Δέκτης ρατσιστικών σχολίων ο Lewis Hamilton

Σχετικά άρθρα

Μια εβδομάδα μετά τον τελικό του Euro 2020, μεταξύ της Αγγλίας και Ιταλίας, και των ρατσιστικών σχολίων που δέχτηκαν οι ποδοσφαιριστές Marcus Rashford, Jadon Sancho και Bukayo Saka της Αγγλίας για τα πέναλτι που έχασαν και στέρησαν τον πολυπόθητο τίτλο στα “Τρία Λιοντάρια”, η απαράδεκτη συμπεριφορά μέρους των θεατών επαναλαμβάνεται.

Όπως γνωρίζεις, ο Lewis Hamilton είχε επαφή με τον Max Verstappen στον πρώτο γύρο του Βρετανικού GP, με αποτέλεσμα ο Ολλανδός να χάσει τον έλεγχο του μονοθέσιο του, ενώ κινούταν με μεγάλη ταχύτητα, και να πέσει με σφοδρότητα στα προστατευτικά ελαστικά, καθώς ούτε η αμμοπαγίδα ήταν ικανή να επιβραδύνει το μονοθέσιο του.

Ο Verstappen βγήκε από το μονοθέσιο, αλλά μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ ο Hamilton κρίθηκε υπαίτιος και πήρε ποινή 10 δευτερολέπτων για τη σύγκρουση. Το σκεπτικό των αγωνιδικών για τη σύγκρουση με το Verstappen ήταν:

Μπήκαν στη στροφή και το μονοθέσιο 33 (Verstappen) ήταν μπροστά. Το μονοθέσιο 44 (Hamilton) ήταν λίγο πιο πίσω από την εσωτερική. Πήρε μια γραμμή μακριά από την κορυφή της στροφής, είχε χώρο εσωτερικά. Όταν το 33 έστριψε, το 44 δεν απέφυγε τη σύγκρουση. Το εμπρός αριστερά ελαστικό του 44 ακούμπησε το πίσω δεξιά του 33. Φταίει το 44, εξ ορισμού.

Ο Hamilton κατάφερε τελικά να κερδίσει τον αγώνα και να μειώσει σημαντικά την απόσταση από τον Verstappen στη βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών, στους μόλις 8 βαθμούς, με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς, που χαλάνε το κλίμα και ξεκινούν “πόλεμο”.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ο Βρετανός βρέθηκε στο στόχαστρο ρατσιστών, καθώς σε επίσημες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Mercedes, απεστάλησαν ρατσιστικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων emoji μαϊμού και άλλων συκοφαντιών.

Ο Hamilton δέχθηκε κριτική και για τη νίκη του, με φαν του Ολλανδού να τον κατηγορούν ότι τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού, αλλά και για τους πανηγυρισμούς του στο τέλος του αγώνα. Είναι περιττό να πούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτες και κατακριτέες, ενώ σε κοινή δήλωση από την F1, την FIA και την ομάδα της Mercedes, επέκριναν έντονα τα παραπάνω σχόλια, δηλώνοντας ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση στον κόσμο στης F1, με την ανακοίνωση να αναφέρει:

Στη διάρκεια του βρετανικού Grand Prix αλλά και μετά ο Lewis Hamilton δέχτηκε πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων στα social media, μετά την επαφή που είχε.

Η Formula 1, η FIA και η Mercedes-AMG Petronas F1 καταδικάζουν αυτές τις συμπεριφορές με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση στο σπορ μας και καλούμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Η Formula 1, η FIA, οι ομάδες και οι οδηγοί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σπορ στο οποίο δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να επισημαίνονται και να εξαλείφονται.


Τέλος, και η Red Bull Racing εξέδωσε ανακοίνωση κατακρίνοντας τα ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές προς τον οποιονδήποτε, με την ανακοίνωση της να αναφέρει:

Μπορεί να είμαστε έντονοι αντίπαλοι στην πίστα, αλλά είμαστε όλοι ενωμένοι κατά του ρατσισμού. Καταδικάζουμε τη ρατσιστική κακοποίηση κάθε είδους ενάντια στην ομάδα, τους ανταγωνιστές μας και τους φιλάθλους μας.

Ως ομάδα, είμαστε αηδιασμένοι και θλιμμένοι που γίναμε μάρτυρες της ρατσιστικής κακοποίηση που υπέστη χθες ο Lewis στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την σύγκρουση με τον Max. Αυτό δεν είναι ποτέ δικαιολογία, σίγουρα δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο στο άθλημα μας, και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ανάρτηση έκανε και ο Christian Horner λέγοντας ότι ενώ η κόντρα για το πρωτάθλημα είναι έντονη, τα φορτισμένα συναισθήματα δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν τη γραμμή του ρατσισμού.

Έχουμε μηδενική ανοχή στο ρατσισμό στην ομάδα μας και προσωπικά αισθάνομαι ότι οι υπεύθυνοι για αυτού τους είδους την κακοποίηση πρέπει να λογοδοτούν. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη FIA και την F1 προκειμένου να τα εξαλείψουμε όλα αυτά από το άθλημά μας.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και η Mclaren, από την οποία ο Hamilton ξεκίνησε την καριέρα του και κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Η Mercedes υπαινίχθηκε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να ερευνήσει κάποια από τα ρατσιστισκά σχόλια που δέχθηκε ο Hamilton και κάλεσε τα social media να ενεργήσουν κατάλληλα έτσι ώστε να σταματήσουν τις ρατσιστικές αναρτήσεις πριν βγουν online και ταυτόχρονα να κλείνουν τους λογαριασμούς των δραστών των επιθέσεων αυτών.

Ο Hamilton δεν έχει σχολιάσει ακόμη την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε, αλλά την περασμένη εβδομάδα με μια ανάρτησή του είχε κατακρίνει σφοδρά τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκαν οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας.

Ο Hamilton ήταν μια από τις ισχυρές φωνές του κινήματος Black Lives Maters το 2021 και μαζί με την ομάδα του τη Mercedes ανέλαβαν πολλές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Και σίγουρα παραμένει η ισχυρότερη φωνή στη Formula 1 κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μαύρων.

Η Mercedes άλλαξε από πέρυσι το χρώμα των μονοθεσίων της και των στολών των οδηγών της σε μαύρο για να στείλει το δικό της μήνυμα, ενώ οι οδηγοί πριν την έναρξη κάθε αγώνα στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Hamilton μαζί με την Mercedes έδωσαν στη δημοσιότητα σχετική έκθεσή τους, κατόπιν έρευνας ενός χρόνου.

Την περασμένη χρονιά ο Λιούις Χάμιλτον βραβεύτηκε με βραβείο “Laureus Athlete Advocate of the Year” λόγω ακριβώς των αγώνων του κατά του ρατσισμού. Ο ίδιος έχει μιλήσει πολλές φορές για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από παιδί ενώ πιέζει διαρκώς, μαζί με την Mercedes για να γίνουν αλλαγές στη Formula 1 και περισσότερο μαύροι να ενταχθούν στους κόλπους της.

Να σημειωθεί ότι ο Hamilton είναι ο μοναδικός μαύρος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος, κάτι το οποίο ο ίδιος με τους αγώνες του προσπαθεί να αλλάξει.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...