Μια ακόμη χώρα, η Ιαπωνία, έκανε γνωστές τις προθέσεις της να απαγορεύσει την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2035 και μπορεί να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihide Suga δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο η Ιαπωνία να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, ωθώντας τους μεγάλους ομίλους να προετοιμάσουν στρατηγικές για να περιορίσουν τις εκπομπές τους CO2.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, ευνοώντας τα οχήματα υβριδικής τεχνολογίας ή τα ηλεκτρικά οχήματα και ευθυγραμμιζόμενη με μία παγκόσμια στροφή απομάκρυνσης από τα οχήματα συμβατικής τεχνολογίας.

Την ανακοίνωση αυτή από την Ιαπωνία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και ο ΟΗΕ, αλλά η Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο της.

Η χώρα θέλει τώρα να αυξήσει τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές -τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά- σε 50% και σε 70% αντίστοιχα, ως το 2030, από το 40% που ήταν το 2019.