Ένας 59-χρονος, πρώην στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, κατηγορούμενος πως παρουσίασε ψευδώς ότι υπέστη μόνιμη αναπηρία από τροχαίο ατύχημα για να εισπράξει αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ. Κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για απάτη, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που τον καταδίκασε, να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του “σύννομου βίου”, και τον άφησε ελεύθερο ενόψει της εφετειακής δίκης, μιας και η έφεση του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής

Ο ίδιος έχει δικαιωθεί με απόφαση του αρμόδιου πολιτικού δικαστηρίου, εισπράττοντας το παραπάνω ποσό από την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία είχε συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τη συγκατηγορούμενη σύζυγό του και στηριζόμενος σε πατερίτσες.

Στην απολογία του, επικαλέστηκε ιατρικές γνωματεύσεις που βεβαιώνουν μόνιμη αναπηρία, αποδιδόμενη σε αυχενική μυελοπάθεια και σπαστική τετραπάρεση, που προκλήθηκαν συνέπεια του τροχαίου ατυχήματος, τον Νοέμβριο του 2006 στο νομό Πέλλας.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώα τη σύζυγό του, η οποία ήταν κατηγορούμενη για απλή συνέργεια στην απάτη. Η τελευταία, η οποία (τότε) ήταν υπάλληλος του συγκατηγορουμένου της, μετέβη επί τόπου και βεβαίωσε ότι έγινε το ατύχημα, στις 30 Νοεμβρίου 2006, στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς.

Σύμφωνα δε με τον συνήγορο υπεράσπισης, υπεβλήθη σε χειρουργικές επεμβάσεις στον αυχένα και με απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής κρίθηκε ανάπηρος σε ποσοστό 80%. Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε ένορκη βεβαίωση που έδωσε στην πολιτική δίκη η σύζυγός του, η οποία με την σειρά της βρέθηκε κατηγορούμενη ως απλή συνεργός στην απάτη και αθωώθηκε.

Επιπλέον, το κατηγορητήριο του αποδίδει ότι η αναπηρία του προϋπήρχε. Αναφορικά με 11 ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχε συνάψει με ασφαλιστικές εταιρείες, ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι υπήρξε ιδιοκτήτης σχολής οδηγών και υπέβαλε αιτήσεις ώστε να κρατήσει την πιο συμφέρουσα για τον ίδιο.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την αθώωσή του επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώσουν είτε ότι σκηνοθέτησε το τροχαίο, είτε ότι απέκρυψε μία προγενέστερη ασθένεια.

Ο πραγματογνώμονας που κατέθεσε στο δικαστήριο είπε πως ο κατηγορούμενος, όταν ήταν 45 ετών, παρότι είχε χαμηλά εισοδήματα, προχώρησε στη σύναψη συμβολαίων με υψηλά ασφάλιστρα σε 11 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ δεν υποβλήθηκε σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις.

Μάλιστα, πρώην υπάλληλος του τμήματος αποζημιώσεων της ασφαλιστικής είπε στο δικαστήριο πως μετά από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν πως ο κατηγορούμενος πάσχει από μια εκφυλιστική νόσο η οποία “δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη”.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως η σημερινή του κατάσταση οφείλεται στο ατύχημα, ενώ παραδέχτηκε πως είχε συνάψει συμβόλαια με 11 ασφαλιστικές εταιρίας, έχοντας κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν καθόλα υγιής.