GP Αζερμπαϊτζάν 2021: Νικητής ο Perez, με τον Verstappen να τρακάρει

Σχετικά άρθρα

Παραδοσιακά το GP στους δημόσιους δρόμους του Μπακού μας προσφέρει θεαματικούς αγώνες και ο φετινός ήταν σίγουρα ένας που θα μείνει αξιομνημόνευτος για πολλά χρόνια. Νικητής αναδείχθηκε ο Sergio Perez, ο οποίος κατέκτησε την δεύτερη νίκη στην καριέρα του και την πρώτη του με την ομάδα της Red Bull.

Τα highlights

Ωστόσο, παρά τη νίκη, η αυστριακή ομάδα δεν είναι η πιο ευτυχισμένη της ημέρας, καθώς ο Max Verstappen έχασε μια σίγουρη νίκη, όταν 5 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας κατέρρευσε το πίσω αριστερά ελαστικό της Pirelli, ενώ ήταν άνετα πρώτος.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Sebastian Vettel, ο οποίος έκανε έναν αγώνα που θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό, καθώς ξεκίνησε από την 11η θέση. Στην τρίτη θέση του podium ανέβηκε ο Pierre Gasly, δείχνοντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ότι είχε την ταχύτητα για να είναι σε επαφή με τις εμπρός θέσεις.

To κλατάρισμα του Max Verstappen

Ο αγώνας στο Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει και “τρίτο ημίχρονο”, καθώς σημαδεύτηκε από δύο κλαταρίσματα. Το πρώτο ήταν του Lance Stroll και το δεύτερο του Max Verstappen, το οποίο πρακτικά έκρινε τον αγώνα. Το πρώτο έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας για αρκετούς γύρους στην πίστα, ενώ το δεύτερο ήταν η αιτία για την προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Και τα δύο περιστατικά εξετάζονται από την F1 και την Pirelli γιατί μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν δείξει κάποιο σημάδι ότι θα αποτύχουν. Έτσι, είναι αρκετά πιθανό να υπήρχε κατασκευαστικό λάθος από την ιταλική εταιρία ή να μην είχαν την ενδεδειγμένη πίεση, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το γεγονός να καταστράφηκαν από κάποιο θραύσμα από την πίστα.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο Charles Leclerc -για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν- ηγήθηκε του grid, αλλά ο ρυθμός αγώνα της Ferrari δεν ήταν αρκετός για να κρατήσει πίσω του τον Lewis Hamilton, ο οποίος πήρε το προβάδισμα του αγώνα χωρίς να χρειάζεται το DRS, στον 2ο γύρο. Έπειτα, ο Μονεγάσκος έχασε θέσεις από τους Max Verstappen, Pierre Gasly και Sergio Perez.

Ο Verstappen πήρε το προβάδισμα του αγώνα μετά την εξαιρετική στρατηγική της ομάδας της Red Bull, καθώς ο Hamilton μπήκε για την αλλαγή των ελαστικών του στον 12ο γύρο. Η στάση του, όμως, ήταν κατά σχεδόν 2 δευτ. πιο αργή, εξαιτίας της κίνησης στο pit lane, κάτι που έδωσε το δικαίωμα στο Verstappen -ο οποίος μπήκε στα pits ένα γύρο αργότερα- να πάρει την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τον Perez.

Από εκείνο το σημείο, ο Ολλανδός ήλεγχε τον αγώνα, ακόμα και μετά την επανεκκίνηση στον 35ο γύρο, μετά το τρομακτικό ατύχημα του Lance Stroll. Μετά την κόκκινη σημαία εξαιτίας του ατυχήματος του Verstappen και 35 λεπτά αργότερα, είχαμε στατική επανεκκίνηση στον 50ο γύρο, δίνοντάς μας την ευκαιρία για δύο γύρους γεμάτους δράση, με όλους τους οδηγούς να έχουν αλλάξει τα ελαστικά κατά τη διάρκεια της διακοπής.

Ο Perez εκκινούσε από την πρώτη θέση, έχοντας πίσω του τους Hamilton, Vettel, Gasly και Leclerc. Ο Hamilton έκανε καλύτερη εκκίνηση και φάνηκε να έχει προσπεράσει τον Perez, αλλά ο Βρετανός έκανε λάθος στα φρένα για την πρώτη στροφή και έπεσε τελευταίος. Τελικά, τερμάτισε 16ος, με τον Perez να παίρνει τη νίκη και να τον ακολουθεί ο Vettel και ο Gasly, με τον τελευταίο να κάνει εξαιρετική άμυνα στον Leclerc στον τελικό γύρο.

Ο Lando Norris κατάφερε να ξεπεράσει την ποινή των τριών θέσεων και τερμάτισε στην 5η θέση, παρότι ο αγώνας δεν ξεκίνησε ιδανικά για αυτόν. Ο νεαρός Βρετανός κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Fernando Alonso, με τους δύο να κερδίζουν θέσεις στην δεύτερη επανεκκίνηση. Ο Yuki Tsunoda ξεκίνησε έβδομος και τερμάτισε εκεί, έχοντας μπει για αλλαγή ελαστικών μόλις στον 9ο γύρο, δίνοντας και αυτός πολύτιμους βαθμούς στην AlphaTauri.

Ο Carlos Sainz έφερε το μονοθέσιο της Ferrari στην όγδοη θέση, καθώς στον 11ο γύρο ένα μεγάλο μπλοκάρισμα των τροχών τον έριξε στην 15η θέση, και έκτοτε πάλεψε για να ανέβει στην κατάταξη. Η πρώτη δεκάδα ολοκληρώθηκε από τον Daniel Ricciardo, ο οποίος τερμάτισε στην ένατη θέση έχοντας εκκινήσει 13ος, και τον Kimi Raikkonen.

Οδηγός του αγώνα

Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, ο Sebastian Vettel ψηφίστηκε από το κοινό ως ο οδηγός του αγώνα, καθώς εκκινώντας από την 11η θέση κατάφερε μετά από μια εκπληκτική εμφάνιση να ανέβει στην δεύτερη θέση του podium.

Γι’αυτό και ο Sebastian Vettel είχε την προτίμηση του 41,9% του κοινού, για να ακολουθήσει ο Sergio Perez με 18,1%, ο Max Verstappen με 9,1%, ο Lewis Hamilton με 4,9% και ο Pierre Gasly με 3,5%.

Ταχύτερος γύρος

Ο Max Verstappen σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στον 44ο γύρο, αλλά δεν θα κατακτήσει τον επιπλέον βαθμό, καθώς δεν τερμάτισε. Ο Ολλανδός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:44.481, για να τον ακολουθήσει ο Sergio Perez με 1:44.687, ο Lewis Hamilton με 1:44.769, ο Sebastian Vettel με 1:44.890 και ο Yuki Tsunoda με 1:44.939.

Οι δηλώσεις των οδηγών

Επόμενος αγώνας

Η Formula 1 κάνει διακοπή μιας εβδομάδας, καθώς το επόμενο Grand Prix θα διεξαχθεί στην πίστα του Paul Ricard, στη Γαλλία. Αυτό είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18-20 Ιουνίου.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Sergio Perez Red Bull Honda 3:33.686
2 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes +1,385 δευτ.
3 Pierre Gasly AlphaTauri Honda +2,762 δευτ.
4 Charles Leclerc Ferrari +3,828 δευτ.
5 Lando Norris McLaren Mercedes +4,754 δευτ.
6 Fernando Alonso Alpine Renault +6,382 δευτ.
7 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda +6,624 δευτ.
8 Carlos Sainz Ferrari +7,709 δευτ.
9 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes +8,874 δευτ.
10 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Ferrari +9,576 δευτ.
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari +10,254 δευτ.
12 Valtteri Bottas Mercedes +11,264 δευτ.
13 Mick Schumacher Haas Ferrari +14,241 δευτ.
14 Nikita Mazepin Haas Ferrari +14,315 δευτ.
15 Lewis Hamilton Mercedes +17,668 δευτ.
16 Nicholas Latifi Williams Mercedes +43,379 δευτ.
17 George Russell Williams Mercedes Εγκατέλειψε
18 Max Verstappen Red Bull Honda Εγκατέλειψε
NC Lance Stroll Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε
NC Esteban Ocon Alpine Renault Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Honda 105
2 Lewis Hamilton Mercedes 101
3 Sergio Perez Red Bull Honda 69
4 Lando Norris McLaren Mercedes 66
5 Charles Leclerc Ferrari 52
6 Valtteri Bottas Mercedes 47
7 Carlos Sainz Ferrari 42
8 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 31
9 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 28
10 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 26
11 Fernando Alonso Alpine Renault 13
12 Esteban Ocon Alpine Renault 12
13 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 9
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 8
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Ferrari 1
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari 1
17 Mick Schumacher Haas Ferrari 0
18 George Russell Williams Mercedes 0
19 Nikita Mazepin Haas Ferrari 0
20 Nicholas Latifi Williams Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Honda 174
2 Mercedes 148
3 Ferrari 94
4 McLaren Mercedes 92
5 AlphaTauri Honda 39
6 Aston Martin Mercedes 37
7 Alpine Renault 25
8 Alfa Romeo Ferrari 2
9 Haas Ferrari 0
10 Williams Mercedes 0

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...