GP Αυστρίας 2021: Ποινή τριών θέσεων ο Vettel

Σχετικά άρθρα

Ο Sebastian Vettel πήρε ποινή τριών θέσεων, καθώς κρίθηκε υπαίτιος για το μπλοκάρισμα στον Fernando Alonso, κατά τη διάρκεια του Q2 στις σημερινές κατατακτήριες για το Αυστριακό GP.

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής παρεμπόδισε ακούσια τον Alonso μεταξύ των στροφών 9 και 10 -μια περιοχή της πίστας όπου οι οδηγοί είχαν συμφωνήσει με τον διευθυντή αγώνων της FIA, Michael Masi, να μην επιβραδύνουν για λόγους ασφαλείας.

Ως αποτέλεσμα, ο Alonso δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ανενόχλητος τον γρήγορο γύρου του, ο οποίος στα πρώτα δύο χρονομετρημένα τμήματα της πίστας έδειχνε ικανός για να μπει ο Ισπανός στο Q3. Ωστόσο, παρότι το συμβάν προκάλεσε -στιγμιαία- την οργή του οδηγού της Alpine, ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε δηλώσεις του μετά το τέλος των δοκιμών δεν κατηγόρησε ευθέως τον Γερμανό, τονίζοντας:

Έχω την αίσθηση ότι ήμασταν πιο γρήγοροι από ποτέ στις συγκεκριμένες κατατακτήριες δοκιμές. Βρέθηκα τρίτος στο Q1, νομίζω ότι θα βρισκόμουν τέταρτος ή πέμπτος στο Q2 και ίσως πέμπτος ή έκτος στο Q3, διότι είχα διαθέσιμα δύο φρέσκα σετ ελαστικών. Επομένως, έχει μεγάλη επίπτωση στο τριήμερο μας η επίδοση αυτή, διότι οι επιλογές μας στα ελαστικά για τις δοκιμές, έγιναν με στόχο να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση μας το Σάββατο και τελικά είμαστε στην 14η θέση.

Άρα το σαββατοκύριακο έχει ουσιαστικά τελειώσει για εμάς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την ώρα. Σίγουρα οι ποινές που πρόκειται να δοθούν, θα αλλάξουν κάποια πράγματα για τους άλλους, σε εμάς ωστόσο το συμβάν αυτό, άλλαξε τα πάντα. Δεν νομίζω ότι ο Sebastian θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, διότι μέσα στο μονοθέσιο βασιζόμαστε στους μηχανικούς μας. Άρα είχε να κάνει περισσότερο με την ομάδα του, παρά με εκείνον.

Κάποιες φορές αναγκάζεσαι να επιβραδύνεις, επειδή το κάνουν και τα μπροστινά σου μονοθέσια. Άρα ως συνέπεια τρία ή τέσσερα αυτοκίνητα, που ακολουθούν το ένα, το άλλο, θα πρέπει να το κάνουν. Αν λοιπόν υφίσταται η δυνατότητα να κάνω έναν καθαρό γύρο, τότε θα αφήσω ελεύθερο χώρο, ώστε να επιτεθώ. Όπως προανέφερα λοιπόν, δεν νομίζω ότι ο Vettel έκανε κάτι λάθος, διότι είχε 2-3 μονοθέσια μπροστά του, που ήδη επιβράδυναν. Το σημαντικότερο είναι ότι επηρεάστηκε ο αγώνας μας από τώρα, όχι το τι θα συμβεί σε εκείνους.

Παρότι δεν ήταν άμεση ευθύνη του Vettel, ο Γερμανός απολογήθηκε, καθώς όπως είπε υπήρχαν λίγα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει για να αποφύγει την κατάσταση, τονίζοντας ότι οι άλλοι οδηγοί ήταν που τον προσπέρασαν και επιβράδυναν, κάτι που δεν έπρεπε. Χαρακτηριστικά, ο Vettel είπε:

Συμφωνήσαμε χθες ότι θα επιβραδύνουμε στην ευθεία μεταξύ των στροφών 8 και 9. Επιβραδύνω, όλοι “πηδούν” την ουρά και όλοι επιβραδύνουν μεταξύ της 9 και της 10, όπου συμφωνήσαμε να μην επιβραδύνουμε. Αν λοιπόν πάρω μια ποινή, όλοι πρέπει να πάρουμε ποινή.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό -έλεγξα προνοητικά τους καθρέφτες, αλλά είναι τυφλό σημείο. Είδα τον Fernando να έρχεται το τελευταίο δευτερόλεπτο και ουσιαστικά ακύρωσα τον γρήγορο γύρο μου -ήμουν πολύ κοντά, με κακή έξοδο- για να ξεφύγω και να του ανοίξω τον δρόμο. Λυπάμαι πραγματικά για αυτόν, δεν έκανε τίποτα λάθος, αλλά δε νομίζω ότι υπήρχαν πολλά που θα μπορούσα να κάνω.

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες είδαν την κατάσταση διαφορετικά. Σε δήλωσή τους είπαν:

Ο Alonso βρισκόταν στον γρήγορο γύρο του λίγο πριν από το τέλος του Q2. Όταν πλησίασε τις δύο τελευταίες στροφές (9 και 10), υπήρχε ακόμη μια ουρά τριών μονοθέσιων που προετοιμάζονταν για τον τελευταίο γύρο τους στο Q2. Ο Vettel ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο αυτής της ουράς και εμπόδισε τον Alonso και, ως εκ τούτου, ο Alonso έπρεπε να ακυρώσει τον τελικό του προκριματικό γύρο.

Εκτός από την ποινή των τριών θέσεων στο grid, ο γενεθλιάζων Vettel -έγινε 34 χρονών σήμερα- τιμωρήθηκε και με έναν βαθμό ποινής στην άδειά του, αυξάνοντας τον στους 6 τους τελευταίους 12 μήνες. Ο Valtteri Bottas και ο Carlos Sainz διερευνήθηκαν επίσης για το ότι κινούνταν πολύ αργά στο ίδιο σημείο της πίστας, αλλά και οι δύο διέφυγαν την ποινή με το επιχείρημα ότι πολλοί οδηγοί έκαναν ουρά μπροστά τους και δεν θα μπορούσε κανείς να θεωρηθεί κύριος υπεύθυνος.

Με την ποινή του Vettel, ο Γερμανός θα εκκινήσει από την 11η θέση, ανεβάζοντας τον George Russel στην 8η θέση, τον Lance Stroll στην 9η θέση, και τον Carlos Sainz στην 10η.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr