Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχεις ακούσει τον όρο ground effect κατά την διάρκεια της μετάδοσης ενός αγώνα της Formula 1. Έχεις αναρωτηθεί, όμως, τι είναι αυτό, πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά και από ποια ομάδα;

Το ground effect έγινε ιδιαίτερα γνωστό τη δεκαετία του ’80 και για να κατανοήσεις καλύτερα τι είναι θα σου αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα. Τη βεντούζα. Έχεις αναρωτηθεί ποια είναι αυτή η δύναμη που την κρατάει κολλημένη σε ένα τζάμι;

Όταν η βεντούζα κολλάει στο τζάμι, ο αέρας μεταξύ αυτής και της επιφάνειας που έχει προσκολληθεί αφαιρείται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια διαφορά πίεσης μεταξύ του αέρα εκτός της βεντούζας (δηλαδή την ατμοσφαιρική) και του αέρα εντός αυτής, που είναι μειωμένη. Το αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς πίεσης μεταξύ των δύο επιφανειών είναι η άσκηση δύναμης επάνω σε αυτήν, με κατεύθυνση από το σημείο μεγαλύτερης πίεσης προς αυτό με τη μικρότερη πίεση.

Μιλώντας ελληνικά, το αντικείμενο (βεντούζα) πιέζεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα προς τα εκεί όπου υπάρχει μικρότερη πίεση.

Τι σχέση έχει αυτό με την Formula 1; Όπως θα δεις στο παραπάνω video, οι ομάδες θέλουν να δημιουργήσουν διαφορά πίεσης μεταξύ του αέρα στο πάνω μέρος του μονοθεσίου και σε αυτό στο κάτω από το πάτωμα. Ποια ήταν η πρώτη ομάδα που το παρουσίασε; Η Lotus. Πότε; Στον πρώτο αγώνα του 1977, στο Grand Prix της Αργεντινής.