Πτώση 45,3% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Toyota κατά το 1ο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, περίοδος που χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το διάστημα 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου για το τρέχον οικονομικό έτος, ανήλθαν σε 629,36 τρισ. γιεν (6,084 δισ. δολάρια δολάρια), σε σύγκριση με τα κέρδη ύψους 1,15 τρισ.γιεν (11,11 δισ. δολάρια) κατά το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Η επίδοση της εταιρείας επιβαρύνθηκε πολύ το 1ο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την Toyota να κλείσει τα εργοστάσιά της για αρκετές εβδομάδες εξαιτίας των προβλημάτων στην παραγωγή και της πτώσης των παγκόσμιων πωλήσεων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής της χρήσης, είχε έσοδα 11,38 τρισ. γιεν (109,97 δισ. δολάρια δολάρια), μία πτώση 25,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 62,8% στα 519,98 τρισ. γιεν (5,027 δισ. δολάρια).

Στο δεύτερο τρίμηνο, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 506 δισ. γεν από 662,4 δισ. γεν την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, παρουσίαζαν ωστόσο πρόοδο, σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

H Toyota αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο του έτους κατά σχεδόν 8 δισ. δολάρια, προσθέτοντας το όνομά της στη λίστα με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που επωφελούνται από την άνοδο της κινεζικής και αμερικανικής ζήτησης για οχήματα.

Η Toyotan επιτάχυνε την παγκόσμια παραγωγή της για να ανταποκριθεί στην υψηλότερη ζήτηση σε μέρη όπως η Κίνα. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν 24% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στα 510.000 οχήματα.

Η Toyota ανέφερε ότι αναμένει λειτουργικά κέρδη 1,3 τρισ. γεν, που αντιστοιχούν σε 12,6 δισ. δολάρια, για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2021, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 500 δισ. γεν. Τα λειτουργικά κέρδη για το προηγούμενο οικονομικό έτος ήταν 2,47 τρισ. γεν.

Την πλήρη ετήσια οικονομική χρήση, η οποία θα κλείσει στις 31 Μαρτίου του 2021, η Toyota αναμένει να την ολοκληρώσει με πτώση 30,3% στα καθαρά κέρδη και υποχώρηση 12,9% των πωλήσεων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής της χρήσης πούλησε συνολικά 4,37 εκατ. οχήματα όλων των εμπορικών σημάτων της, σε σύγκριση με τα 5,45 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο έναν χρόνο νωρίτερα.

Μόνο στη Βόρεια Αμερική, την κύρια αγορά της, η Toyota πούλησε 930.000 μονάδες, 35,7% χαμηλότερα από το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.