Δύο ξεχασμένα πρωτότυπα της Volkswagen θα θυμηθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Πρώτο το Concept D που παρουσιάστηκε από τη γερμανική εταιρία, τον Μάρτιο του 1999 στην έκθεση της Γενεύης. Το πρωτότυπο που ξεχώριζε από τον ιδιαίτερο liftback σχεδιασμό του, παρόμοιο με αυτόν της Porsche Panamera, αλλά και του Bugatti 16C Galibier concept, εφοδιαζόταν με ενεργή αερανάρτηση και Bi-Xenon φωτιστικά σώματα, ενώ λειτούργησε ως το πρωτότυπο του Phaeton.

Με τέσσερις πόρτες και μήκος λίγο πάνω από 5 μέτρα, το Volkswagen Concept D φορά έναν V10 TDI κινητήρα 5,0-λίτρων απόδοσης 313 ίππων με 750 Nm ροπής που συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο Tiptronic αυτόματο κιβώτιο, το οποίο στέλνει τη κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Από την άλλη το Volkswagen Advanced Activity Concept (AAC) έκανε ντεμπούτο στην έκθεση του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 2000. Το πρωτότυπο pickup παρουσιάστηκε δύο χρόνια προτού βγει στην αγορά η πρώτη γενιά του Touareg και φορούσε τον ίδιο V10 TDI κινητήρα 5,0-λίτρων κινητήρα που συναντάμε και στο Concept D, απόδοσης 313 ίππων με 750 Nm ροπής που συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο Tiptronic αυτόματο κιβώτιο, το οποίο στέλνει τη κίνηση σε όλους τους τροχούς. Είχε ανεξάρτηση αερανάρτηση με διπλά ψαλίδια και στους τέσσερις τροχούς με τα διαφορικά του να έχουν δυνατότητα κλειδώματος.