Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της VW, ο Herbert Diess, CEO της Volkswagen χρησιμοποίησε τη φράση “EBIT macht frei” που θυμίζει το σλόγκαν των Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς “Arbeit Macht Frei” – που σημαίνει “Η εργασία σε απελευθερώνει” και βρίσκεται χαραγμένη στις πύλες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το ‘EBIT’ στη φράση που χρησιμοποίησε ο Γερμανός είναι συντομογραφία για τα “έσοδα προ εισφορών και φόρων”, αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που παρεξήγησαν τα λόγια του, μια και το γλωσσικό του ατόπημα που παρέπεμπε στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Ο ίδιος ζήτησε συγνώμη για τη φράση του λέγοντας:

Δεν είχα πρόθεση να παρερμηνευθώ ούτε πίστευα ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα. Ήταν σίγουρα μια ατυχής επιλογή λέξεων.

Ο Diess παραδέχθηκε την ειδική σχέση της εταιρείας με το Τρίτο Ράιχ μιας και η Volkswagen ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού οράματος που έτρεφε ο Αδόλφος Χίτλερ για τη Γερμανία. Στόχος του ήταν να μπορεί η κάθε γερμανική οικογένεια να έχει το αυτοκίνητό της.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Βόλφσμπουργκ κατασκεύαζε οχήματα για τον γερμανικό στρατό με εργατικό δυναμικό τους 15.000 εργάτες-σκλάβους των κοντινών στρατοπέδων συγκέντρωσης.