Το 2023 θα κυκλοφορήσει στην αγορά το hatchback μοντέλο της Tesla, το οποίο θα ονομάζεται Model 2 και στην Ευρώπη θα έχει τιμή μεταξύ 25.000 – 30.000 ευρώ και θα τεθεί απέναντι από το VW ID.3.

Το συμπαγές ηλεκτρικό μοντέλο θα προσφέρει αυτονομία τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων ανά φόρτιση και η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο, όσο και σε αυτό της Σαγκάη.

Το μοντέλο θα εξοπλίζεται με τη νέα μπαταρία της Tesla, την 4680 που διαθέτει αλλαγές στα υλικά των ηλεκτροδίων, βελτιωμένο σχεδιασμό κυψελών αλλά και βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής, με τη νέα σχεδίαση να βελτιώνει την απόδοση (ηλεκτρική και θερμική), ενώ παράλληλα καθίσταται δομικό στοιχείο του αυτοκινήτου.

Στο πακέτο της μπαταρίας υπάρχουν 960 στοιχεία (40×24), αντί για περίπου 24.000 στοιχεία που τοποθετούνται σε ένα πακέτο μπαταρίας με τα κελιά 2170. Αυτό καθίσταται δυνατό επειδή η 4680 μπαταρία αποθηκεύει περίπου 5 φορές περισσότερη ενέργεια, με την ενεργειακή της πυκνότητα να φτάσει/υπερβαίνει τα 300 Wh/κιλό, κάτι που -σύμφωνα με τον Elon Musk- μειώνει το κόστος ανά kWh κατά 56%.

Η νέα μπαταρία παρέχει 6 φορές περισσότερη ισχύ και 16% μεγαλύτερη αυτονομία, με το πρόβλημα της θερμικής διαχείρισης να έχει λυθεί εξαιτίας του κυλινδρικού σχεδιασμού, προσφέροντας μικρότερη ηλεκτρική διαδρομή στα κελιά.