Έτοιμη είναι πλέον η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου ώστε να παραδοθεί στη κυκλοφορία αύριο 24 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την θαλάσσια γέφυρα μήκος 55 χιλιόμετρων που συνδέει την ηπειρωτική Κίνα με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η γέφυρα με σχήμα Υ μειώνει τον χρόνο ταξιδιού από το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική πόλη Τζουχάι από τρεις ώρες σε μόλις 30 λεπτά. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 420.000 τόνοι χάλυβα, που θα αρκούσαν για να κατασκευαστούν 60 Πύργοι Άιφελ, καθώς και 1,08 εκατ. κυβικά μέτρα τσιμέντου.

Το κόστος της ανήλθε στα 110 δισεκατομμύρια γιουάν (14,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Συνολικά χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

Η γέφυρα διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και τέσσερις σήραγγες, η μία εκ των οποίων υποθαλάσσια 6,7 χλμ, ενώ στηρίζεται σε τέσσερα τεχνητά νησιά, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για αυτό. Για το «θαύμα της μηχανικής» εργάστηκαν ειδικοί από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία. Υπολογίζεται ότι από τη γέφυρα θα διέρχονται ημερησίως περίπου 40.000 οχήματα.