Η Toyota δεν κατασκευάζει ηλεκτρικό μοντέλο, επειδή οι αντιπρόσωποί της πιστεύουν πως δεν θα πουλήσει

Σχετικά άρθρα

Η Toyota δεν το έχει κρύψει πως πιστεύει περισσότερο στα υβριδικά από τα ηλεκτρικά. Οι πωλήσεις των υβριδικών της μοντέλων είναι εξαιρετικές, με τον Jack Hollis, γενικός διευθυντής της ιαπωνικής εταιρίας στη Βόρειο Αμερική να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως ο λόγος που δεν βγάζει στην αγορά σήμερα κάποιο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, είναι επειδή οι αντιπρόσωποί της πιστεύουν πως δεν θα κάνει τις επιθυμητές πωλήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και έτσι εκτός από την ανάπτυξη της υβριδικής, της plug-in υβριδικής και της τεχνολογίας κυψελών υδρογόνου, η Toyota επενδύει σημαντικά κεφάλαια και στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως τόνισε ο Hollis και οι τέσσερις τεχνολογίες είναι μέρος της στρατηγικής της Toyota, με την εταιρία να θέλει να προσφέρει στην αγορά κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο, όταν η τεχνολογία των μπαταριών το επιτρέψει. Σύμφωνα με την Toyota, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλεκτρικών μοντέλων του σήμερα, είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι δαπανηρές, βαριές και μεγάλες, ενώ χάνουν την χωρητικότητά τους μετά από κάποια χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει εκατοντάδες κύκλους φόρτισης.

Διάβασε επίσης

Ο ηλεκτροκινητήρας της Toyota χρειάζεται λιγότερα σπάνια γήινα μέταλλα, επομένως κοστίζει λιγότερο

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Shizuo Abe, επικεφαλής του τμήματος κινητήρων της Toyota, είχε πει πως ένα ηλεκτρικό Prius για να είχε αυτονομία 400 χλμ θα έπρεπε να είχε μπαταρία ιόντων λιθίου 40 kWh που θα κόστιζαν μεταξύ 7.000 και 10.000 δολαρίων. H Toyota πιστεύει πως η εικόνα των ηλεκτρικών θα αλλάξει μετά το 2030, όταν και θα κυκλοφορήσουν ευρέως στην αγορά οι μπαταρίες στερεού τύπου.

Οι μπαταρίες αυτές θα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, έχοντας μικρότερο μέγεθος, αλλά συνάμα πενταπλάσια αυτονομία. Αντί για υγρό ηλεκτρολύτη, που χρησιμοποιούν οι μπαταρίες νικελίου-υδριδίου και ιόντων-λιθίου, διαθέτουν έναν στερεό κεραμικό ή πολυμερή ηλεκτρολύτη, προσφέροντας αυτονομία 500 χλμ ανά φόρτιση σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο.

Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων-λιθίου χρειάζονται 20 με 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, για να γεμίσουν στο 80%, προσφέροντας μια αυτονομία -στην καλύτερη- 350 χλμ. Η Toyota θέλει με τις νέες μπαταρίες να μειώσει τον χρόνο φόρτισης σε όσο χρόνο διαρκεί η πλήρωση του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Toyota προβλέπει πως από το 2025 και μετά θα προσφέρει ηλεκτροκίνητες εκδόσεις σε κάθε μοντέλο που θα έχει στην αγορά. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2030, η Toyota σκοπεύει να πουλά 5,5 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων ή αυτοκίνητα με κινητήρες υδρογόνου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δύο νέα ηλεκτρικά παρουσίασε η Toyota στη Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου η Toyota παρουσίασε τα bZ3C και bZ3X, δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κίνας. Αποτελούν τις...