Εδώ και αρκετό καιρό, οι υπεύθυνοι του Silverstone, που φιλοξενεί τη Formula 1 από το 1987, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να εξακολουθήσει η βρετανική πίστα να βρίσκεται στο καλεντάρι της Formula 1, αλλά με καλύτερους όρους, αφού κάθε χρόνο εμφανίζονται απώλειες. Ιδιοκτήτες του Silvestone είναι το British Racing Drivers’ Club, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα πως ενεργοποιούν την ρήτρα αποχώρησης.

Ο τελευταίος αγώνας θα πραγματοποιηθεί το 2019 και ο λόγος δεν είναι άλλος από τα χρήματα. Ένα 5% από τα ετήσια τέλη πρέπει να πληρώνονται από τους επί κεφαλής του Grand Prix, με τα τέλη να διαμορφώνονται σε €13 για το 2010, ένα νούμερο που έγινε €18,3 εκατομμύρια για τη φετινή χρονιά, ενώ θα άγγιζε τα €28 εκατομμύρια το 2026, την τελευταία χρονιά του τωρινού συμβολαίου.

Ο Πρόεδρος του British Racing Drivers’ Club, John Grant, εξηγεί γιατί ενεργοποιήθηκε η ρήτρα, ενώ υπογραμμίζει πως το Βρετανικό Grand Prix μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά θα πρέπει να βρεθούν νέοι όροι, οι οποίοι να επιτρέπουν έναν οικονομικά βιώσιμο αγώνα.

Αυτή η απόφαση ήρθε επειδή δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο για εμάς το Βρετανικό Grand Prix κάτω από τους τωρινούς όρους του συμβολαίου. Είχαμε απώλειες €3,1 εκατομμυρίων το 2015 και €5,4 εκατομμυρίων το 2016, και περιμένουμε να έχουμε παρόμοιο ποσό και φέτος.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε πλέον να αφήσουμε το πάθος μας για το άθλημα να κυριαρχεί στο μυαλό μας. Δε θα ήταν μόνο κίνδυνος για το Silverstone και το BRDC, αλλά και για τη βρετανική κοινότητα μηχανοκίνητου αθλητισμού, η οποία εξαρτάται από εμάς.

Ωστόσο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που τώρα έχουμε ενεργοποιήσει την ρήτρα αποχώρησης, υποστηρίζουμε πλήρως τις αλλαγές που κάνει η Liberty για να βελτιώσει την εμπειρία της Formula 1. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον για το Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone για τα επόμενα χρόνια.