Στην πόλη όπου εδρεύει η Volkswagen, το Wolfsburg θέλει ο γερμανικός κολοσσός να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες εξελιγμένες σε συνεργασία με την Siemens, που θα κάνουν τους δρόμους και τις διασταυρώσεις πιο ασφαλείς για τους οδηγούς.

Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν αναπτυχθεί νέες λειτουργίες για την τοπική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οχημάτων και των ψηφιακών υποδομών μεταφορών, με το σύστημα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Car2X WLANp (ITS-G5).

Πιο συγκεκριμένα, έχουν τοποθετηθεί δέκα φωτεινοί σηματοδότες που είναι εφοδιασμένοι με την V2X τεχνολογία που απαιτείται για τη διαβίβαση δεδομένων στα πλησιέστερα οχήματα. Σύμφωνα με τη Volkswagen, τα φανάρια θα ενημερώνουν τους οδηγούς, μέσω των συστημάτων του αυτοκινήτου, όταν όλα τα φανάρια διαδοχικά είναι πράσινα ή κόκκινα. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποφευχθεί η περιττή επιβράδυνση ή η επιτάχυνση.

Οι δυνατότητες, όμως, της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πρακτικά αναρίθμητες και θα μπορούσαν, πάνω απ ‘όλα, να συμβάλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Έτσι, οι Volkswagen και Siemens θα εξοπλίσουν δύο διασταυρώσεις της γερμανικής πόλης με αισθητήρες ραντάρ, που θα ενημερώνουν τα κοντινά αυτοκίνητα για διερχόμενους πεζούς ή ποδηλάτες.

Με τον διαμοιρασμό των δεδομένων κίνησης μεταξύ αυτοκινήτων και υποδομών, οι κατασκευαστές έρχονται ολοένα πιο κοντά στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.