Ο Alex Zanardi έχει ξαναρχίσει να μιλά μετά από το τρομερό ατύχημα τον περασμένο Ιούνιο, με την ευχάριστη είδηση να προέρχεται από το στόμα της Federica Alemanno, νευροεπιστήμονα στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνο.

Η χειρουργός δρ. Federica Alemanno δήλωσε σχετικά μετά από ακόμα μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση:

Ήταν ένα σπουδαίο συναίσθημα όταν άρχισε να μιλάει, κανείς δεν το πίστευε. Ήταν εκεί! Και επικοινωνούσε με την οικογένειά του.

Συνέχισε αναλύοντας την “awake surgery” επέμβαση:

Είναι μια πολύ ειδική τεχνική που γίνεται σε πολύ λίγα κέντρα στην Ιταλία και στοχεύει να εγγυηθεί στον ασθενή την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής μετά. Μια αναπόφευκτη χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, ειδικά σε νεαρούς ασθενείς, μεταξύ 30 και 50 ετών, με δύο τύπους ασθενειών: τα λεγόμενα γλοιώματα και σπηλαιώματα χαμηλού βαθμού.

Το πρώτο είναι οι όγκοι του εγκεφάλου που δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικοί, αλλά οι οποίοι, με την παρουσία τους σε ορισμένες περιοχές, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένες σημαντικές δραστηριότητες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ομιλία και η προσοχή. Το ίδιο ισχύει και για τα σπηλαιώματα. Είναι αρκετά σπάνιες ασθένειες.