Στη Νέα Υόρκη κατοικούν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι, με την μητροπολιτική περιοχή να αριθμεί 23,7 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ 60 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη Νέα Υόρκη το 2017. Η πόλη υποφέρει από τη δεύτερη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την τρίτη χειρότερη στον κόσμο, με την μέση ταχύτητα κυκλοφορίας να είναι 12 χλμ/ώρα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση κοστίζει την τοπική οικονομία 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πρόσθεσε σε αυτά την κακή κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης, και είναι ξεκάθαρο γιατί το σχέδιο του κυβερνήτη Andrew Cuomo για χρέωση συμφόρησης σε μέρη του Μανχάταν έχει σοβαρές πιθανότητες να ψηφιστεί.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές πολλές λεπτομέρειες, αλλά μια έκθεση που εκπόνησε η ειδική ομάδα “Fix NYC” αναφέρει ότι η χρέωση μπορεί να είναι διαφορετική καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα θα είναι άλλη για τα αυτοκίνητα, άλλη για τα φορτηγά και άλλη για τους χρήστες της Uber ανά διαδρομή, ενώ και οι κάτοικοι μέσα στη ζώνη συμφόρησης θα πληρώσουν για την οδήγηση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fix NYC, τα ταξί και τα ridesharing οχήματα ίσως είναι τα πρώτα που θα επιβαρυνθούν με το τέλος από το 2019, με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά από το 2020. Αν τελικά περάσει η συγκεκριμένη πρόταση, η Νέα Υόρκη θα είναι η πέμπτη πόλη που θα χρεώνει την κίνηση των αυτοκινήτων, μετά το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Σιγκαπούρη και τη Στοκχόλμη. Τα έσοδα από τα διόδια μπορούν να φτάνουν το 1,5 δισ. δολάρια ετησίως, και θα βοηθήσουν την υπηρεσία μητροπολιτικής μετακίνησης για την αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών των δημόσιων συγκοινωνιών.