Τον περασμένο Οκτώβριο, η Lexus παρουσίασε στην έκθεση του Τόκιο το LF-30 Concept, ένα πρωτότυπο που τιμά την 30η επέτειο της μάρκας, ενώ σχεδιάστηκε με την υπόσχεση για μια δυναμική, οδηγική εμπειρία που θέτει νέα δεδομένα όσο κανένα άλλος.

Το LF-30 διαθέτει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν ανά τροχό, που αποδίδουν συνδυαστικά 544 άλογα (400 kW) με 700 Nm ροπής. Αυτό το μοναδικό πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα φορά τέσσερα ειδικά κατασκευασμένα ελαστικά της Goodyear, που αναδεικνύουν τη μοντέρνα, κομψή και άκρως σπορ σχεδίαση του μοντέλου.

1

Ακόμα, υποστηρίζουν αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες ενώ έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν και να παρέχουν συνολική άνεση καθώς και απόλυτα σπορ επιδόσεις κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου, με τον Mike Rytokoski, αντιπρόεδρο και επικεφαλής marketing της Goodyear Ευρώπης, να δηλώνει:

Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαστήκαμε σε αυτό το project με τη Lexus, μια εταιρεία που πρωτοπορεί και επιταχύνει τις καινοτομίες στον τομέα της αυτοκίνησης τα τελευταία 30 χρόνια. H συνεργασία αυτή υποδηλώνει για μία ακόμα φορά τον άκρως σημαντικό ρόλο που έχουν τα ελαστικά στη διαμόρφωση της ηλεκτροκίνησης του μέλλοντος.

2

Τα πρωτότυπα ελαστικά συμπεριλαμβάνουν καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως:

3Ψύξη ηλεκτρικών κινητήρων

Στηριζόμενη στη μεγάλη εξειδίκευσή της στον τομέα της αεροδυναμικής, η Goodyear έχει σχεδιάσει έτσι τα ελαστικά ώστε αυτά να βελτιώνουν την ψύξη των ηλεκτρικών κινητήρων. Συγκεκριμένα, κρύος αέρας εισάγεται μέσα από τους αεραγωγούς του εμπρόσθιου προφυλακτήρα και “πτερύγια” στα ελαστικά, τα οποία οδηγούν τη ροή αέρα προς τον ηλεκτρικό κινητήρα, που είναι τοποθετημένος πίσω από κάθε τροχό. Ο θερμός αέρας που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα του ηλεκτρικού μοντέλου, αποβάλλεται προς την εξωτερική άκρη της ζάντας του LF-30.

4Μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση

Ο σχεδιασμός του ελαστικού συνδυαστικά με το εξωτερικό του σχήμα, βελτιώνει την αεροδυναμική της Lexus μειώνοντας την αντίσταση, με αποτέλεσμα την υψηλότερη αποδοτικότητα και την μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας.

5Μείωση θορύβου μέσω βιομιμητισμού

H Goodyear εμπνεύστηκε από τη φύση για τη σχεδίαση αυτών των πρωτότυπων ελαστικών. Οι επιβλητικές άκρες των πτερυγίων ψύξης είναι επικαλυμμένες με φίνο βελούδο, όπως τα φτερά μιας κουκουβάγιας, που της επιτρέπουν να πιάσει τη λεία της σιωπηλά, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέσω της βιομιμητικής, ο θόρυβος κύλισης του ελαστικού μειώνεται στο ελάχιστο.

6

Το πρωτότυπο ελαστικό της Goodyear για το LF-30 Electrified είναι σε διάσταση 285/35 με ζάντες 24 ιντσών, ενώ το αυτοκίνητο έχει μήκος 5,09 μέτρα, πλάτος 1,995 μέτρα, ύψος 1,6 μέτρα, μεταξόνιο 3,2 μέτρων, και ζυγίζει 2.400 κιλά.