Από την 1η Νοεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ νομοθεσία βάσει της οποίας οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εκ μέρους των καταναλωτών που εκπροσωπούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν θα επωμίζονται τα μεγάλα δικαστικά έξοδα οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Εκτός αυτού, όμως, η Volkswagen πήρε μια αρκετά μεγάλη απόφαση για το περιβόητο Dieselgate στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, παρότι το Ειρηνοδικείο είχε επιδικάσει σε Ελληνίδα καταναλώτρια αποζημίωση ύψους €5.200, ο γερμανικός κολοσσός -ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθήνας- παραιτήθηκε των δικογράφων του, βάζοντας τέλος στην αγωγή που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια μοντέλου της VW (κόστους €14.000), εφοδιασμένο με το περιβόητο παράνοσμο λογισμικό.

Με την κίνηση αυτή, η Volkswagen πρακτικά αποδέχτηκε την ανάγκη αποζημίωσης στους καταναλωτές, με τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου της Αθήνας να μένει έκπληκτος από την απόφαση, όπως υποστήριξαν άνθρωποι που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της καταναλώτριας, Ηλίας Μπέτζιος, δήλωσε:

Πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη. Τελεσίδικα πλέον η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας είναι σε ισχύ. Μας χαροποιεί η απόφαση της κατασκευάστριας εταιρίας να παραιτηθεί.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος των προσφυγών για όσους ενδιαφέρονται, με το Ειρηνοδικείο με την απόφαση 5286/2017 του να είχε δεχθεί τους ισχυρισμούς της κατόχου ότι εξαπατήθηκε από την γερμανική εταιρεία, καθώς το παράνομο λογισμικό μείωνε την αξία μεταπώλησης του. Ακόμα, έκρινε πως δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί διόρθωση λογισμικού από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Παρόμοια απόφαση πάρθηκε χθες και στη Γερμανία, με τον δικαστή να δικαιώνει τον 56χρονο κάτοχο ενός Volkswagen Golf Plus TDI που έφερε το παράνομο λογισμικό. Ο δικαστής ανέφερε στην απόφασή του πως η VW παραπλάνησε σκόπιμα τον συγκεκριμένο πελάτη, ώστε να κερδίσει από αυτόν. Εάν η VW δεν προσβάλει την απόφαση, τότε θα πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του Golf Plus με όλο το ποσό της αγοράς του αυτοκινήτου συν τους τόκους, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 29.907,66 ευρώ, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος και για αποζημιώσεις άλλων ιδιοκτητών, λόγω του δεδικασμένου της συγκεκριμένης υπόθεσης.