Ο Elon Musk ανακοίνωσε πως στέλνει ειδική ομάδα μηχανικών της SpaceX και της Boring Company στην Ταϊλάνδη προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ εδώ και 13 ημέρες, και οι διαδικασίες απεγκλωβισμού επισπεύδονται μετά την επανεκκίνηση των βροχών και τον τραγικό θάνατο ενός δύτη.

Ο Musk σχεδιάζει να συνδράμει στην επιχείρηση με διάφορους εξειδικευμένους τρόπους, να παράσχει δηλαδή τεχνογνωσία στη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη εδώ και 4 ημέρες. Είπε μάλιστα ότι η SpaceX και η The Boring Company, διαθέτουν ένα “ειδικό ραντάρ διείσδυσης του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά καλό στο να σκάβει τρύπες”, ενώ σαν εναλλακτικό πλάνο πρότεινε την τοποθέτηση εντός του σπηλαίου ενός τεράστιου νάιλον σωλήνα, ο οποίος θα γεμίσει στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μία υποβρύχια σήραγγα.

Στην ανάρτησή του έγραψε ακόμη ότι “ένας νάιλον σωλήνας 1 μέτρου θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο σπήλαιο και να φουσκώσει σαν κάστρο-μπαλόνι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο τούνελ με αέρα (συγκρατώντας) την οροφή του σπηλαίου.

Συζητάμε με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και στέλνουμε ανθρώπους της SpaceX/Boring Company από τις Η.Π.Α. στην Ταϊλάνδη για να προσφέρουμε υποστήριξη από το έδαφος. Μόλις το κλιμάκιο φτάσει στο σημείο και επιβεβαιώσουμε τι ακριβώς θα είναι χρήσιμο να στείλουμε ή να κάνουμε, θα το κάνουμε άμεσα,

Σε μια τρύπα που θα διανοιχτεί θα εισχωρήσει ένας νάιλον εκτατός σωλήνας, τον οποίο θα φουσκώσουμε όπως ένα παιδικό κάστρο για να δημιουργήσουμε ένα υποβρύχιο τούνελ. Μέσα από το τούνελ αυτό θα μπορέσουν να περάσουν και να βγουν στην επιφάνεια οι εγκλωβισθέντες,

έγραψε ο Musk.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Musk θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος. Από την πλευρά του, ο Τέινς Γουιρασίρι, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι “Θέλουμε να βρούμε μία λύση, θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτό”.