Η VW επενδύει 180 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας

Σχετικά άρθρα

Η Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πλάνο για επενδύσεις ύψους 180 δισ. ευρώ μεταξύ του 2023 και του 2027, με πάνω από τα δύο τρίτα (68%) να αφορά διεργασίες “εξηλεκτρισμού και ψηφιοποίησης”, ποσοστό αυξημένο από το 56% που προβλεπόταν στον περσινό σχεδιασμό. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών, όπως και τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Αμερική

Ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 22,5 δισ. ευρώ για το 2022, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με το 2021, με τις παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 26%. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός παράδοσης αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 7%, στα 8,3 εκατ. οχήματα το 2022, ενώ οι καθαρές ταμειακές ροές μειώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι 8,6 δισ. ευρώ το 2021. Η καθαρή ρευστότητα αυξήθηκε σε 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2022, με την υποστήριξη της IPO της Porsche. Η VW προβλέπει ότι τα έσοδα της θα αυξηθούν έως και 15% φέτος.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο οι πωλήσεις των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων να φθάσουν στο 50% των συνολικών πωλήσεων έως το 2030.

Βάσει του νέου σχεδιασμού, 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για νέα εργοστάσια κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πρώτες ύλες γι’αυτές και η εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών των πρώτων υλών θα προηγείται της κατασκευής των μονάδων.

Η διεύρυνση στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης ωθήθηκε από μια εκτίναξη 68% στην Κίνα, ενώ η εταιρεία ολοκλήρωσε την “ηλεκτρικοποίηση” στο εργοστάσιό της στην Τσαττανούγκα του Τενεσί.

Στην ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία απέδωσε το συγκεκριμένο φαινόμενο “σε μια αύξηση του ενεργού κεφαλαίου, λόγω ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, ειδικά προς το τέλος του έτους”, ενώ εκτίμησε ότι “σε μεγάλο βαθμό αυτή η τάση θα αναστραφεί” εντός του 2023.

Ο CEO της εταιρίας, Oliver Blume ανέφερε:

Έχουμε θέσει σαφείς και φιλόδοξους στόχους και λάβαμε τις απαραίτητες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών το 2022. Φέτος θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για την υλοποίηση στρατηγικών στόχων και την επιτάχυνση της προόδου σε ολόκληρο τον όμιλο.

Ο CFO και COO της Volkswagen, Arno Antlitz, πρόσθεσε από την πλευρά του:

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και πάλι ισχυρές αποδόσεις το τρέχον έτος. Η ισχυρή οικονομική μας βάση μας φέρνει σε θέση να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση της εταιρείας μας, ακόμη και σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Χθες η Volkswagen ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει εργοστάσιο μπαταριών στον Καναδά, το πρώτο της εκτός Ευρώπης, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επιταχύνει την επέκταση της στη βασική αγορά των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νότια Καρολίνα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η VW απέδωσε την αύξηση των δαπανών της στις προσπάθειές της στον κλάδο μπαταριών, οι οποίες περιλαμβάνουν έως και έξι εργοστάσια μόνο στην Ευρώπη, καθώς και στην εξασφάλιση πρώτων υλών για την τροφοδοσία των EV.

Η επιχείρηση μπαταριών PowerCo της εταιρείας αναμένεται να πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε η VW.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει επίσης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα με τοπικά μοντέλα, ώστε να σταματήσει τη διολίσθηση του μεριδίου αγοράς.

Αν και η εταιρεία εστιάζει στην τεχνολογίας του μέλλοντος, οι επενδύσεις της σε κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να αυξάνονται πριν φτάσουν στο αποκορύφωμά το 2025, όταν τεθεί σε ισχύ το νέο πρότυπο εκπομπών, Euro 7, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...