Νωρίς τα χαράματα ώρα Ελλάδος, διεξήχθη στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού το ετήσιο meeting των μετόχων της Tesla εκεί όπου ο Elon Musk επανεξελέγη για ακόμη μια φορά πρόεδρος της εταιρίας.

1Model 3

O Musk ανακοίνωσε πως η Tesla μέχρι τα τέλη του μηνός θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο παραγωγής 5.000 Model 3 ανά εβδομάδα. Ο στόχος των 5.000 Model 3 μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι κομβικός για τη ρευστότητα της Tesla, ώστε να μην χρειαστεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά την entry-level έκδοση του Model 3, κόστους 35.000 δολαρίων με την μπαταρία των 50 kWh, θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2019

2Εργοστάσιο στη Σαγκάη

Ο Musk ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση λεπτομερειών, πιθανότατα εντός Ιουλίου, για νέο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων και μπαταριών στην Σαγκάη της Κίνας. Θα γίνει το πρώτο εργοστάσιο της Tesla εκτός των ΗΠΑ και η κίνηση της Tesla για είσοδό της στην Κίνα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η παραγωγή κάποιων οχημάτων εκεί θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποφύγει δασμούς εισαγωγής.

Όπως ανέφερε στην ίδια συνάντηση ο Musk, σε αντίθεση με τα πρώτα εργοστάσια της Tesla στην Αμερική, τα καινούργια εργοστάσιά της θα λειτουργούν ως κάθετες μονάδες, δηλαδή θα παράγουν και μπαταρίες και αυτοκίνητα.

Στις ΗΠΑ, η Tesla λειτουργεί ένα Gigafactory στη Νεβάδα, όπου κατασκευάζονται μπαταρίες και γα τα οχήματά της και για τα προϊόντα οικιακής ενέργειας. Παράλληλα, λειτουργεί ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Φρεμόντ της Καλιφόρνια, όπου κατασκευάζονται τα Model S, Model X και Model 3.

3Επανεκλογές

Οι μέτοχοι ενέκριναν και επανεξέλεξαν τα μέλη του ΔΣ Antonio Gracias, James Murdoch και Kimbal Musk, αδελφό του CEO, ενώ απέρριψαν πρόταση που ήθελε να εκτελεί ρόλο προέδρου του ΔΣ ανεξάρτητο στέλεχος.

4Model Y

Η Tesla έδωσε μια ακόμη teaser φωτογραφία του Model Y που θα παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου του 2019. Το Model Y, η crossover έκδοση του Model 3, θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2020 και η διαδικασία κατασκευής του θα είναι επαναστατική, με τον Musk να δηλώνει πως δεν θα συναρμολογείται στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont, καθώς αυτό ήδη λειτουργεί στο μέγιστο της δυνατότητας του.

Το Model Y θα έχει πολύ λιγότερα καλώδια σε σχέση με τα άλλα μοντέλα της Tesla. Συγκεκριμένα, το Model S έχει καλώδια που καλύπτουν 3 χιλιόμετρα, το Model 3 καλώδια μήκους 1,52 χλμ, ενώ το Model Y θα έχει μόλις 100 μέτρα καλωδίων. Η τεράστια αυτή μείωση χρήσης καλωδίων θα καταστεί δυνατή χάρη στα νέα ηλεκτρικά συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετική τάση και στον νέο εξοπλισμό μετάδοσης. Το Model Y θα κατασκευάζεται στην πλατφόρμα του Model 3.

5Μοτοσυκλέτα από την Tesla; Noop!

Ο Musk απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Tesla θα βγάλει κάποια στιγμή και μια μοτοσυκλέτα, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, μιας και όπως είπε, είχε ένα ατύχημα με μια τέτοια όταν ήταν 17 ετών και σχεδόν να χάσει τη ζωή του.