Το 1980, το Renault Estafette, έδωσε τη θέση του στα νέα Renault Trafic και Master και από το λανσάρισμά τους, τα δύο Van καθιερώθηκαν στην αγορά των ελαφρών επαγγελματικών και μέχρι σήμερα μετρούν περίπου 5 εκατομμύρια πωλήσεις.

1

Μετά από 22 χρόνια στην αγορά, το Renault Estafette ολοκλήρωσε τον κύκλο του το 1980. Ήταν το πρώτο Renault με την κίνηση εμπρός, ενώ οι συρόμενες πλευρικές του πόρτες και η επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης, έκαναν το γαλλικό επαγγελματικό πολύ εύκολο στη χρήση. Δεν είχε εμπρός πρόβολο, πράγμα που διευκόλυνε την ορατότητα του οδηγού, ενώ ήταν διαθέσιμο σε ποικιλία εκδόσεων.

2

Όμως οι σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες οδηγούν τις εξελίξεις, οπότε και το Estafette αντικαταστάθηκε από δύο ξεχωριστά ελαφρά επαγγελματικά μοντέλα, το μεσαίο Trafic και το μεγαλύτερο Master.

Και τα δύο μοντέλα έκαναν αμέσως επιτυχία και μαζί με το Kangoo πέτυχαν να οδηγήσουν τη Renault στην πρώτη θέση των πανευρωπαϊκών πωλήσεων ελαφρών επαγγελματικών (εξαιρουμένων των pick-ups) από το 1998.

3

4Renault Trafic

Έχοντας ψηφιστεί Van της Χρονιάς 2012 και Ελαφρύ Επαγγελματικό της Χρονιάς 2015, το Renault Trafic προσφέρεται σε μια ευρεία γκάμα επιλογών που ξεκινάει από το απλό Van και φτάνει έως το πολυτελές minibus SpaceClass.

Το Trafic διατίθεται σε δύο μήκη και 2 επιλογές ύψους αμαξώματος, ενώ υπάρχουν 275 διαφορετικές εκδόσεις του με μεταφορική δυνατότητα από 3,2 έως 8,6 κυβικά (800-1400 κιλά), είτε ως κλειστό Van είτε ως minibus, με την κίνηση στους εμπρός ή στους πίσω τροχούς. Το Trafic μετρά ήδη περισσότερες από 2 εκατ. πωλήσεις από το λανσάρισμά του, το 1980.

5

6Renault Master

Έχοντας ψηφιστεί Van της Χρονιάς 1998 και 2004, το Renault Master έχει κάνει πάνω από 2,8 εκατ. πωλήσεις από το 1980. Σήμερα το μοντέλο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Sovab, στη Batilly της Λωρραίνης και πωλείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Η νέα έκδοση του μοντέλου, που παρουσιάστηκε το 2019, είναι διαθέσιμη σε 350 παραλλαγές, με 3 μήκη και 3 ύψη αμαξώματος, κίνηση στους εμπρός, τους πίσω και τους 4 τροχούς. Από το 2018 είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρική του έκδοση Master Z.E.

7

Με τα Trafic και Master αμφότερα στις πρώτες 3 θέσεις των πωλήσεων, το καθένα στην κατηγορία του, η Renault παραμένει ηγέτης στα ελαφρά επαγγελματικά στην Ευρώπη από το 1998. Παράλληλα, μέσα στο 2019, η Renault ήταν ηγέτης και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά για 9η συνεχόμενη χρονιά, με σχεδόν μία στις δύο (42,5%) πωλήσεις ηλεκτρικών επαγγελματικών να ανήκουν στα ηλεκτρικά της οχήματα.

Η Renault προσφέρει πλέον στην αγορά και δύο υδρογονοκίνητα μοντέλα, τα Kangoo Z.E. Hydrogen και Master Z.E. Hydrogen.