Με τους ανθρώπους να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούν, όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ προσφέρουν εκπτώσεις στα συμβόλαιά τους εάν οι οδηγοί τους επιτρέπουν να παρακολουθούν το πόσο χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Σήμερα, ένα στα πέντε ασφαλιστικά συμβόλαια στις ΗΠΑ προσφέρουν σχετικές εκπτώσεις, με την παρακολούθηση να γίνεται μέσω ειδικών εφαρμογών και συσκευών των Zendrive, TrueMotion και Cambridge Mobile Telematics. Η Zendrive παρακολουθεί περισσότερα από 60 εκατ. τηλέφωνα, ενώ η TrueMotion παρακολουθεί τους οδηγούς 8 εκ των 20 μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών των ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 30.000 οδηγοί “κατέβασαν” οικειοθελώς την σχετική εφαρμογή. Η Cambridge Mobile Telematics παρακολουθεί την απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση για λογαριασμό 35 ασφαλιστικών εταιριών.

Μέσω των παραπάνω εταιριών, οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι σε θέση να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά ο οδηγός πιάνει στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο, πόσο χρόνο περνά κοιτάζοντας την οθόνη αντί να κοιτάζει τον δρόμο κτλ.