Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin και Nissan, Andy Palmer, προσχώρησε σε μια επιχείρηση που εδρεύει στη Σλοβακία για την ανάπτυξη του πρώτου κέντρου παραγωγής μπαταριών με τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον κόσμο. Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί AI για την εμπορευματοποίηση των κυψελών μπαταρίας έως και 10 φορές πιο γρήγορα από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα.

Η εταιρεία ονομάζεται InoBat και χρηματοδοτείται από μια ιδιωτική κοινοπραξία με επικεφαλής τον εκτελεστικό και venture capitalist της Silicon Valley, Faysal Sohail. Η InoBat σχεδιάζει αρχικά να κατασκευάσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης έως το 2022 για να βελτιώσει τις ευέλικτες διαδικασίες του, και στη συνέχεια να κατασκευάσει μπαταρίες για ειδικές εφαρμογές σε μια γραμμή παραγωγής χαμηλού όγκου. Ωστόσο, στόχος είναι να εξελιχθεί σε gigafactory το 2024.

Ο Palmer πιστεύει ότι η σημαντική εμπειρία του στην ηλεκτροκίνηση κατά την θητεία του σε Nissan και Aston Martin, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου της νέας εταιρείας, τονίζοντας:

Αυτό που με προσέλκυσε αρχικά στην InoBat ήταν γιατί, αυτή αντί να βιαστεί να φτιάξει ένα gigafactory όπως όλοι οι άλλοι, η ιδέα της ήταν να ξεκινήσει με ένα μικρό εργοστάσιο και να χρησιμοποιήσει AI για να επαναλάβει πολλούς συνδυασμούς μπαταριών, ώστε βρεθεί η καλύτερη χημεία για κάθε εφαρμογή.