Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια προκειμένου η Ήπειρος να συνδεθεί με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με την Αθήνα, όπως επίσης και με περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου.

Από σήμερα δίνεται σε κυκλοφορία το τμήμα της Ιόνιας Οδού Αμφιλοχία – Άρτα κι έτσι η απόσταση από το Αντίρριο στα Ιωάννινα μειώνεται στη 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ η απόσταση Αθήνα – Ιωάννινα θα γίνεται πλέον σε 3,5 ώρες, με μια μέση ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Πλέον η Ιόνια Οδός είναι ένας ενιαίος αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων και με το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σε πλήρη λειτουργία, παρακάμπτονται οι στροφές της περιοχής Μενιδίου και η διάρκεια της διαδρομής από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας έως και την παράκαμψη Άρτας, μειώνεται σχεδόν στο μισό και από 40 λεπτά σήμερα μέσω του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου, δε θα ξεπερνά πλέον τα 20 λεπτά μέσω Ιόνιας Οδού. Το σύνολο του τμήματος είναι διπλής κατεύθυνσης, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης ανά κατεύθυνση.

1Το συνολικό κόστος

Από Αθήνα μέχρι Ρίο το κόστος είναι 11,50 ευρώ.

Η χρήση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου είναι 13,30 ευρώ.

Από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα τα διόδια θα έχουν κόστος 12,45 ευρώ (σ.σ. για την ώρα, δεν έχουν τεθεί όλοι οι σταθμοί σε λειτουργία).

Επομένως, το συνολικό κόστος του ταξιδιού Αθήνα – Ιωάννινα θα ανέρχεται σε λίγες ημέρες στα 37,25 ευρώ.