Ford έχει ανακοινώσει ότι στην έκθεση της Γενεύης του 2018 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της τέταρτης γενιάς του Focus, και αυτές είναι κάποιες rendering φωτογραφίες για το πως θα μοιάζει το μοντέλο, με τις επιρροές από το Fiesta να είναι εμφανείς.

Στη νέα γενιά του Focus η Ford θα εγκαταλείψει την λογική “One Ford” και θα έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή φιλοσοφία, αν και το ίδιο μοντέλο θα συνεχίζει να πωλείται το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Υπεύθυνος για το νέο Focus θα είναι ο Darren Palmer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα νέα Fiesta και Ka+. Ο Palmer θέλει να κάνει πάλι κορυφαίο το Focus σε οδική συμπεριφορά, για αυτό και το νέο μοντέλο θα έρθει με την ίδια φιλοσοφία των δύο πρώτων γενεών, αφού αυτός ο τομέας έκανε το Focus ξεχωριστό και αρκετά δημοφιλές. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουν βάση στο set-up του τιμονιού, στην γεωμετρία της ανάρτησης σε μια προσπάθεια να κάνει πιο “ζωντανό” τον χειρισμό. Ταυτόχρονα, θα περιμένουμε και μεγαλύτερη χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής για να καταφέρει να μειώσει και άλλο το βάρος του, ώστε να το βοηθήσει να έχει καλύτερα χαρακτηριστικά.

Το νέο Focus θα βασίζεται στην Global C-car πλατφόρμα του τωρινού μοντέλου, αλλά θα είναι εξελιγμένη και θα διαθέτει μεγαλύτερο μεταξόνιο για να βελτιωθούν οι εσωτερικοί χώροι, ειδικά οι χώροι για τους πίσω επιβάτες. Το Focus θα ακολουθήσει την λογική του νέου Fiesta και δεν θα διαθέτει κάποια φθηνή βασική έκδοση , ενώ θα διατίθεται στις πιο σπορ εκδόσεις ST-line, την πολυτελέστερη Vignale και την Active που θα διαθέτει κάποια εκτός δρόμου χαρακτηριστικά. Με την τελευταία η Ford θέλει να κερδίσει τους πελάτες του Golf Alltrack αλλά και τους πελάτες που δεν θέλουν κάποιο από τα SUV της εταιρείας όπως το EcoSport ή Kuga. Το Focus Active θα μπορούσε να προσφερθεί με τετρακίνηση αλλά θα είναι προσθιοκίνητο.

Το εσωτερικό αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του Fiesta με λιγότερα κουμπιά και τις περισσότερες λειτουργίες να ελέγχονται από την 8 ιντσών οθόνη αφής. Αυτή η οθόνη θα βρίσκεται από τις βασικές εκδόσεις, με τις ακριβότερες να διαθέτουν ακόμα μεγαλύτερη οθόνη.

Στους κινητήρες, στην βάση αναμένουμε τον πολυβραβευμένο τρικύλινδρο 1,0 λίτρου Ecoboost με απόδοση 100, 125 και 140 άλογα. Το μειωμένο βάρους του νέου Focus ίσως του επιτρέψει να τοποθετηθεί και μια entry-level εκδοσή του με 85 άλογα. Στους ντίζελ θα υπάρχει ο νέος 1,5 λίτρων με 85 και 120 άλογα καθώς και ο 2,0 λίτρος TDCI ως ο πιο δυνατός. Για το ST φήμες θέλουν το μοντέλο να μην φορά τον σημερινό 2,0-λιτρο turbo κινητήρα, αλλά έναν τετρακύλινδρο 1.500αρη ο οποίος θα παράγει κοντά στα 280 άλογα, προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων σε πραγματικές συνθήκες και να πιάσει τα αυστηρότερα όρια εκπομπών που θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, που θέλουν την κάθε εταιρία να πρέπει να διαθέτει κατά μέσο όρο εκπομπές CO2 της τάξης των 95 γρ/χλμ. Ο 1.500αρης τετρακύλινδρος κινητήρας θα βελτιωθεί από τους ανθρώπους της Ford Performance και θα διαθέτει twin-scroll turbo, τεχνολογία άμεσου ψεκασμού όπως επίσης και σύστημα απενεργοποίησης των κυλίνδρων.

Το νέο Focus θα είναι σίγουρα ένα από τα 13 ηλεκτρικά μοντέλα που έχει υποσχεθεί η Ford μέχρι το 2020. Η πλατφόρμα Global C-car έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να δεχτεί υβριδικές και πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις και με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των μπαταριών είναι πολύ πιθανό να διαθέτει και τις δύο αυτές εκδόσεις.

Η παραγωγή του νέου Focus θα γίνεται στο εργοστάσιο της Ford στο Saarlouis της Γερμανίας, στο οποίο η εταιρία πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να κατασκευάσει την τέταρτη γενιά του Focus.