Η Pirelli πιστεύει πως τα κλαταρίσματα στο Μπακού προκλήθηκαν από θραύσματα

Σχετικά άρθρα

Στο χθεσινό GP του Μπακού, ο Lance Stroll και ο Max Verstappen εγκατέλειψαν τον αγώνα μετά από ατυχήματα που προκλήθηκαν λόγω σκασμένων ελαστικών και ο Mario Isola της Pirelli είπε κατά πάσα πιθανότητα τα κλαταρίσματα προκλήθηκαν από θραύσματα, αλλά αυτό θα φανεί μετά την εξέταση των ελαστικών.

Επίσης ο Isola πρόσθεσε πως εντόπισαν κόψιμο σε ένα ελαστικό του Hamilton, αλλά το κόψιμο στο πέλμα δεν ήταν τόσο βαθύ ώστε να επηρεάσει την δομή του ελαστικού.

Προφανώς, πρέπει να κάνουμε έρευνα, αυτό είναι σαφές. Αυτά είναι ότι προκαταρκτικές ενδείξεις από ότι έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής. Τα ελαστικά και των δύο πιλότων έσκασαν εντελώς ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Και στις δύο περιπτώσεις έσκασε το πίσω αριστερό ελαστικό, που στη συγκεκριμένη πίστα καταπονείται λιγότερο σε σχέση με το δεξί, ενώ το ελαστικό με τη μεγαλύτερη φθορά στο Μπακού είναι το μπροστινό δεξί. Επομένως δεν τίθεται θέμα φθοράς.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι σημαντικό είναι ότι βρήκαμε στο πίσω αριστερό ελαστικό του Lewis Hamilton, ένα κόψιμο αρκετά μεγάλο. Το ελαστικό βρισκόταν στο μονοθέσιο του Hamilton όταν έγινε το ατύχημα ο Max και βγήκε η κόκκινη σημαία. Τα μονοθέσια άλλαξαν ελαστικά και ελέγξαμε τα μεταχειρισμένα ελαστικά όπου βρήκαμε το κόψιμο στο πίσω αριστερό ελαστικό του Hamilton.

Ευτυχώς, αυτό το κόψιμο δεν ήταν βαθύ και δεν επηρέασε την δομή του ελαστικού. Γι ‘αυτό δεν έχασε πίεση. Έτσι έχουμε στοιχεία για ένα άλλο ελαστικό με κόψιμο. Τα άλλα ελαστικά που χρησιμοποιήθηκαν για 30, 32 και 33 γύρους δεν είχαν κάποιο πρόβλημα.

Θα μεταφέρουμε σήμερα τα σκασμένα ελαστικά στο Μιλάνο για να τα αναλύσουμε το συντομότερο δυνατό, ώστε να βρούμε το τι πραγματικά οδήγησε στα κλαταρίσματα.

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των Verstappen, Stroll και των υπολοίπων οδηγών. Είναι σχεδόν αδύνατο να σχεδιάσουμε ένα ελαστικό που είναι ικανό να αντισταθεί σε οποιοδήποτε είδος θραυσμάτων.

Και τα δύο κλαταρίσματα συνέβησαν λίγο πολύ στο ίδιο σημείο της πίστας. Ίσως υπήρχαν κάποια θραύσματα, αλλά δεν θέλω να πω ήταν συντρίμμια γιατί πρώτα απ ‘όλα πρέπει να αναλύσουμε τα ελαστικά.

Ωστόσο καταλαβαίνω πλήρως την ανησυχία των οδηγών όταν τρακάρουν με τέτοιες ταχύτητες. Πιστεύω ότι ήταν θραύσματα, επειδή δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση ότι υπήρχε κάτι περίεργο στο μονοθέσιο, στην ανάρτηση, στο ελαστικό και στα φρένα. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αποτυχίας και το κλατάρισμα ήταν εντελώς ξαφνικό.

Δεν εντοπίστηκαν προειδοποιήσεις ή κραδασμοί και κανένα από τα άλλα ελαστικά παρόμοιας ή μεγαλύτερης ηλικίας δεν έδειξε σημάδια υπερβολικής φθοράς. Επομένως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η ζημιά προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα.

Δεδομένου ότι το πίσω αριστερό ελαστικό δεν είναι το ελαστικό με τη μεγαλύτερη καταπόνηση και σε συνδυασμό με το κόψιμο που βρήκαμε στο ελαστικό του Lewis, οι ενδείξεις αυτές μας οδηγούν προς την κατεύθυνση των θραυσμάτων.

Ο Verstappen από τη μεριά του δήλωσε πως η Pirelli θα κατηγορήσει τα θραύσματα για τα κλαταρίσματα. Ο Ολλανδός με το που βγήκε από το μονοθέσιό του μετά το ατύχημα, που οδήγησε στην εγκατάλειψη και στο να χάσει τη νίκη στο Grand Prix της Αζερμπαϊτζάν, κλότσησε το σκασμένο ελαστικό της Pirelli.

Όπως είπε:

Δεν ένιωσα τίποτα μέχρι τη στιγμή που ξαφνικά πήγα προς τα δεξιά, το ελαστικό έσκασε και έπεσα πάνω στις προστατευτικές μπαριέρες με μεγάλη ταχύτητα. Δεν πίεζα τα ελαστικά. Δεν ένιωσα κραδασμούς πριν σκάσει το ελαστικό.

Δύσκολο το κλατάρισμα να οφείλεται σε θραύσματα. Ακολουθούμε την ίδια γραμμή σε κάθε γύρο, επειδή όλοι θέλουν να είναι στο slipstream. Είναι πολύ περίεργο που μου συμβαίνει.

Νομίζω πως καθάρισαν την πίστα μετά το ατύχημα του Stroll, αλλά η Pirelli θα πει πως αιτία του κλαταρίσματος θα είναι θραύσματα από ανθρακονήματα.

Σίγουρα θα υπάρξουν συνομιλίες με την Pirelli, αλλά γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτών και είναι λίγο δύσκολο να το αποδεχτούμε. Θα σχετίζεται με θραύσματα. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν συνομιλίες, η Pirelli δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό που συνέβη στον αγώνα, αλλά δεν αλλάζει τίποτα στο αποτέλεσμα του αγώνα.

Φυσικά είμαι εκνευρισμένος εξαιτίας αυτού που συνέβη. Ήταν ένας αρκετά εύκολος αγώνας για μένα. Μερικές φορές αυτό το άθλημα είναι πολύ σκληρό όταν συμβαίνουν πράγματα όπως αυτό.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...