανισμό που τους επιτρέπει να “φρενάρουν” προς τη μία κατεύθυνση και να κυλούν ελεύθερα προς την άλλη. Έτσι, αντί να περιστρέφονται συνεχώς όπως στους συμβατικούς τροχούς, κινούνται εμπρός και πίσω και σπρώχνουν το ελαφρύ πλαίσιο προς τα εμπρός. Με απλά λόγια, το Rosmar H θυμίζει περισσότερο έναν μηχανικό οργανισμό που προχωρά με μικρά βήματα παρά ένα συμβατικό αυτοκίνητο.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν είναι εντελώς καινούργια. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί αρκετές ιδέες για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέρα, χωρίς όμως να καταφέρουν να περάσουν ουσιαστικά στο στάδιο της μαζικής παραγωγής.

Το Rosmar H ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, καθώς η ενέργεια δεν μετατρέπεται με τον κλασικό τρόπο από παλινδρομική κίνηση σε περιστροφική κίνηση και στη συνέχεια ξανά σε γραμμική κίνηση μέσω των τροχών.
Σύμφωνα με τον Rosca, η σταδιακή εκτόνωση του πεπιεσμένου αέρα επιτρέπει επίσης την απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον, περιορίζοντας ένα από τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει παλαιότερα αντίστοιχα συστήματα.
Το όχημα χρησιμοποιεί επίσης μια μπαταρία 12 Volt για τον έλεγχο των βαλβίδων, όμως η βασική κινητήρια ενέργεια προέρχεται από τον πεπιεσμένο αέρα.
