Κατατακτήριες GP ΗΠΑ 2017: Τρίτη σερί pole για Hamilton

Σχετικά άρθρα

Κατατακτήριες

Την τρίτη συνεχόμενη pole position κατέκτησε πριν από λίγο ο Lewis Hamilton, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος. Αυτή ήταν η ενδέκατη φετινή και η 72η συνολικά για τον Βρετανό, αλλά και η 46η με τη Mercedes, όσες είχε και ο Ayrton Senna με τη McLaren. Επίσης, θα ξεκινήσει για 117η φορά από την πρώτη σειρά, ξεπερνώντας έτσι τον Michael Schumacher.

Δίπλα του θα βρεθεί ο Sebastian Vettel, που προσπάθησε στο τέλος, αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει όσο θα έπρεπε. Ο Valtteri Bottas ήταν ο τρίτος ταχύτερος, με τον Daniel Ricciardo να είναι τέταρτος. Ακολούθησαν οι Max Verstappen, Esteban Ocon, Carlos Sainz, Fernando Alonso και ο Sergio Perez που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Ας δούμε πώς κύλησαν οι κατατακτήριες:

Q1

Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και τα θερμόμετρα έδειχναν τους 31°C στον αέρα και τους 38°C στην άσφαλτο. Οι αργότεροι συνδυασμοί βγήκαν πολύ γρήγορα έξω και ξεκίνησαν να γυρνούν με τα υπέρ-μαλακά. Οι υπόλοιποι δεν άργησαν να κάνουν το ίδιο, έτσι οι κορυφαίες θέσεις πήγαν στους κορυφαίους συνδυασμούς.

Ο Bottas πήρε την πρώτη θέση, με 1:35.3, την ώρα που οι Hamilton και Vettel ήταν σημαντικά πιο αργοί, αφού δεν πίεσαν όσο θα μπορούσαν τα μονοθέσιά τους. Τα δύο Mercedes και τα δύο Ferrari είχαν τα πολύ μαλακά, εν αντιθέσει με τον Ocon που φορούσε την υπέρ-μαλακή γόμα και βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Ο Ricciardo ανέβηκε τρίτος, όσο ακούγαμε τον Verstappen να κάνει παράπονα για την κίνηση.

Στη συνέχεια, ο Ολλανδός έπιασε κορυφή με 1:34.8, αλλά ο Hamilton ήταν 77 χιλιοστά ταχύτερος, πάντα με τα πολύ μαλακά ελαστικά. Παραλίγο επαφή των Grosjean και Stroll, όταν ο δεύτερος ήταν σε αργό γύρο και θεώρησε ότι ο Γάλλος θα τον περάσει από αριστερά, γι’ αυτό και έκανε δεξιά, αλλά τελικά ο Grosjean κινήθηκε δεξιά, ωστόσο απέφυγε την επαφή βγαίνοντας αρκετά εκτός πίστας.

Οι δέκα πρώτοι οδηγοί επέστρεψαν στα pits και οι υπόλοιποι βγήκαν με τα υπέρ-μαλακά για να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο Q2. Ο Stroll είχε πέσει πολύ χαμηλά, στην 17η θέση, όταν ο Massa ήταν πέμπτος. Και ο Vandoorne είχε βγει εκτός προσωρινά, αλλά όλοι ξεκίνησαν νέο γρήγορο γύρο στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο οδηγός της McLaren τα κατάφερε, κάτι που δεν ίσχυε για τους Ericsson, Stroll, Hartley, Wehrlein και Magnussen.

Q2

Πρώτος ο Hamilton έξω, τώρα, όμως, με την υπέρ-μαλακή γόμα. Ο Bottas ακολούθησε, όπως και ο Ricciardo, αλλά η πίστα γέμιζε σιγά-σιγά. Ο πιλότος της Mercedes πίεσε από την αρχή, για να γράψει το 1:33.6, όταν ο team-mate του ήταν δύο δέκατα πιο αργός, έχοντας το ταχύτερο πέρασμα στο δεύτερο κομμάτι.

Ο Ricciardo δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει τις Mercedes, όπως και ο Vettel, αφού ήταν οχτώ δέκατα μακριά από την κορυφή, στην τρίτη θέση. Ο Verstappen φορούσε τα πολύ μαλακά, γι’ αυτό και πήρε την έκτη θέση, πίσω από τον Raikkonen, που ήταν κάτι λιγότερο από δύο δέκατα αργότερος από τον Vettel. Οι δύο Force India ήταν κλασικά οι πρώτοι από τους υπόλοιπους, με τους Sainz και Massa να κλείνουν προσωρινά την δεκάδα.

Έμεναν τρία λεπτά και τα μονοθέσια ξεκίνησαν πάλι να βγαίνουν. Οι μόνοι οδηγοί που παρέμειναν στα γκαράζ τους ήταν οι Ricciardo, Verstappen και Hulkenberg. Όλοι με τα υπέρ-μαλακά, με τους αργότερους να τα δίνουν όλα για να προκριθούν στο Q3. Ο Alonso ήταν οριακά εκτός, αλλά μετακινήθηκε στην έβδομη θέση.

Εν τω μεταξύ, ο Hamilton βελτίωσε κατά ένα δέκατο τον χρόνο του,  τη στιγμή που ο Sainz ανέβηκε στην έβδομη θέση, την οποία αργότερα πήρε ο Perez. Παρ’ όλα αυτά, ο Alonso κρατήθηκε μέσα στην δεκάδα, όπως και ο Ocon. Έτσι, εκτός συνέχειας έμειναν οι Massa, Kvyat, Vandoorne, Grosjean και Hulkenberg.

Q3

Hamilton, Bottas και Ocon ήταν οι πρώτοι που άφησαν τα pits, χωρίς και οι άλλοι να καθυστερούν. Ο Hamilton βρέθηκε προσωρινά στην pole, με τον Bottas να είναι τέσσερα δέκατα πιο αργός. Ο Vettel ήταν στην τρίτη θέση, εφτά δέκατα πίσω από τον Hamilton, όσο ο Raikkonen έγραφε το ταχύτερο πέρασμα στο πρώτο κομμάτι. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, έτσι πήρε την τρίτη θέση, όντας ελάχιστα πιο γρήγορος από τον team-mate του.

Ο Verstappen ήταν πέμπτος, σχεδόν τρία δέκατα μπροστά από τον έκτο Ricciardo. Ο Ocon στην έβδομη θέση, μπροστά από τους Alonso, Perez και Sainz που δεν είχε βγει ακόμα για να γράψει χρόνο, με πέντε λεπτά να μένουν για το τέλος. Η πίστα άδειασε εντελώς, καθώς οι οδηγοί επέστρεφαν στα pits για να βάλουν φρέσκια υπέρ-μαλακή γόμα και να κάνουν νέο γρήγορο γύρο.

Λιγότερο από τρία λεπτά έμεναν όταν όλα τα μονοθέσια βγήκαν για τελευταία φορά. Ο καθένας έψαχνε για το ιδανικό κενό, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο γύρος του. Από τα κορυφαία μονοθέσια, ο Vettel θα έγραφε πρώτο χρόνο, αφήνοντας τα Mercedes να πουν την τελευταία λέξη. Ο Γερμανός έγραψε ταχύτερο προσωπικό στο πρώτο κομμάτι, αλλά ο Hamilton απαντούσε με ταχύτερο όλων. Πράσινο και στο δεύτερο κομμάτι για τον Vettel, ολοκληρώνοντας τον γύρο του στη δεύτερη θέση, με 1:33.3.

Ο Hamilton δεν ήταν όσο γρήγορος θα ήθελε στο δεύτερο κομμάτι και τελικά δε βελτίωσε τον χρόνο του. Ούτε ο Bottas βελτίωσε την επίδοσή του, μένοντας στην τρίτη θέση. Ο Ricciardo στην τέταρτη θέση, γράφοντας ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τον Raikkonen, ο οποίος ήταν ταχύτερος του Verstappen.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο γύρος του Hamilton

Τα highlights

Δηλώσεις των οδηγών

Αποτελέσματα

Το grid της εκκίνησης

Θέση No Οδηγός Ομάδα Χρόνος
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 1:33.108
2 5 Sebastian Vettel Ferrari 1:33.347
3 77 Valtteri Bottas Mercedes 1:33.568
4 3 Daniel Ricciardo Red Bull 1:33.577
5 7 Kimi Raikkonen Ferrari 1:33.577
6 31 Esteban Ocon Force India 1:34.647
7 55 Carlos Sainz Renault 1:34.852
8 14 Fernando Alonso McLaren 1:35.007
9 11 Sergio Perez Force India 1:35.148
10 19 Felipe Massa Williams 1:35.155
11 26 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:35.529
12 8 Romain Grosjean Haas 1:35.870
13 9 Marcus Ericsson Sauber 1:36.842
14 2 Stoffel Vandoorne McLaren 1:35.641
15 94 Pascal Wehrlein Sauber 1:37.179
16 18 Lance Stroll Williams 1:36.868
17 33 Max Verstappen Red Bull 1:33.658
18 20 Kevin Magnussen Haas 1:37.394
19 27 Nico Hulkenberg Renault  –
20 39 Brendon Hartley Toro Rosso 1:36.889

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τραυματίστηκε ελαφρά ο Lando Norris

Ο Lando Norris γιόρτασε την Ημέρα του Βασιλιά στην Ολλανδία, που γιορτάζεται στις 27 Απριλίου, αλλά η μέρα για τον πιλότο της McLaren έκλεισε...