Τον Νοέμβριο του 2017 η Tesla ανακοίνωσε πως κατασκεύασε την μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο, στο αιολικό πάρκο της εταιρείας Neoen Hornsdale κοντά στο Jamestown της Νότιας Αυστραλίας.

Η μπαταρία έχει ισχύ 100 μεγαβάτ και μπορεί να τροφοδοτήσει ενέργεια στο δίκτυο μέσα σε μόλις 140 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Να σημειωθεί πως από τα 100 μεγαβάτ, τα 70 χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες δικτύου και τα υπόλοιπα 30 μεγαβάτ στη χονδρεμπορική αγορά.

Τώρα, δύο μήνες μετά η μπαταρία με όνομα Hornsdale Power Reserve, έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και μέσα σε μόλις δύο ημέρες λειτουργίας επέφερε κέρsδη κοντά στα 650.000 ευρώ, με σχεδόν μηδενικό κόστος. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, η μονάδα χρειάστηκε να συνεισφέρει με τα 30 αυτά μεγαβάτ, καθώς παρουσιάστηκαν ελλείψεις στο ενεργειακό σύστημα εν μέσω ενός κύματος ζέστης στη χώρα, μιας και ένα παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο της χώρας παρουσίασε βλάβη.

Η μπαταρία κλήθηκε να συνεισφέρει δύο φορές εκείνο το διήμερο, με τις χονδρεμπορικές τιμές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μονάδα υπολογίζεται πως αποκόμισε έως 650.000 ευρώ σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αγοράζοντας φθηνά κατά τη φόρτιση και πουλώντας ακριβά κατά την αποφόρτιση.