Πριν σχεδόν 5,5 χρόνια έμαθες την Sono Motors, την εταιρεία του 22-χρονου -τότε- Laurin Hahn, με συνιδρυτές δύο άλλους νέους, την Navina και τον Jona. Η εταιρεία τους έχει έδρα το Μόναχο της Γερμανίας και η ιδέα για την δημιουργία ενός ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, άρχισε να γεννιέται μέσα στο γκαράζ του Jona.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, η εταιρία έδωσε τις πρώτες φωτογραφίες και πληροφορίες της έκδοσης παραγωγής του Sion, του πρώτου ηλεκτρικού-ηλιακού αυτοκινήτου που ετοιμάζει να βγάλει στην αγορά. Ωστόσο, στη φετινή CES η Sono παρουσίασε το πρωτότυπο επόμενης γενιάς του ηλεκτρικού/ηλιακού αυτοκινήτου της.

Αυτό είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από τα εξαρτήματα που θα βρεθούν στο μοντέλο παραγωγής, όπως το πλαίσιο και ο ηλεκτροκινητήρας, ενώ εμφανισιακά δείχνει πολύ πιο εκλεπτυσμένο από τα προηγούμενα πρωτότυπα. Και αυτό γιατί η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η βελτιωμένη ενσωμάτωση των ηλιακών συλλεκτών στο αμάξωμα του αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό πλέον μπορούμε να δούμε το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη 10″, όπως και τον αναθεωρημένο ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 7″. Ωστόσο, μένει ως είχε η ύπαρξη των βρύων, τα οποία σύμφωνα με την εταιρία συμβάλλουν στην διατήρηση ενός άνετου κλίματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αφού φιλτράρουν τον αέρα και ρυθμίζουν την υγρασία. Η περιοχή που βρίσκονται τα βρύα, φωτίζεται μέσω κρυφού φωτισμού.

Το Sion θα κατασκευάζεται στη Σουηδία και κινείται με έναν ηλεκτροκινητήρα 120 kW (163 ίππων) και 270 Nm ροπής. Στο αμάξωμα του υπάρχουν 330 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά για να χαρίσουν μια αυτονομία της τάξης των 35 χλμ ανά μέρα, με αυτά να προστίθενται στα 160 χλμ που προσφέρει η μπαταρία των 35 kWh που διαθέτει το αυτοκίνητο, με τη συνολική αυτονομία να αγγίζει τα 255 χλμ., σύμφωνα με τον κύκλο WLTP.

Τα 330 κελιά μπορούν να παράγουν μέγιστη ισχύ 1.204 watts με απόδοση 24%. Και καθώς διαθέτει αμφίδρομη τεχνολογία φόρτισης, το Sion μπορεί να αντλήσει, να αποθηκεύσει και να μοιράσει ενέργεια, είτε σε άλλο αυτοκίνητο, είτε σε κάποια άλλη ηλεκτρική συσκευή. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 9 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.

Εκτός από το νέο πρωτότυπο, η Sono παρουσίασε στη CES και ένα ηλιακό ρυμουλκούμενο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένα ρυμουλκούμενο που έχει “ντυθεί” με ηλιακούς συλλέκτες. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε πληροφορίες για το τρέιλερ, αλλά υπογραμμίζει την πιθανή χρήση των ηλιακών συλλεκτών τους σε διάφορες εφαρμογές κινητικότητας.