Παρότι η αγορά των hatchbacks του C-segment εμφανίζει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, με την κατηγορία των SUVs να “πετάει” (δεύτερη πιο δημοφιλής είναι τα supermini), οι παραδοσιακοί “παίκτες” εξελίσσονται με εντυπωσιακό βαθμό για να δικαιολογήσουν τον λόγο ύπαρξης τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί από τις πιο δυνατές και ανταγωνιστικές κατηγορίες στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς όλες οι μάρκες έχουν από μια πρόταση, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια με εύρος επιλογών από €12.000 μέχρι €28.000+.

Στη μέση και προς τα πάνω του ταμπλό παίζει η Ηonda με τη νέα 10η γενιά του Civic να έχει παρουσιαστεί πριν ένα χρόνο στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού, και κυκλοφόρησε στην χώρα μας το καλοκαίρι. Το δημοφιλέστατο ιαπωνικό αυτοκίνητο αριθμεί 45 ολόκληρα χρόνια καριέρας και εκατομμύρια πωλήσεις στις πλάτες του. Το Civic είναι βασικό μοντέλο της Honda στην Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά τόσο των πωλήσεων όσο και της παράδοσης της μάρκας σε επίπεδο παραγωγής. Για πολλούς Ευρωπαίους το Civic είναι συνώνυμο με τη μάρκα Honda και στόχος της ομάδας εξέλιξης ήταν μία δυναμική ανανέωση του μοντέλου, ώστε να τοποθετηθεί σε μία δική του κατηγορία.

Στα συν

 • Οδική συμπεριφορά
 • Κινητήρας
 • Επιδόσεις
 • Κατανάλωση
 • Φρένα
 • Χώροι

Στα μείον

 • Αμφισβητίσημη εμφάνιση

1Το αυτοκίνητο

Ξεκινώντας από την τελευταία πρόταση, ο λόγος που πλέον το Civic “παίζει μπάλα” μόνο του είναι οι εξωτερικές του διαστάσεις, που το κατατάσσουν πιο κοντά στην -αμέσως μεγαλύτερη- κατηγορία των sedan. Έτσι, το μήκος του φτάνει τα 4.518 χλστ., το πλάτος του τα 1.799 χλστ. και το ύψος του τα 1.434 χλστ. Τα νούμερα αυτά καθιστούν το νέο Civic κατά 136 χλστ. μακρύτερο, 30 χλστ. φαρδύτερο, και 20 χλστ. χαμηλότερο από το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς, με τον ανταγωνισμό να παίζει σε διαστάσεις 4.300 χλστ. (+/- 50 χλστ.) για το μήκος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Golf υπολείπεται 263 ολόκληρα χλστ. σε μήκος, ενώ κάνοντας μια σύγκριση με την πρώτη γενιά του Civic θα δεις ότι το μήκος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1 μέτρο, ήτοι 30% μικρότερο.

Ο κυριότερος λόγος αυτής της προσέγγισης είναι γιατί πλέον, αυτή η τελευταία γενιά του μοντέλου είναι “παγκόσμια”, δηλαδή κυκλοφορεί ακριβώς το ίδιο δομικά και αισθητικά αυτοκίνητο σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία, παραμένοντας πιστό στη φιλοσοφία του πρώτου Civic, που έλεγε ένα αυτοκίνητο για όλους τους ανθρώπους και όλο τον κόσμο. Γι’αυτό εξάλλου το πεντάθυρο Civic κατασκευάζεται στην Ευρώπη, στη Βρετανική μονάδα παραγωγής της Honda στο Swidon, και εξάγεται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις Η.Π.Α., με την Honda να έχει πραγματοποιήσει επένδυση 200 εκατομμυρίων λιρών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

2Πλατφόρμα

Το νέο Civic είναι αποτέλεσμα του μεγαλύτερου προγράμματος εξέλιξης ενός μοντέλου στην ιστορία της Honda, για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις πελατών με εντελώς διαφορετικό background, ικανοποιώντας παράλληλα τις προσδοκίες για ανώτερα πρότυπα ποιότητας, πολιτισμένης λειτουργίας και επιδόσεων. Παρόλα αυτά, η κάθε αγορά απολαμβάνει μικροδιαφορές στις ρυθμίσεις της ανάρτησης, με την εξέλιξη του 5-θυρου Civic για την Ευρώπη να πραγματοποιήθηκε μέσω εκτενών δοκιμών στο δρόμο, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η 10η γενιά του Civic είναι εντελώς νέο αυτοκίνητο, με την ομάδα σχεδιασμού να χρησιμοποίησε, από τα πρώτα στάδια εξέλιξης της πλατφόρμας, σαν μέτρο σύγκρισης τα παγκοσμίως καλύτερα μικρομεσαία αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και premium μοντέλα. Η διαδικασία αξιολόγησης χρησίμευσε για να προσδιοριστούν οι στόχοι του νέου Civic ως προς την οδηγική άνεση, τη συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά διεύθυνσης και τα επίπεδα NVH, ταυτόχρονα με την ποιότητα του εσωτερικού και τη συνολική πολιτισμένη λειτουργία.

Η σχεδίαση της νέας πλατφόρμας, η επιλογή υλικών, η διαδικασία σχεδιασμού/παραγωγής, και οι τεχνικές κατασκευής ήταν καθοριστικοί παράγοντες στη δημιουργία μιας ελαφρύτερης και πολύ πιο άκαμπτης δομής. Έτσι, η πλατφόρμα του νέου Civic είναι κατά 16 κιλά ελαφρύτερη από αυτή της προηγούμενης γενιάς, ενώ διαθέτει 52% βελτιωμένη στρεπτική ακαμψία.

3Ασφάλεια

Παρά την χρήση ατσαλιού εξαιρετικά υψηλής αντοχής, εγκάρσιων ενισχύσεων στο χώρο του κινητήρα και μεταξύ των βάσεων των κολόνων Α και Β, καθώς και συγκόλλησης ανά 20 χιλιοστά σε κρίσιμες περιοχές του αμαξώματος, κατά τις δοκιμές σύγκρουσης του EuroNCAP το Honda Civic πήρε 4 αστέρια, υστερώντας μόνο στον τομέα της προστασίας των παιδιών, καθώς όλοι οι άλλοι τομείς ήταν πάρα πολύ καλοί. Έτσι, το ιαπωνικό μοντέλο απέσπασε 92% στη προστασία ενηλίκων επιβατών, 67% στη προστασία παιδιών, 75% στη προστασία πεζών και 88% στα συστήματα ασφαλείας.

4Εμφάνιση

Το Civic ξεφεύγει από τον ορισμό των μικρομεσαίων hatchbacks, με το χαμηλωμένο αμάξωμα μεγάλου πλάτους, και τις πλούσιες διαστάσεις να του χαρίζουν ξεχωριστή σχεδίαση και σπορ στυλ, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη δυναμική συμπεριφορά και την αυξημένη ευρυχωρία του εσωτερικού.

Πως, όμως, μπορείς να χαρακτηρίσεις το νέο Civic; Σίγουρα όχι καλαίσθητο και αρμονικό. Στα μάτια μου δεν το βρίσκω άσχημο, ειδικά το εμπρός μέρος το που είναι εξαιρετικά επιθετικό. Ναι, είναι τολμηρό και προκλητικό. Το μόνο που δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις είναι αδιάφορο, βαρετό, γοτθικό. Έχει αεροδυναμικό, σφηνοειδές αμάξωμα που αποτυπώνει τη νέα σχεδιαστική κατεύθυνση της Honda, και του προσδίδει έναν ισχυρό και σπορ χαρακτήρα. Οι έντονες γραμμές πλαισιώνονται από ολοκληρωμένο αεροδυναμικό, που περιλαμβάνει ποδιές πλήρους κάλυψης κάτω από το αμάξωμα.

Κοιτώντας το από μπροστά, το επάνω άκρο των φώτων ενώνεται με το αντίστοιχο τμήμα της μάσκας, και δημιουργείται μιας συνεχής λωρίδα σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Στην Sport έκδοση του αυτοκινήτου δοκιμής, τα λεπτά εμπρός φωτιστικά σώματα διαθέτουν LED τεχνολογία, ενώ υπάρχουν και τα LED φώτα ημέρας, που φωτίζουν μία λωρίδα σχήματος μπαστουνιού του χόκεϊ στην εξωτερική πλευρά των φωτιστικών μονάδων.

Οι λείες και σφηνοειδείς γραμμές του αμαξώματος συνεχίζονται στα πλευρά του αυτοκινήτου, με μία χαρακτηριστική γραμμή να διχοτομεί τις λαβές των εμπρός και πίσω θυρών πριν καταλήξει στα χαρακτηριστικά, σχήματος C πίσω φώτα LED. Μία δεύτερη γραμμή, πιο χαμηλά, εκτείνεται από τη βάση της εμπρός πόρτας -πίσω από τον εμπρός τροχό- μέχρι τις πόρτες και συναντά τους πίσω θόλους των τροχών, δημιουργώντας μία αίσθηση κίνησης προς τα εμπρός που τονίζει τις δυναμικές δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Ακόμα, η έντονα κεκλιμένη γραμμή της οροφής, δημιουργεί μια τρίτη κολόνα με πολύ μικρή γωνία, που συνδέει την καμπύλη της οροφής με τις πίσω γωνίες. Φτάνοντας στο πίσω μέρος, αυτό είναι που θα προκαλέσει τα περισσότερα -αρνητικά- σχόλια. Οι χαρακτηριστικές εξοχές στην οροφή ανεβαίνουν από το πάνω τμήμα των πίσω κολόνων προς τις πάνω γωνίες του πίσω παρμπρίζ, και συναντούν την αεροτομή της οροφής. Μία δεύτερη αεροτομή, πιο χαμηλά, στην πίσω πόρτα ενσωματώνει το κεντρικό, τρίτο φως στοπ.

Οι έντονες πτυχώσεις του πίσω προφυλακτήρα και οι ανάγλυφοι ψεύτικοι αεραγωγοί ολοκληρώνουν μια εντυπωσιακή αλλά αμφιλεγόμενη εμφάνιση. Με τον 1.500άρη turbo κινητήρα του αυτοκινήτου της δοκιμής, στην έκδοση Sport θα πάρεις επιπλέον πιο έντονα εμπρός και πίσω σπόιλερ, διακοσμητικό πλαϊνής ποδιάς, μοναδικές ζάντας αλουμινίου 17 ιντσών -με ελαστικά 235/45- και τέλος κεντρικές διπλές απολήξεις εξαγωγής με φινίρισμα χρωμίου.

5Αεροδυναμική

Ο αεροδυναμικός συντελεστής CdA (συνδυασμός συντελεστή οπισθέλκουσας, Cd και μετωπικής επιφάνειας A) είναι βελτιωμένος κατά 3% συγκριτικά με το απερχόμενο Civic αγγίζοντας τα καλύτερα επίπεδα της κατηγορίας, σύμφωνα με τα δεδομένα εσωτερικών δοκιμών της Honda.

Η σχεδίαση των εμπρός κολόνων, και των δύο προφυλακτήρων ελαχιστοποιούν το στροβιλισμό του αέρα, ενώ το σχήμα της εμπρός μάσκας βοηθά στη μείωση των απωλειών του αέρα ψύξης του κινητήρα. Οι ποδιές κάτω από τον κινητήρα και το πάτωμα του αυτοκινήτου δημιουργούν μία σχεδόν επίπεδη επιφάνεια στο κάτω μέρος του αμαξώματος, ενώ τα πτερύγια στους θόλους των τροχών απομακρύνουν τη ροή αέρα γύρω από τα ελαστικά.

6Εσωτερικό

Περνώντας προς τα μέσα, η κεντρική κονσόλα είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει μία μοντέρνα, κομψή και απλά αισθητική εμπειρία. Σχεδιαστικά διαθέτει οριζόντιες γραμμές, που τονίζουν το πλάτος και το μήκος και κατ’ επέκταση την ευρυχωρία, με την επένδυση της κονσόλας να είναι με μαλακό υλικό με χυτές ραφές, ενώ στα καθίσματα υπάρχουν υφασμάτινες επενδύσεις.

Η κεντρική κονσόλα έχει φινίρισμα piano-black και στο κάτω τμήμα μπροστά από τον επιλογέα ταχυτήτων υπάρχει χώρος για αντικείμενα και κινητά, ενώ προαιρετικά προσφέρει ασύρματης φόρτισης. Ένα δεύτερο ράφι πίσω από την κεντρική κονσόλα προσφέρει ένα πιο διακριτικό αποθηκευτικό χώρο, και εκεί θα βρεις τις θύρες HDMI και USB, καθώς και πρίζα 12v. Μία οπή στο κέντρο της κεντρικής κονσόλας επιτρέπει να περνάνε τα καλώδια σύνδεσης και φόρτισης συσκευών από το ράφι του δεύτερου επιπέδου στο εμπρός, με τον LED κρυφό φωτισμό να κάνει πιο ευδιάκριτη την κονσόλα στο σκοτάδι.

Πάνω από το ράφι βρίσκονται τα χειριστήρια εξαερισμού, και στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας υπάρχει η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του Honda Connect 2. Εκτός από τις λειτουργίες του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, η οθόνη ενσωματώνει και τη κάμερα οπισθοπορείας, ενώ προσφέρει πλήρης ενσωμάτωση smartphone με Apple CarPlay και Android Auto. Η απόδοση, σταθερότητα και ταχύτητα του νέου συστήματος Honda Connect είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να θυμίζει aftermarket αξεσουάρ. Ακόμα, για πρώτη φορά, το Honda Connect προσφέρει έλεγχο ρυθμίσεων του συστήματος κλιματισμού (A/C), που βοηθά στην ελαχιστοποίηση του αριθμού διακοπτών στην κεντρική κονσόλα.

Μπροστά σου θα βρεις τη νέα διάταξη των οργάνων, με μια TFT-LCD οθόνη 7 ιντσών να κυριαρχεί στο κεντρικό τμήμα. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλο, ψηφιακό στροφόμετρο και ταχύμετρο, ενώ ενσωματώνει τις ποικίλες οθόνες του συστήματος ενημέρωσης & ψυχαγωγίας, καθώς και την πίεση υπερπλήρωσης του turbo. Η κεντρική οθόνη πλαισιώνεται από δείκτες θερμοκρασίας και στάθμης καυσίμου, επίσης μέσω οθονών TFT-LCD, με τις ενδείξεις αυτών των βοηθητικών οθονών να υστερούν σε ευκρίνεια.

Τέλος, υπάρχουν δύο επιλογές ηχοσυστημάτων, και περιλαμβάνουν σύστημα 8 ηχείων με ισχύ 180 watt, ή τo premium σύστημα με 11 ηχεία και ισχύ 449 watt.

7Χώροι

Η νέα πλατφόρμα του νέου Civic είναι αυτή που έχει αλλάξει συθέμελα τη καμπίνα του αυτοκινήτου. Ξεκινώντας από το μεταξόνιο, αυτό είναι μακρύτερο κατά 30 χλστ. από του προηγούμενου Civic, φτάνοντας τα 2.697 χλστ., με αποτέλεσμα οι επιβάτες να απολαμβάνουν καλύτερη ορατότητα, και κυρίως εξαιρετική ευρυχωρία, τόσο οι εμπρός, όσο κυρίως οι πίσω.

Χάρη σε αυτό, όμως, το Civic έχασε ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του, τα Magic Seats, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πλέον στερείται πρακτικότητας, και απαράμιλλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Τουναντίον, με το ρεζερβουάρ καυσίμου να είναι τοποθετημένο κάτω από τα πίσω καθίσματα (και όχι κάτω από τα μπροστά), το πάτωμα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με του προηγούμενου μοντέλου. Σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στο πλαίσιο και την ανάρτηση, το κέντρο βάρους του νέου μοντέλου βρίσκεται 10 χλστ. χαμηλότερα. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν επίσης την τοποθέτηση της θέσης οδήγησης πιο κοντά στο δρόμο, και 35 χλστ. χαμηλότερα, στοιχείο που δημιουργεί μία πιο σπορ αίσθηση, και έπασχε σοβαρά το προηγούμενο μοντέλο.

Τα καθίσματα προσφέρουν πολύ καλή πλευρική στήριξη, και δεν θα κουράσουν σε μεγάλα ταξίδια, με αυτό του οδηγού να διαθέτει ρυθμιζόμενη στήριξη μηρών σε 14 στάδια. Η περιμετρική ορατότητα είναι πολύ καλή, καθώς το καπό έχει χαμηλώσει κατά 65 χλστ. με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η προς τα εμπρός και προς τα κάτω ορατότητα, ενώ οι, επίσης, λεπτότερες εμπρός κολώνες δεν δημιουργούν νεκρές γωνίες.

Ο χώρος αποσκευών έχει κατώφλι στα 679 χλστ., με τον όγκο του να ανέρχεται στα 478 λίτρα. Με την αναδίπλωση των διαιρούμενων (60/40) πίσω καθισμάτων, αυτός εκτοξεύεται στα 1.209 λίτρα, με το φαρδύ άνοιγμα του πορτμπαγκάζ (1.120 χλστ.) να διευκολύνει τη φόρτωση αντικειμένων μεγάλου μήκους, πλάτους και βάρους.

Στην θέση της εταζέρα, υπάρχει ένα συρόμενο κάλυμμα, που συμβάλει στην πρακτικότητα του χώρου αποσκευών. Αυτό σύρεται από μία θήκη τοποθετημένη στο πλάι, γρήγορα και εύκολα. Όταν φορτώνονται ψηλά αντικείμενα, το κάλυμμα απλά “ξεκουμπώνει” και ξαναμπαίνει στη θήκη του, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί τίποτα, όταν πρέπει να μεταφερθούν μεγαλύτερα αντικείμενα. Εάν χρειαστεί, η θήκη του καλύμματος μπορεί να τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά, ακόμα και να αφαιρεθεί εντελώς.

8Κινητήρας

Το νέο Civic είναι το πρώτο μοντέλο στην Ευρώπη που διατίθεται με υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες, με την Honda να είναι από τις τελευταίες εταιρίες που παρουσιάζει downsized turbo σύνολα. Αυτό έμμεσα μπορεί να εκληφθεί ως παραδοχή της καθυστέρηση τους να παρουσιάσουν τέτοιους κινητήρες και να ακολουθήσουν την κραταιά τάση στην Ευρώπη. Εγώ θα πω κάλιο αργά παρά ποτέ. Παρόλα αυτά, το σύνολο 1.500 κ.εκ που δοκιμάσαμε στο Civic είναι απλά καταπληκτικό. Αψεγάδιαστο σε κάθε τομέα του. Ίσως οι Ιάπωνες είχαν στο μυαλό τους τις ελληνικές παροιμίες “κάθε πράγμα στον καιρό του” ή “το καλό πράγμα αργεί να γίνει“.

Το πρόγραμμα εξέλιξης για τους νέους κινητήρες VTEC turbo κινητήρες βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτόν που τοποθετήθηκε στο προηγούμενο Civic Type R, τον 2,0-λιτρο με τα 310 άλογα. Έτσι, ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Civic της δοκιμής είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον παραπάνω προπομπό του, καθώς μοιράζεται τεχνολογίες που αυξάνουν την ισχύ και την απόδοση.

Διαθέτει άμεσο ψεκασμό, συμπαγή turbo μονής εισαγωγής και χαμηλής αδράνειας, ηλεκτρονική βαλβίδα ελέγχου πίεσης υπερπλήρωσης (wastegate), τεχνολογίες ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μεταβλητού χρονισμού και βύθισης βαλβίδων (VTEC) και διπλού μεταβλητού ελέγχου χρονισμού (VTC).

Πρακτικά αντικαθιστά των ατμοσφαιρικό 1.8-λίτρων του προηγούμενου Civic, και αποδίδει 182 άλογα στις 5.500 σ.α.λ., με την μέγιστη ροπή των 240 Nm να εμφανίζεται μεταξύ 1.900 σ.α.λ. και 5.000 σ.α.λ., όταν συνδυάζεται με το εξάρι μηχανικό κιβώτιο, όπως αυτό της δοκιμής.

Το μπλοκ και η κυλινδροκεφαλή είναι από χυτό αλουμίνιο, με τα έμβολα του να είναι ελαιόψυκτα με ψεκασμό από διπλά μπεκ. Η σχέση συμπίεσης είναι 10,6:1, με τους αυλούς εξαγωγής να ενσωματώνονται στην κυλινδροκεφαλή, και έτσι να καταργείται η παραδοσιακή ανεξάρτητη πολλαπλή εξαγωγής.

Οι βαλβίδες εξαγωγής έχουν πλήρωση νατρίου προς όφελος της απόδοσης, των μειωμένων ρύπων και της ισχύος. Ένας θάλαμος μέσα στη βαλβίδα περιέχει νάτριο που ψύχεται από τον αυλό ψύξης της εξαγωγής. Καθώς ο εκκεντροφόρος πλησιάζει στην κεφαλή της, το νάτριο βοηθά στην ψύξη ολόκληρης της βαλβίδας. Καθώς η βαλβίδα ψύχεται εσωτερικά, καταργείται η ανάγκη για εμπλουτισμό του μίγματος καυσίμου – κάτι συνηθισμένο για την ψύξη των βαλβίδων εξαγωγής των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων. Το πιο φτωχό μείγμα μειώνει τους ρύπους, βελτιώνει την κατανάλωση και αυξάνει την ισχύ.

Η τουρμπίνα είναι μικρής διαμέτρου για μέγιστη απόκριση, με την σχεδίαση της να την βοηθά να παράγει πίεση υπερπλήρωσης ακόμα και σε σχετικά μικρά πατήματα του γκαζιού και στις χαμηλές στροφές. Επιπλέον, η ηλεκτρική ενεργοποίηση της wastegate επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο της πίεσης υπερπλήρωσης.

Πίσω από τον εμπρός προφυλακτήρα, και τοποθετημένος χαμηλά, υπάρχει το intercooler από όπου μπορεί να διέρχεται ελεύθερα ο αέρας όταν το όχημα κινείται. Το intercooler μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα αυξάνοντας την πυκνότητά του για μεγαλύτερη απόδοση.

Ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιεί τεχνολογίες μείωσης τριβών, σχεδιασμένες για να βελτιώνουν την απόδοση του κινητήρα, που σαν αποτέλεσμα έχουν την μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Στην εβδομαδιαία δοκιμή του αυτοκινήτου γράψαμε 1.400 χλμ., με την μέση κατανάλωση που έγραφε το trip computer όταν το επιστρέψαμε να ήταν 6,4 λίτρα/100 χλμ., όταν η εργοστασιακή ανακοινώνεται στα 5,8 λίτρα/100 χλμ. Οι εκπομπές CO2 είναι στα 133 γρ/χλμ, κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνεσαι με τέλη €159,6.

Το εξατάχυτο κιβώτιο είναι αναβαθμισμένο και ειδικά σχεδιασμένο για να ανταπεξέρχεται στην υψηλότερη ιπποδύναμη των turbo κινητήρων. Έχει πολύ καλή αίσθηση άνεσης και ακρίβειας στην αλλαγή σχέσεων, με την τριβή κατά τις αλλαγές να χει μειωθεί κατά 40% συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά Civic.

Διαθέτει αραιή κλιμάκωση, που μειώνει την κατανάλωση στο ταξίδι, με την πλούσια δύναμη και ροπή του κινητήρα να επηρεάζουν την απόκριση κατά την επιτάχυνση και την εμπλοκή του οδηγού σε περιπτώσεις που θελήσει να κινηθεί γρήγορα.

9Μετρήσεις

Η μεγάλη δύναμη του κινητήρα, και το συγκρατημένο βάρος του αμαξώματος στα 1.360 κιλά, χαρίζουν στο Civic πολύ καλές τιμές επιδόσεων. To εργοστάσιο ανακοινώνει ότι για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 8,2 δευτ., αλλά στις μετρήσεις με το VBox μας είδαμε νούμερο καλύτερο κατά 0,5 δευτ.

Honda Civic 1.5 Sport Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 7,73 δευτ.
0-150 χλμ/ώρα 15,51 δευτ.
0-200 χλμ/ώρα 31,91 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα 4,62 δευτ.
60-100 χλμ/ώρα 6,07 δευτ.
80-130 χλμ/ώρα 9,89 δευτ.
Τελική ταχύτητα 220 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 35,05 μέτρα σε 2,71 δευτ.

10Τιμή

To Civic με τον 1.500άρη κινητήρα προσφέρεται σε ένα επίπεδο εξοπλισμού, το Sport, με την τιμή του να ανέρχεται στα €25.650, με το CVT κιβώτιο να χρεώνεται €1.500. Από πλευράς συστημάτων ασφαλείας, το νέο Civic διαθέτει ενεργό cruise control, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα ειδοποίησης τυφλού σημείου, σύστημα αυτόματης πέδησης και σύστημα ειδοποίησης σε περίπτωση ατυχήματος. Τέλος, ισχύει εγγύηση, οδική βοήθεια και service για 5 χρόνια, ενώ το μεταλλικό χρώμα δεν χρεώνεται επιπλέον. Τον εξοπλισμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Civic μπορείς να τα δεις εδώ.

11Στον δρόμο

Δεν υστερούσε κάπου αισθητά η προηγούμενη γενιά, αλλά η νέα πλατφόρμα του νέου Civic έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο το πάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο. Έτσι, έχει επιτευχθεί από τους μηχανικούς της εταιρίας καλύτερη συμπεριφορά και άνεση. Κύρια αιτία είναι η νέα ανάρτηση, το χαμηλότερο κέντρο βάρους και η αυξημένη ακαμψία του αμαξώματος.

Τεχνικά μιλώντας, η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από γόνατα MacPherson, ενώ πίσω επανέρχεται μετά από τρεις γενιές η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, με νέο άκαμπτο υποπλαίσιο. Αυτή προσφέρει αυξημένη ευστάθεια, αλλά κυρίως μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στις υψηλές ταχύτητες, καθώς και πιο γραμμική απόκριση σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του EPS.

Τι είναι αυτό ρωτάς; Αυτό είναι το σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPS. Το αποτέλεσμα κάνει το σύστημα διεύθυνσης να είναι εξαιρετικό, χάρη στην προσπάθεια της ομάδας εξέλιξης να πετύχει άμεση απόκριση, ακριβή κατευθυντικότητα, ομαλή λειτουργία και μία αίσθηση ασφαλούς πρόβλεψης.

Η πληροφόρηση (feedback) είναι πολύ καλή, τόσο εντός πόλης, όσο και όταν αυξάνεις ρυθμό. Χάρη στην πολύ κοντή κρεμαργιέρα (μόλις 2,1 στροφές από άκρη-σε-άκρη) σε βοηθάει να επιτεθείς στην επόμενη στροφή, και να κινηθείς σβέλτα με μικρές κινήσεις στο τιμόνι. Το πεντάθυρο Civic για την Ευρώπη έχει ειδική χαρτογράφηση για ταχύτερη, πιο άμεση απόκριση διεύθυνσης και ακόμα πιο σπορ αίσθηση, με το σύστημα δύο πινιόν να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προηγούμενο Civic Type R.

Χάρη στο στιβαρό πλαίσιο, το αυτοκίνητο είναι ευέλικτο, άμεσο και ακριβές στις εντολές σου, ενώ παράλληλα σε γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις βάσεις της ανάρτησης προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη ακαμψία και η αποτελεσματικότητα. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Honda, υδραυλικά σαϊλεντμπλόκ μπροστά και πίσω προφέρουν πολύ καλή απόσβεση και έλεγχο των κραδασμών του πλαισίου. Επιπλέον, τα νέα υποπλαίσια μπροστά και πίσω έχουν ειδική διάταξη ώστε τα εγκάρσια φορτία να μεταφέρονται πιο άμεσα μέσω της ανάρτησης.

Από την άλλη, παρά το σαφώς σπορ προσανατολισμό των ρυθμίσεων της ανάρτησης, δεν θα νιώσεις ποτέ να αναπηδά το πίσω μέρος, με το φιλτράρισμα από το δρόμο να είναι εξαιρετικό, παρά τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Συνολικά το Civic προσφέρει υψηλού επιπέδου άνεση, ποιοτική κύλιση, και κυρίως αθόρυβη καμπίνα.

12Συμπέρασμα

Η δημιουργία της δέκατης γενιάς Civic αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και φιλόδοξα προγράμματα εξέλιξης νέου μοντέλου στην ιστορία της Honda. Πέρα από την πρωτοφανή εκμετάλλευση R&D πόρων, η διαδικασία εμπεριείχε και την εμπλοκή των δραστηριοτήτων πωλήσεων και παραγωγής σε όλο τον κόσμο, από τη Β. Αμερική και την Ιαπωνία, μέχρι την Ευρώπη, τη Ν. Αμερική και την Ασία. Το πιο σπορ Civic όλων των εποχών, θέτει νέα πρότυπα στην “ξεχειλωμένη” κατηγορία του σε επίπεδο επιδόσεων, κατανάλωσης καυσίμου, ευρυχωρίας, ασφάλειας και ποιότητας εσωτερικού.

 • Βασίλης Καρακατσάνης

  Πολύ καλό αρθρο ! Ωραιο θα ηταν και ενα τεστ με τον 1000αρι κινητήρα !

 • vaggscoobys

  Πάρα πολύ καλό πακέτο αυτό το Civic μ’ αυτόν τον κινητήρα.Στο συγκεκριμένο χρώμα χάνει αρκετά.Πηγα και το είδα από κοντά σε ένα γκρι-μπλε και είναι εξαιρετικό!!!Autoblog περιμέναμε πως και πως την δοκιμή αυτη!

  • gv

   το αμαξι απο κοντα ειναι αποκαλυψη!

  • vaggscoobys

   είναι είναι!!

  • Mika

   Brilliant sporty blue metallic, αυτο λες…Ενα ειναι το χρωμα, κι εμενα σ αυτο μ αρεσε,και στο polished silver

  • Spider

   Το Sonic grey pearl και το κόκκινο του πάνε πολύ.

  • vaggscoobys

   Οχι οχι,αυτο που λέει ο φιλος Spider από κατω λεω.Το sonic grey pearl.Είναι φοβερο!

  • Mika

   Μαλιστα…Αυτο το χρωμα πλησιαζει το ποντικι που εχει η Audi στα RS μοντελα της, δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι ταιριαζει στο Honda, ισως απο κοντα να ειναι καλυτερο, στις φωτος δεν με εχει ενθουσιασει τοσο..
   Το μπλε ομως που το εχω δει ειναι καταπληκτικο..

  • vaggscoobys

   Ναι μοιαζει καπως στης Audi και της Hyundai ένα ποντικί που είχε.Απλά είναι πέρλα και παίρνει αλλη απόχρωση τελείως αναλόγως πόσο φωτίζεται.μ αρεσει και το μπλε παντως.

  • Πάνος

   Το είδα χτες σε αυτό το χρώμα ακριβώς… Στο rs3 είναι πολύ πιο ωραία.. Στο χοντα έχει μαύρες γυαλιστερες λεπτομέρειες που δεν κάνουν ωραία αντίθεση.. Εγω θα επέλεγα το μπλε

  • Mika

   Κι εγω μπλε και μετα σκουρο γυαλισμενο γκρι, οπως το λεει..

  • SkidRAW

   Ναι πλησιαζει το ποντικι του Audi (που τυχαινει να εχω εναν γειτονα με q2 σε αυτο το χρωμα) απλα με περισσοτερο πρασινο. Πως σας αρεσει ρε παιδια αυτο το χρωμα; Σα πολεμικη φρεγατα ειναι το αυτοκινητο!! :P

  • Spider

   Γούστα είναι αυτά,αν και τώρα τελευταία, παρατηρώ ότι αυτά τα παστέλ γκρι, ανοιχτά ή σκούρα είναι πολύ στην μόδα.
   Λογικά θα έπρεπε να λέγονται Navy grey.!!!!

  • vaggscoobys

   Ναι ακριβώς σαν το γκρί του ναυτικού!!Δεν έχεις δίκιο,είναι πολύ ωραίο χρωματάκι!! :) :D

 • ..και Γιάννης πίνει

  … απειλώ να το αγοράσω!Νισάφι πια με το “ασθενικό” jazz!
  Να θυμηθούμε και τα νιάτα μας βρε αδελφέ :-))

  • Μάνος Μαμαλάκης

   Κι εγώ το θέλω!

  • ..και Γιάννης πίνει

   Είναι λίγο τσιμπημένο είν’ η αλήθεια,αλλά εμένα που έπεσαν πρόσφατα κάτι “φράγκα” που είχα ξεγράψει,συν το ότι σκεπτόμουν εδώ και καιρό την αντικατάσταση του προαναφερόμενου (καθ’ όλα “τίμιου” jazz).

  • SkidRAW

   Μπορει να σου φαινεται τσιμπημενη η τιμη αλλα αξιζει και το τελευταιο ευρω με αυτα που προσφερει. Δυσκολα θα βρεις αλλο στην κατηγορια του, με αυτα που δινει το 1500αρη civic απο θεμα τεχνολογιων,επιδοσεων,χωρων,εμφανισης,λειτουργικοτητας,και φυσικα αξεπεραστης αξιοπιστιας. (Μιλαω καθαρα για την Ελληνικη αγορα και για τους κινητηρες/εκδοσεις που ερχονται εδω) Στην τελικη ολα ωραια μπορει να μας φαινονται, αλλα οταν ερθει η ωρα να το αγορασεις τα βαζεις κατω και βγαινουν διαφορετικα τα πραγματα!

 • gv

  οτι και να λεει ο καθε καθωσπρεπει που εχει μαθει να βλεπει μονο ”σοβαρα” σχηματα στη ζωη του(ενω παραλληλα κραζει και τις εταιρειες για ατολμια!),το αμαξι ειναι πολυ καλο εξωτερικα!
  βασικα ειναι διαφορετικο και πολυ επιθετικο και οποιος το δει στο δρομο αποκλειεται να μην εντυπωσιαστει..
  αλλα αν μερικους τους νοιαζει πιο πολυ τι θα πει ο φιλος τους που μπορει να εχει ενα insignia,μια σειρα 1 η καποιο A1 η A3 και δεν εχει λεφτα ας βολευτει με ενα golf για να μη τον ”παρεξηγησουν” κιολας..
  ειναι ενα πολυ καλο αυτοκινητο γενικα και μονο το μεγαλο μηκος και η τιμη του με χαλανε λιγο..

  ενας αλλος καπου εγραφε: ”πολυ μεγαλες οι εισαγωγες για τα φρενα στο προφυλακτηρα το κανουν πολυ επιθετικο”
  τι πειραζει ρε φιλε που ειναι μεγαλες στον κωλο σου θα τις βαλεις?
  αν σου αρεσει η επιθετικοτητα αγορασε το!ολο κατι μας ξινιζει!
  χοντα ειναι αν μη τι αλλο λογικα θα βγει καλο αμαξι!

  • vaggscoobys

   Η προτελευταία σου παράγραφος είναι λάδι στην φωτιά,το ξέρεις ετσι?? ;)

  • gv

   χαχαχα οχι εγω τις προαλλες παινεψα το golf με τα 150 αλογα αν ειδες ;)
   καποιοι το εχουν καταλαβει,εμενα παιδια ολα μου αρεσουν δε κολλαω σε εθνικοτητα κατασκευαστη απλα δε μπορω να κραζουν το golf για ατολμια αλλα να τους ξινιζει το civic!
   ενας που βρισκεται σε αυτο το διλλημα και δε του αρεσει παρα πολυ κανενα απο τα 2 και θελει επιδοσεις(απλα δε μπορει να παρει A-class) τελικα θα παρει golf!
   ε αυτο ειναι μαζοποιηση!αυτο κραζω!
   λιγο ρισκο ρε παιδια!οχι οτι αρεσει στους πολλους μονο!

  • Pandal

   Φίλε έγραψες ενα από τα καλύτερα σχόλια που έχω διαβάσει εδώ μεσα!!!!

  • gv

   και με το ενα χερι γιατι το αλλο το εσπασα :P
   χαχα σιγα ρε..
   απλα γενικα μου τη σπανε σχολια υπο το πρισμα της συμπαθειας προς τη μαρκα και τα στερεοτυπα..
   εγω θελω αντικειμενικοτητα και να μπορω να συζητησω δε μπορω τους κολλημενους..

  • Σωτηρης Μακεδονας

   Για αυτό περιμένω το mx5 !!!

  • Christos Dimou

   Μιλάμε για εμφάνιση εμείς που έχουμε αναγει τον συντηρητικο σχεδιασμό σε τρόπο ζωής. Που να μην ήταν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σχεδιασμένο κυρίως για την Αμερικανική αγορά.

 • SAMURAI-66

  Στην κατηγορια του ειναι αριστο και αν διαθετεις το ποσο που ζηταει δεν πιστευω να νιωσεις ποτε προδομενος απο το συνολο.
  Το εχω δει απο κοντα σε λευκο και ειναι εντυπωσιακο ιδιαιτερο και το πλεον σημαντικο στην εποχη μας με δικη του προσωπικοτητα.
  Κινητηρας διαμαντι στα προτυπα της honda και με δεδομενη την μεχρι σημερα συμβιωση που ειχαμε με το παλαιοτερης γενιας civic το θεωρω κορυφαιο χωρις δευτερη κουβεντα σε οτι προσφαιρει…χτυπησε διανα ο ιαπωνας στον στοχο!!

 • Μάνος Μαμαλάκης

  Εντυπωσιακό το νέο Civic, είναι μεγάλο και ολοκληρωμένο! Έχει και πολύ ωραίο εσωτερικό, κινητήρα διαμάντι με εξαιρετικές επιδόσεις και είναι ευχάριστο στο δρόμο.
  Σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές και θα το έπαιρνα. Δεν το βρίσκω άσχημο όπως κάποιοι αλλά δυναμικό, λίγο υπερβολικό αλλά καλό. Μπράβο για το αναλυτικό test! Hondaρα για πάντα.

 • Anestis Genk

  Θα το σκεφτόμουν, αλλά μόνο αν ήταν για παντρειά.
  Πως και φαίνεται το μοτέρ φάτσα φόρα και δεν έχει πλαστικούρα;

 • SkidRAW

  Το αυτοκινητο το εχω δει απο κοντα απο τον Ιουνιο, πρωτη μερα που εμπαινε στην εκθεση του Σ. Καθως ειμαι σε αναζητηση καινουργιου αυτοκινητου, και εχω δει τα περισσοτερα της κατηγοριας και οδηγσει μπορω να πω οτι το civic ειναι μακραν η καλυτερη επιλογη που μπορει να κανει καποιος στην κατηγορια. Τα εχει ΟΛΑ!! Ξεχωριστη εμφανιση, επιδοσεις ποιοτητα κυλισης. Να πω πως χανει ΠΟΛΥ στις φωτογραφιες και απο κοντα (αν και στην αρχη ελεγα οτι δεν μαρεσει το κοκκινο του) μου επεσαν τα σαγονια οταν το ειδα σε κοκκινο.

  Κανενα αρνητικο γιαυτο το αυτοκινητο οπως φαινεται και απο τη δοκιμη του αρθρου.
  Αν το εσωτερικο προσφερε λιγο παραπανω πολυτελεια το αυτοκινητο απλα δεν θα ειχε ΑΝΤΙΠΑΛΟ!

  Αυτα! Τα υπολοιπα οταν με το καλο το παραλαβουμε!!

  • gv

   ετσι ακριβως!
   σε οποιο χρωμα και να το ειδα ειναι φοβερο αλλα σε μαυρο ειναι απλα σοκαριστικο!
   με τι μοτερ θα το παρεις?
   αντε με το καλο :)

  • SkidRAW

   Μιας και ειμαι με ενα Clio του 07′ τωρα το οποιο ειναι μαυρο δεν θα ξαναεπαιρνα μαυρο ξανα. Αναμεσα στο λευκο και το κοκκινο ειμαι αλλα εχω πεσει σε τρομερο διλλημα. Πρεπει να τα δω ξανα απο κοντα διπλα διπλα να αποφασισω επιτελους! :P
   Το μαυρο ναι ειναι οντως εντυπωσιακο και αυτο, οταν ειχαμε περασει με κατι φιλους απο την εκθεση αργα το βραδυ και ηταν εξω το 1000αρη μαυρο με τα πορτοκαλι στοιχεια ειχαν εντυπωσιαστει.

   Στο 1.5 εχω αποφασισει να παω απο την αρχη. Εχει μια και μοναδικη εκδοση την sport που τα εχει ολα μεσα. Η μεγαλη διαφορα χρηματων ειναι στο τελειως Basic 1000αρη και στο 15000αρη. Αν πεις οτι θα παρω το 1000αρη σε πιο πλουσια εκδοση η διαφορα με το 1500αρη ειναι 2,500 ευρω. Οποτε δεν βρισκω τον λογο να γλιτωσει καποιος 2,5 χιλιαρικα για 3κιλινδρο μοτερ, με διαφορα στις επιδοσεις, την εμφανιση, και ιδια ισως και μεγαλυτερη(!!) καταναλωση.

  • SkidRAW

   Μιας και ειμαι με ενα Clio του 07′ τωρα το οποιο ειναι μαυρο δεν θα ξαναεπαιρνα μαυρο ξανα. Αναμεσα στο λευκο και το κοκκινο ειμαι αλλα εχω πεσει σε τρομερο διλλημα. Πρεπει να τα δω ξανα απο κοντα διπλα διπλα να αποφασισω επιτελους! :P
   Το μαυρο ναι ειναι οντως εντυπωσιακο και αυτο, οταν ειχαμε περασει με κατι φιλους απο την εκθεση αργα το βραδυ και ηταν εξω το 1000αρη μαυρο με τα πορτοκαλι στοιχεια ειχαν εντυπωσιαστει.

   Στο 1.5 εχω αποφασισει να παω απο την αρχη. Εχει μια και μοναδικη εκδοση την sport που τα εχει ολα μεσα. Η μεγαλη διαφορα χρηματων ειναι στο τελειως Basic 1000αρη και στο 15000αρη. Αν πεις οτι θα παρω το 1000αρη σε πιο πλουσια εκδοση η διαφορα με το 1500αρη ειναι 2,500 ευρω. Οποτε δεν βρισκω τον λογο να γλιτωσει καποιος 2,5 χιλιαρικα για 3κιλινδρο μοτερ, με διαφορα στις επιδοσεις, την εμφανιση, και ιδια ισως και μεγαλυτερη(!!) καταναλωση.

  • gv

   α δε το ξερα σωστος!

 • mb190rules

  Άλλοι εξωτερικά το βρίσκουν διαφορετικό, άλλοι ιδιαίτερο, εγώ το βρίσκω πολύ άσχημο. Όποτε το βλέπω από κοντά λέω τι μ@@@@@α είναι αυτή. Αλλά ντάξει γούστα είναι αυτά.

 • Mika

  Eχοντας δει μερικα να κυκλοφορουν, κι εχοντας μπροστα μου ενα τετοιο μπλε, τις προαλλες στην κινηση για πολλη ωρα, εχω καταληξει οτι το μεγαλυτερο προβλημα ειναι το υπερφιαλο, πομπωδες,υπερπαραγωγη πισω μερος του!!! Το μπροστινο και το προφιλ του, ειναι μια χαρα τελικα, εχω αρχιζει να τα συνηθιζω..Αλλα οι μπουκες, οι ψευτικοι αεραγωγοι, τα διπλα σποιλερ, κι αυτα τα πισω φωτα,ειναι σαν να αφησαν ενα μικρο παιδι καγκουρα να παιξει για ωρα στο autocad!!!!
  Στα πιο σοβαρα τωρα, δειχνει να ειναι καλο στο δρομο, με πολυ λογικη καταναλωση και αναλογες επιδοσεις, και η τιμη του, για πρωτη φορα εδω και καιρο μ ολο τον εξοπλισμο που κουβαλαει δεν την λες κακη…Βεβαια το infotainment οπως ειπωθηκε και σ αλλο βιντεο δεν ειναι τιποτα σπουδαιο. Επισης μου κανει εντυπωση που δεν εχει εμφανεις αεραγωγους για τους πισω επιβατες..

  Με τον turbo (επιτελους!!) κινητηρα που υιοθετησει η Honda, παιζει να δουμε αρκετα να κυκλοφορουν..

 • jim_1

  Ωραια δοκιμή εντύπωση μου έκανε η κατανάλωση πολύ χαμηλή για 180+ άλογα..Πραγματικά οι φώτο το αδικουν όταν το είδα από κοντά είπα τι διαστημόπλοιο είναι αυτό..????Δείχνει σίγουρα πολύ πιο ακριβό στο μάτι..Μια δοκιμή με cvt θα ήταν καλή να δουμε αν δένει με τον κινητήρα..

 • tabasco

  Εξαιρετικο αυτοκινητο!! θα με ενδιεφερε μια σύγκριση με το megane gt

  • SkidRAW

   Ωραιο και το Megane,βεβαια αν λες για τον 1.600αρη με τα 205 αλογα δεν το φερνουν Ελλαδα.

  • tabasco

   Ναι φιλε μ σε αυτο αναφέρομαι,δεν γνωριζα οτι δεν το φέρνουν στην Ελλαδα.Βλεπω ενα megane που μοιάζει με gt στην εδω αντιπροσωπία αλλα μαλλον θα ειναι gt line(?).Αν το φέρνανε θα το κοιταζες η πας καρφι για το χοντα ? :)

  • SkidRAW

   Δυστυχως θα ειδες το 1.2 με τα 130 στο Gt line που ερχεται στις 24.000ευρω.

   Ναι φυσικα και θα το κοιταζα! Τιμια επιλογη και το Megane, ομορφο και εξωτερικα και εσωτερικα και ερχεται και με 4διευθυνση αν δεν κανω λαθος και στο 1.600αρη GT? Διορθωσε με αν κανω λαθος σε αυτο.
   Ηταν απο τις πρωτες επιλογες που εψαξα το καλοκαιρι αλλα ανακαλυψα πως απο τα βενζινοκινητα μοντελα φερνουν μεχρι το 1.2αρη turbo.

  • tabasco

   Απο οσο γνωριζω,ΝΑΙ και το gt εχει 4διευθυνση,οπως και το rs (ερωτας!!).Γλιτωσες απο εναν ευχαριστο πονοκεφαλο για το ποιο θα διαλεξεις.Πλεον,θεωρω οτι το χοντα ειναι μονοδρομος :) Περα απο την πλακα με το καλο οτι και αν παρεις!!

  • SkidRAW

   Σε ευχαριστω και εγω ανυπομονω!
   Οπλο και το rs και για οποιον διαθετει τα λεφτα σε αυτη την κατηγορια των hot hatch, και λουκουμι το 1.8αρη μοτερ που γλιτωνεις τους φορους του 2λιτρου.

 • Spider

  Πολύ καλό αυτοκίνητο με τεράστιους χώρους και πολύ καλές επιδόσεις. Το θέμα της αισθητικής είναι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, εμένα μου αρέσει το πίσω μέρος, δεν μπορώ να συνηθίσω (ακόμη) το μπροστά και τα πλαϊνά νεύρα των μπροστινών φτερών. Επίσης έχω την εντύπωση πως όσο τολμηρό είναι το εξωτερικό, τόσο “συμβατικό” είναι το εσωτερικό. Δεν είναι κακό αυτό απλά το γράφω ως παρατήρηση.Όλα όμως συνηθίζονται τελικά. Εδώ έχουμε χωνέψει τόσα και τόσα αυτοκίνητα με προχωρημένη αισθητική,που αντικειμενικά δεν ήταν τόσο καλά σαν το civic.!!!

 • Tony T

  1. σχόλιο πριν διαβάσω το άρθρο. το αμάξι εμφανισιακά τα σπάει. το είδα από κοντά στο Σαρακάκη σε διάφορα χρώματα και μπήκα και μέσα. είναι ιδιαίτερο αλλά επιτέλους θέλω κάτι να με “προκαλεί” όταν το βλέπω…

  2. τα υπόλοιπα αφού διαβάσω το άρθρο………………………………

 • δεν το εχω δει απο κοντα ουτε απο στο δρομο ακομα …..αλλα απο τις φωτογραφιες στο εξωτερικο μερος δεν μου κανει το κλικ!!!
  παντως απο επιπεδο εξοπλισμου και κινητηρα δειχνει μπομπα!!! η τιμη του παιζει μια χαρα γιυτο που ειναι !!!!

  υ.γ το βιτεκ ανοιξε καθολου η οχι ??? :-P

  • DJ_D

   Δεν έχει VTEC.

  • ετσι το ονομαζουν τοτε ???? παραπληροφουν τον κοσμο ????

  • DJ_D

   Δεν έχουν πει κάτι για VTEC στον 1,5T. Ούτε φαίνεται να έχει τέτοια ταμπελάκια. “Απλό” μεταβλητό χρονισμό έχει.

  • Πάνος

   Vtec turbo είναι η ονομασία του κινητήρα στην Ευρώπη

  • kai γω αυτο θελω να πω……. δεν ειναι περιεργο ??

  • Πάνος

   Κάπου είχα διαβάσει ότι έχει κάνονικα vtec απλά λόγω τούρμπο δεν υπάρχει το κλωτσημα του ατμοσφαιρικου

  • DJ_D

   Κανένας από τους τρεις νέους turbo κινητήρες της Honda δεν έχει το “κλασσικο” VTEC που είχαν τα παλιότερα typeR, S2000 κ.τ.λ.

  • Stefán Jah Jah

   Εχει Vtec…

  • τελικα εχει η δεν εχει ??

  • Stefán Jah Jah

   Εχει Vtec…

  • DJ_D

   Δεν έχει. Μόνο VTC έχει ο 1,5T.

  • DJ_D

   Πιο από όλα; Να σας χαλάσω το παραμύθι του μάρκετινγκ; Δεν λέει.

  • gv2962

   Μια χαρά καταλαβαίνεις την αλλαγή και στην απόδοση και (κυρίως) στην χροιά του ήχου από τις 4000 ;-)

  • Πάνος

   Το οδήγησες;

  • gv2962

   Το 4d (sedan) το είχα για μια εβδομάδα περίπου το καλοκαίρι και μένει να διαλέξω αν θα πάρω το rallye blue ή το polished metal τελικά :)

 • Philby

  Με χαλάει εμφανισιακά όμως πιστεύω πως θα πρέπει να αφαιρεθεί από την βαθμολογία η εμφάνιση.
  Από εκεί και πέρα πιστεύω πως το αδικείτε με το 7άρι στην τιμή. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα premium σε ποιότητα, τεχνολογία, μεταπωλητική αξία και κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί και πιο αξιόπιστο ενώ είναι αρκετά φθηνότερο από αυτά.
  Τέλος αν αυτό το 6,4 L/100km ισχύει με δεδομένο το διαθέσιμο γκάζι και τον όγκο του αυτοκινήτου μιλάμε για άριστα 10 όχι 9. Με λίγα λόγια δεν εντοπίζω αντικειμενικά μειονεκτήματα.
  Το συγκεκριμένο πακέτο σε μέγεθος, τύπο αμαξώματος, χώρους, κόστους, επιδόσεων, τεχνολογίας, κατανάλωσης, οδικής συμπεριφοράς (συμφωνα με τα reviews), χειροκίνητου κιβωτίου είναι σαν η HONDA να διάβασε το μυαλό μου τι θέλω από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και να το υλοποίησε. Και επιπλέον αν και δεν είμαι hondaκιας τη σέβομαι απόλυτα τη HONDA (εκτός F1 χεχεχε).
  Και όμως για την εμφάνιση και μόνο η απάντηση είναι ΟΧΙ!

  • SkidRAW

   Στο τελος μου τα χαλας! :P

  • Philby

   Ενώ είμαι ιταλόφιλος μπορώ όμως να σου πω ότι μου αρέσει πολύ η σχεδιαστικη φιλοσοφία της PEUGEOT και της MAZDA, ενώ κατά το ίδιο ανεξήγητο λόγο δεν μου αρέσει καθόλου των HONDA/BMW. Φυσικά αναφέρομαι στις τρέχουσες γκάμες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια.

  • Spider

   Από μικρό παιδί με τους φίλους μου παίζαμε ένα παιχνίδι. Μόλις περνούσε από μπροστά μας μιά γκόμενα, της βάζαμε βαθμολογία. Εδώ γιατί να αφαιρέσουμε την εμφάνιση από την βαθμολογία? Δεν μετράει η εμφάνιση στο αυτοκίνητο? Οκ υποκειμενική η εμφάνιση αλλά κανείς δεν είπε την Σαρλίζ Θερόν άσχημη..

  • Philby

   Με ενοχλεί που είναι ένας τρόπος να χειραγωγήσεις τη βαθμολογία. Πέραν τούτου το θεωρώ άχρηστο υπό την έννοια πως αν δεν μου αρέσει εμφανισιακά δεν μου αρέσει τελεία και παύλα. Η βαθμολόγηση δεν μου προσφέρει κάποια πληροφορία. Και το civic είναι τέλειο παράδειγμα ενώ το βρίσκω αψεγάδιαστο και θα μπορούσα δυνητικά να το αγοράσω απλά δεν μου αρέσει.

 • a_f_a

  είναι όμορφα άσχημο για τα γουστα μου αλλά μου αρέσει που το σχέδιό του ειναι ότι να’ναι. ωστοσο δε μπορώ με τιποτα τη μαυρη γραμμη πανω απο τα φωτα που μου δίνει την εντυπωση οτι το καπο ειναι έτοιμο να ανοίξει.

 • Bon Viveur

  Εμφάνιση απο τα LIDL…

 • Dimitris

  Είδα ένα μπλέ προχθές στην Ηλιούπολη… Γιατί το έκαναν αυτό στο πίσω μέρος; Το καγκούρεψαν πάρα πολύ…

  Για τη μούρη θα πω πως είναι απο τις αγαπημένες μου στην κατηγορία. Απο κοντά γ@μαει… Πολύ επιθετική και σύγχρονη… Τουλάχιστον δεν είναι μια από τα ίδια….

 • εμενα μου αρεσει και ιδιαιτερα το εσωτερικο ειναι πολυ ομορφο και σπορτιφ .. με χαλαει λιγο το πισω αλλα πιστευω ζωντανα δεν θ δειχνει οπως στης φωτο και θα ειναι ενταξυ .. αν κοιταγα για αυτοκινητο καινουργιο της κατηγοριας συγουρα θα κοιταγα σε αυτο …

 • Stefán Jah Jah

  Το καλυτερο αμαξι! Σε ολα τα σκουρα χρωματα δειχνει τελειο!

 • Sensei Konstantinos

  Όσο καλα αμάξια να φτιάχνει η Χόντα , εδω και 10+ χρόνια το έχει χάσει στο θέμα της εμφάνισης στο Σιβικ.

 • Christos Dimou

  Χμμμ τελική βαθμολογία στο 7.9 λόγω ενός 6 στην εμφάνιση. Με έναν κινητήρα 182 αλόγων που έκαψε λιγότερα απο αυτό που εκαιγε πριν 10 χρόνια το Colt που είχα των 900 κιλών και 100 αλόγων.

  Αν δεν είχα αλλάξει αμάξι θα είχα στη λίστα. Σίγουρα η τιμή φαντάζει υψηλή αλλά και η ποσότητα του εξοπλισμού είναι αντίστοιχα υψηλή.

 • Αννίβας

  Αν διάβαζα μόνο το άρθρο θα έλεγα “τι εξαιρετικό αυτοκίνητο έφτιαξαν οι μηχανικοί “. Αλλά βλέποντας και τις φωτογραφίες – και μια και το είδα και από κοντά – λέω “τι εξαιρετικό αυτοκίνητο έφτιαξαν οι μηχανικοί και χαντάκωσαν οι σχεδιαστές “.
  Ή “Το ποιο ωραίο σημείο στο νέο civic είναι το τιμόνι.
  Γιατί εισπράξεις όλα τα θετικά και… δεν το βλέπεις!!!.
  Η τιμή για Honda μια χαρά είναι .

 • Sciroccakias

  Ένα τόσο καλό αμάξι να είναι τόσο άσχημο – καγκούρικο. Κρίμα

 • Sciroccakias

  Ένα τόσο καλό αμάξι να είναι τόσο άσχημο – καγκούρικο. Κρίμα

 • greenius13

  Το ειδα απο κοντα πριν 3 μερες. Αυτο που εχω να πω, είναι οτι οι φωτο το ΑΔΙΚΟΥΝ! Πολυ ποιο όμορφο απο κοντα! Ακομα και το πισω ‘καγκουρικο’ μερος φαίνεται οκ’. Μέσα τεράστιοι χωροι για 5θυρο, και η γνωστή ποιότητα της Honda! Λέω να το κλεισω για test drive. Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο το civic 1800 140hp του 2008, αλλά αν μου περισσευαν 26 χιλιαρικα θα το χτύπαγα ανετα!

 • Michalis

  Το παρήγγειλα κι εγώ, ωστόσο η διαθεσιμότητα είναι τραγική και αναμένεται προς Αύγουστο μεριά. Το αυτοκίνητο από κοντα είναι πολύ πιο όμορφο, ειδικά σε χρώματα που δεν το καγκουρευουν όπως το κόκκινο. Δείτε το σε μια γκρι απόχρωση ή σε λευκό και θα αλλάξετε γνώμη.

  • SkidRAW

   Αντε μπραβο, καλη αναμονη τωρα γιατι το καλοκαιρι εχεις να οργωσεις τους δρομους :D Σε τι χρωμα το κλεισες; Δεν βρηκες κατι πιο συντομο απο αλλους εμπορους οπως σου προτεινα; Το ασημι του ειναι πολυ ωραιο το μεταλλικο, ισχυει.

  • Michalis

   Polished gray έκλεισα. Μόνο ένα μπλε βρήκα για αρχές Απριλιου, οπότε προτίμησα την αναμονή. Κανένας έμπορος δεν είχε 1.5 sport. Μόνο sedan και 1000αρι 5θυρο.

  • SkidRAW

   Καλη επιλογη, και εμενα κατα τη γνωμη μου το ουδετεροποιει πολυ το μπλε. Στα 1.5 sport υπαρχει μονο το θεμα, το γνωριζω, απο τα αλλα εχουνε απειρα ετοιμοπαραδοτα και τα σενταν και τα 1000αρια. Μπραβο για την αγορα και οτι θα υποστεις και την μεγαλη αναμονη και ειμαι σιγουρος οτι θα στο ανταποδωσει διπλα οταν το παρεις το καλοκαιρακι ;) Ειναι κολασμενο λεμε!! :D

  • Dinos Proutsos

   Τέλος Οκτωβρίου το παρήγγειλα σε κόκκινο σε ένα μήνα είναι να έρθει. και σε test drive πρώτα τού 1000ρη και αργότερα του 1500 αλλά σε sedan. και στις δύο εκδόσεις φάνηκε πολύ καλό και για οικογενειακό, γρήγορο, ανετο, Οικονομικό και με τέτοιο εξοπλισμό είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτή την τιμη πιστεύω δεν θα το μετανιώσεις;-)

  • Dinos Proutsos

   Τέλος Οκτωβρίου το παρήγγειλα σε κόκκινο σε ένα μήνα είναι να έρθει. και σε test drive πρώτα τού 1000ρη και αργότερα του 1500 αλλά σε sedan. και στις δύο εκδόσεις φάνηκε πολύ καλό και για οικογενειακό, γρήγορο, ανετο, Οικονομικό και με τέτοιο εξοπλισμό είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτή την τιμη πιστεύω δεν θα το μετανιώσεις;-)

  • SkidRAW

   Καλοταξιδο, απο οτι καταλαβα το hatchback περιμενεις και εσυ..παντως τα 1000αρια απο την αντιπροσωπεια που παρελαβα και το δικο μου, μου ειπαν δεν πουλανε και λογικο δηλαδη, ειναι ασυμφορο, πρεπει να το ριξουν τουλαχιστον 2 χιλιαρικα κατω.

  • SkidRAW

   Καλοταξιδο, απο οτι καταλαβα το hatchback περιμενεις και εσυ..παντως τα 1000αρια απο την αντιπροσωπεια που παρελαβα και το δικο μου, μου ειπαν δεν πουλανε και λογικο δηλαδη, ειναι ασυμφορο, πρεπει να το ριξουν τουλαχιστον 2 χιλιαρικα κατω.
   Παντως τωρα που ξαναβλεπω τις φωτογραφιες του αρθρου καταλαβαινω οτι οσο “φτηνο” μπορει να δειχνει για καποιους απο τις φωτογραφιες τοσο ακριβο ειναι στο ματι απο κοντα. Κεφαλια γυρνανε συνεχως, ο ανθρωπος που πηγα για τα φιμε μου το τιμολογησε στα 45χιλιαρικα πριν μαθει την πραγματικη του αξια, ο βενζινας στα 50! :P

  • Dinos Proutsos
  • SkidRAW

   Εκπληκτικο! Εμενα δεν μου τις αργησαν πολυ τις πινακιδες! 2 μερες μετα απο τοτε που μου ειχανε πει. Θα εχουν κολλησει τα διαδικαστικα φαινεται οποτε υπομονη λιγο ακομα! Καλοριζικο ευχομαι και θα ευχαριστηθεις ταξιδια, σκιστο οσο μπορεις δε μασαει!! :D

  • Dinos Proutsos

   Μην κάνει τίποτα μαλακιες ο αντιπρόσωπος φοβάμαι. Πόσα χιλιόμετρα το έστρωσες; πάντως το sedan 1500 πού κάναμε τεστ είχε κάπου στις 3 χιλιάδες χλμ και κάνει μία δώσ’το χοντα είναι δεν παθαίνει τώρα μάλλον θα πωλείται 5000 κάτω😂😂😂

  • SkidRAW

   Μεχρι τα 4000km δεν το ζοριζα, εκανε και μπολικα χλμ στο ECO επειδη πειραματιζομουν και με τις καταναλωσεις μεχρι εκεινα τα χλμ, τωρα εχει 7600km και περιπου τα 4000 ειναι εθνικη. Του test drive δεν θα εχει παθει τιποτα απολυτως, εμενα απο την αντιπροσωπεια μου ειπαν οτι μπορω να το παω οπως θελω απο τα πρωτα κιολας χλμ. και οτι ειναι ηδη στρωμενος ο κινητηρας, βεβαια οπως σου ειπα προσεξα μεχρι καποια χλμ. για να στρωσουν και τα υπολοιπα μερη, φρενα κτλπ.. :)

  • Dinos Proutsos

   Δευτέρα έρχεται σπίτι με η χωρίς πινακίδες γιατί όλο υο καθυστερούν. Κλέβει βλέμματα το άτιμο είτε αρέσει είτε όχι

  • sargus

   Φίλε μου το παράγγειλα και εγώ και έχω μια ερώτηση.
   Τα πίσω τζάμια παρέχουν και προστασία έναντι του ήλιου ή μόνο εμφάνιση είναι; Εσύ με τα φιμέ τι έκανες;

  • SkidRAW

   Καλησπερα, καλοριζικο και με το καλο αρχικα.
   Εγω εβαλα φιμε και στα πισω των επιβατων απλα λιγοτερο σκουρα για να ερθει και να δεσει ακριβως με τα μπροστα που δεν ειχαν κατι. Δεν εχουν μεμβρανη τα πισω, οποτε η ακτινοβολια περναει. Καλοριζικο και παλι, θα το ευχαριστηθεις πολυ το αυτοκινητο.

  • sargus

   Αυτό που λες υποπτευόμουν και εγώ και αυτό που έκανες σχεδίαζα να κάνω! Ευχαριστώ! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί έψαχνα αμάξι κανένα χρόνο τώρα, τα έχω δει όλα και 2 και 3 φορές και δε μου έκανε κανένα κλικ. Με το Σιβικ όμως ήρθε και έδεσε μια καψούρα και τώρα δε μπορώ να περιμένω τους 3-4 μήνες που θα κάνει να έρθει!