Η εταιρία αεροναυπηγικής Rolls-Royce ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ένα υβριδικό αυτόνομο όχημα το οποίο θα αποτελέσει την καινοτόμο πρόταση της για τα αυτόνομα ιπτάμενα ταξί.

Πρόκειται για ένα υβριδικό αυτόνομο όχημα το οποίο θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα και θα μεταφέρει έως και πέντε επιβάτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας, θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 250 μιλίων (402 χιλιόμετρα) την ώρα και να διανύει αποστάσεις έως και 500 μιλίων (800 χιλιόμετρα).

Το ιπτάμενο ταξί θα κινείται με την τεχνολογία Μ250 που ανέπτυξε η εταιρεία: μια τουρμπίνα αερίου θα τροφοδοτεί με περίπου 500 kW έξι ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι έχουν ειδικό σχεδιασμό ώστε να κάνουν λιγότερο θόρυβο. Όταν φθάνει στο κατάλληλο ύψος οι έλικες των φτερών του θα διπλώνουν ώστε να μειώνεται η δύναμη αντίστασής του και ο θόρυβος στην καμπίνα ενώ θα κινείται με τους έλικες της ουράς του.

Καθώς είναι υβριδικό, το ταξί της Rolls Royce δεν θα χρειάζεται επαναφόρτιση ενώ το γεγονός ότι απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα το απαλλάσσει από την ανάγκη να χρησιμοποιεί διάδρομο προσγείωσης. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε εκπρόσωπός της, θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί ήδη υπάρχουσες υποδομές όπως αεροδρόμια και ελικοδρόμια.

Η Rolls Royce ευελπιστεί ότι το αυτόνομο ιπτάμενο ταξί της θα αρχίσει να μεταφέρει τους πρώτους πελάτες από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ωστόσο η βρετανική βιομηχανία δεν είναι η μόνη που επενδύσει σε τεχνολογίες του είδους. Αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα ετοιμάζουν αρκετές άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Airbus, η Uber και Kitty Hawk.