Στις 30 Ιανουαρίου η Mazda γιόρτασε τα 100στα τη γενέθλια και με ένα video, διάρκειας μόλις 1 λεπτού, μας υπενθυμίζει όλα τα αυτοκίνητά της.

Οι πιο πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πάρει το όνομα τους από το αντίστοιχο του ιδρυτή τους. Στην περίπτωση, όμως. της ιαπωνικής εταιρείας, θα πρέπει να αναζητήσουμε το όνομα στο…. Ζωροαστρισμό!

Ενώ το αρχικό όνομα της εταιρείας, που ξεκίνησε να κατασκευάζει βιομηχανικά εργαλεία, το 1920, ήταν Toyo Cork Kogyo, υιοθετήθηκε αργότερα το όνομα “Μazda” από τον ομώνυμο θεό των πρώιμων πολιτισμών στη δυτική Ασία.

1

Ο Ahura Mazda ήταν ο θεός της σοφίας και της αρμονίας. Oι Ιάπωνες αναφέρουν ότι υιοθέτησαν το όνομα αυτό ως σύμβολο της προέλευσης τόσο των Ανατολικών και Δυτικών πολιτισμών, αλλά και ως σύμβολο της αυτοκινητιστικής κουλτούρας. Το όνομα ενσωματώνει την επιθυμία για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αναφέρεται επίσης ότι το όνομα έχει να κάνει και το όνομα του ιδρυτή, Jujiro Matsuda.

Αναλυτικά για την ιστορία της Mazda αλλά και για 11 πράγματα ακόμη που ενδεχομένως δεν γνωρίζεις για την ιαπωνική εταιρία μπορείς να διαβάσεις στο ακόλουθο άρθρο. Χρόνια σου πολλά Mazda!