Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφεται ως επίσημη αιτία θανάτου για πρώτη φορά

Σχετικά άρθρα

H βρετανική δικαιοσύνη πήρε μια ιστορική σημασίας απόφαση, καθώς για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνώρισε τον ρόλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως επίσημη αιτία θανάτου ενός 9χρονου κοριτσιού στο Λονδίνο. Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής ιατροδικαστής της συνοικίας Southwark του Λονδίνου Philip Barlow έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις δύο εβδομάδων που ολοκληρώθηκαν τη περασμένη Παρασκευή, δήλωσε:

Το συμπέρασμά μου είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της Ella Adoo-Kissi-Debrah το 2013.

Η Ella Adoo-Kissi-Debrah έχασε τη ζωή της στις 15 Φεβρουαρίου 2013 μετά από μια σοβαρή κρίση άσθματος, και αφού είχαν προηγηθεί σχεδόν τρία χρόνια επανειλημμένων κρίσεων και περίπου τριάντα νοσηλειών της γι’ αυτή την ασθένεια. Η μικρή ζούσε στο Lewisham, και το σπίτι της βρισκόταν λιγότερο 30 μέτρα μακριά από την πολυσύχναστη οδική αρτηρία του νότιου Λονδίνου, South circular.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο της, η δικαιοσύνη είχε αποφανθεί πως το κορίτσι πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια οφειλόμενη σε σοβαρό άσθμα, και όχι εξαιτίας της ρύπανσης. Ωστόσο, η απόφαση ακυρώθηκε το 2019 και διατάχθηκε η διεξαγωγή νέας σειράς ακροαματικών συνεδριάσεων εξαιτίας νέων επιστημονικών στοιχείων και ιδιαίτερα της έκθεσης ενός Βρετανού ειδικού για την ατμοσφαιρική ρύπανση, του sir Stephen Holgate, το 2018.

Ο τελευταίος είναι καθηγητής ανοσοφαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο του Southampton και είχε επισημάνει μια “εντυπωσιακή σχέση” ανάμεσα στις επείγουσες νοσηλείες της Ella και τις καταγεγραμμένες κορυφώσεις των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των αιωρούμενων μικροσωματίων (εκ των πιο νοσογόνων ρυπαντών), κοντά στην κατοικία της.

Στη νέα του απόφασή, ο Philip Barlow αναφέρει ως τρεις αιτίες θανάτου. Πρώτη αναφέρει την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, δεύτερη το άσθμα (από το οποίο έπασχε η Ella), και τρίτη την έκθεση της στην ατμοσφαιρική ρύπανση, το επίπεδο της οποίας υπερέβαινε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον Barlow να τονίζει:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην επιδείνωση του άσθματος. Δεν είχαν ενημερώσει τη μητέρα της Ella για τους υγειονομικούς κινδύνους. Αν την είχαν ενημερώσει, θα είχε πάρει μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον θάνατο της Ella.

Στη διάρκεια της νέας ακροαματικής διαδικασίας, οι συνήγοροι της οικογένειας του 9χρονου κοριτσιού είχαν κατηγορήσει τις αρχές της συνοικίας Lewisham ότι καθυστέρησαν σημαντικά να πάρουν μέτρα κατά της ρύπανσης, και αναπόφευκτα τα επίπεδα της αυξάνονταν εκθετικά. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια αξιολογήσεων από το τοπικό συμβούλιο για την ποιότητα του αέρα της συνοικίας, και έπειτα να σχεδιαστούν τα απαραίτητα μέτρα, και επιπλέον τέσσερα χρόνια έως ότου αυτά υλοποιηθούν.

Την εγκληματική καθυστέρηση παραδέχτηκε αντιπρόσωπος του συμβουλίου του Lewisham, με τον sir Stephen Holgate να είχε εξηγήσει στο ακροατήριο στις 8 Δεκεμβρίου:

Η Ella ζούσε στην κόψη του ξυραφιού. Αυτό σημαίνει πως μια πολύ μικρή αλλαγή μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Μια υπερέκκριση βλέννας στους πνεύμονες της Ella προκαλούσε παρατεταμένες κρίσεις βήχα που επιδεινώθηκαν στη διάρκεια του χειμώνα του 2012, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώθηκε στη συνοικία της. Πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση της Ella επιδεινωνόταν κατά την περίοδο αυτή, ενώ στη διάρκεια των θερινών μηνών, που τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονταν συνολικά, οι αναπνευστικές οδοί της αποκαθίσταντο.

Η μητέρα της Ella, Rosamund Adoo-Kissi-Debrah δήλωσε την περασμένη Παρασκευή:

Θέλω δικαιοσύνη για την κόρη μου, καθώς και να βελτιωθεί η ζωή πολυάριθμων παιδιών, ωθώντας τις αρχές να αναλάβουν δράση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι άνθρωποι πιθανόν δεν συνειδητοποιούν σε ποιο σημείο είναι επικίνδυνη η ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιστεύω πως πρόκειται για κατάσταση επείγουσας ανάγκης στη δημόσια υγεία και πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 28.000 έως 36.000 θάνατοι κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

ΠηγήBBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...