Η Toyota αποφάσισε να επενδύσει 42,5 εκατομμύρια γιεν (340.000 ευρώ) στο πρόγραμμα Cartivator, ένα project ανάπτυξης ιπτάμενου αυτοκινήτου, που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 2012 και στο οποίο συμμετέχουν εθελοντικά 30 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και υπάλληλοι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μέχρι σήμερα, η βασικότερη πηγή χρηματοδότησής της είναι μέσω εκστρατειών crowdfunding, με τα χρήματα της Toyota θα συμβάλλουν ώστε η ομάδα να καταφέρει να ολοκληρώσει ένα πρωτότυπο τρίτροχο ιπτάμενο αυτοκίνητο που βασίζεται στην τεχνολογία των ελικοφόρων drone, μέχρι τα τέλη του 2018, προκειμένου να ξεκινήσουν πιλοτικές δοκιμές, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε το μοντέλο να περάσει στην αγορά το 2020, χρονιάς που η Ιαπωνίας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Το όχημα ονομάζεται SkyDrive και έχει μήκος 2,9 μέτρρα, με το πλάτος του να αγγίζει τα 1,3 μέτρα. Φέρει συνολικά τέσσερις έλικες, ενσωματωμένες σε μικρά “φτερά” που αναδιπλώνονται προς τα μέσα όταν το όχημα κινείται στο έδαφος.Το αυτοκίνητο θα έχει μέγιστη ταχύτητα πτήσης 110 χλμ/ώρα, κινούμενο σε ύψος περίπου 10 μέτρων. Στο δρόμο, η μέγιστη ταχύτητα του θα φτάνει τα 150 χλμ/ώρα.

Σε ιπτάμενα αυτοκίνητα επενδύουν τα τελευταία χρόνια διάφορες άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους η Uber, η κινεζική Ehang και μια νεοσύστατη εταιρεία της Silicon Valley που χρηματοδοτείται από τον Larry Page της Google.