Το ημερολόγιο έγραφε 28η Σεπτεμβρίου του 2012 όταν ανακοινώθηκε ότι ο Lewis Hamilton υπέγραψε με την ομάδα της Mercedes-AMG F1, αφήνοντας την McLaren μετά από έξι σεζόν, 21 νίκες και το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών.

1

Ο Hamilton αντικατέστησε τον Michael Schumacher στην γερμανική ομάδα, ενώ η McLaren είχε πάρει τον Sergio Perez, για να τρέξει για λογαριασμό της. Τότε, ήταν πολλοί –μεταξύ αυτών και ο Martin Whitmarsh– που είχαν αμφισβητήσει την κίνηση του Hamilton, καθώς η Mercedes-AMG F1 δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

2

H ιστορία, όμως, απέδειξε ότι ο Hamilton έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή στη ζωή του, καθώς μαζί με την γερμανική ομάδα κατάφεραν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην υβριδική εποχή της Formula 1, χωρίς να αμφισβητείται από κανέναν.

3

Σε πρόσφατο podcast με τον χορηγό της Mercedes, Crowdstrike, ο Hamilton δήλωσε:

Ήμουν με τη McLaren από τα 13 μου, οπότε ήταν η οικογένειά μου και ήμουν πολύ ασφαλής εκεί, με φρόντιζαν καλά. Αλλά νομίζω ότι η McLaren είχε καταπληκτική ιστορία, είχε πολλά πρωταθλήματα, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και αναπόφευκτα ένιωσα ότι δεν βοηθούσα να χτίσω κάτι.

Ήταν ήδη μια επιφανής ομάδα, είχε ήδη όλες τις επιτυχίες. Είχε τη μεγαλύτερη βιτρίνα με τρόπαια και ήθελα να πάω κάπου όπου θα μπορούσα να βοηθήσω, θα μπορούσα να είμαι μεγάλο μέρος του να οικοδομήσω κάτι.

Όταν μπήκα σε αυτήν την ομάδα [Mercedes], δεν είχε πολλά τρόπαια στο ντουλάπι. Ήταν στο δρόμο προς τα πάνω, μεγάλωνε, έχτιζε κάτι. Ήρθαν περισσότεροι άνθρωποι. Και ήμουν σαν να θέλω να πάω κάπου και να δω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω όλα όσα έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια, το προνόμιο να δουλεύω στη McLaren, και να εφαρμόζω αυτά τα μαθήματα σε μια ομάδα που δεν είναι πολύ επιτυχημένη, για να γίνει επιτυχημένη.

4

Το 2012, η McLaren διεκδικούσε το πρωτάθλημα και το να την αφήσει για να ενταχθεί στη Mercedes εμπεριείχε ρίσκο, με τον Hamilton να τονίζει:

Σίγουρα υπήρχαν στιγμές που έλεγα “δεν ξέρω πότε θα κερδίσω ξανά”. Έπρεπε να αναλύσω πραγματικά τα πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αλλά για μένα, λαμβάνοντας τον ρίσκο: Ο Senna έλεγε “αν δεν κυνηγάς το παραπάνω, τότε δεν είσαι οδηγός αγώνων”. Και νομίζω ότι αν δεν ρισκάρεις στη ζωή, τότε μένεις στάσιμος. Έτσι, θα μπορούσα να μείνω εκεί. Εκ των υστέρων, κοιτάς αν είχα μείνει, δεν θα είχα άλλο πρωτάθλημα στο όνομά μου. Θα ήμουν ακόμα ένας παγκόσμιος πρωταθλητής με έναν τίτλο μετά από 14 χρόνια.

5

Ο τότε επικεφαλής της Mercedes, Ross Brawn, και ο μη εκτελεστικός πρόεδρος, Niki Lauda, έπεισαν τον Hamilton να αποχωρήσει από την McLaren και να πάει στην Mercedes, με τον Βρετανό να συμπληρώνει:

Τα πάντα συμβαίνουν για έναν λόγο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και είμαι πραγματικά, πραγματικά ευγνώμων που πήρα αυτήν την απόφαση. Ήταν κίνηση πίστης. Χάρη σε ανθρώπους, όπως ο Niki -ας αναπαυθεί η ψυχή του- και ο Ross, και στη Mercedes, που πραγματικά πιστεύουν σε μένα.