Η Tesla “άνοιξε” πιλοτικά το δίκτυο Supercharger για όλους

Σχετικά άρθρα

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Elon Musk χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του Twitter αποκάλυψε πως εντός του έτους οι Superchargers σταθμοί φόρτισης της Tesla θα γίνουν διαθέσιμοι και για τα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πολλοί δεν πίστεψαν ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Tesla ίσως χάσει ένα από τα πιο σημαντικά της πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό. Όπως γνωρίζεις, το δίκτυο των Supercharger σταθμών χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους κατόχους αυτοκινήτων της Tesla και αριθμεί πάνω από 25.000 σταθμούς παγκοσμίως, εκμηδενίζοντας το άγχος της αυτονομίας.

Από σήμερα, όμως, η Tesla ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων άλλων κατασκευαστών να χρησιμοποιούν 10 Superchargers σταθμούς φόρτισης στην Ολλανδία. Σε δήλωση της, η Tesla τόνισε:

Ήταν πάντα φιλοδοξία μας να ανοίξουμε το δίκτυο Superchargers σε ηλεκτρικά οχήματα που δεν ανήκουν στην Tesla και με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε περισσότερους οδηγούς να κινηθούν με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτή η κίνηση υποστηρίζει άμεσα την αποστολή μας να επιταχύνουμε τη μετάβαση του κόσμου στη βιώσιμη ενέργεια.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, οι 10 σταθμοί στην Ολλανδία θα είναι προσβάσιμοι στους οδηγούς της Ολλανδίας που δεν είναι κάτοχοι ενός μοντέλου της Tesla, μέσω της εφαρμογής της εταιρίας για smartphone. Οι σταθμοί φόρτισης θα είναι προσβάσιμοι μόνο σε οδηγούς από την Ολλανδία και θα πρέπει τα αυτοκίνητα τους να διαθέτουν βύσμα φόρτισης CCS.

Οι σταθμοί βρίσκονται στις πόλεις: Sassenheim, Apeldoorn Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes, και Zwolle. Η χρέωση των kW είναι μεγαλύτερη στους κατόχους που δεν έχουν ένα αυτοκίνητο της Tesla, με το πρόσθετο κόστος να προκύπτει από την διασφάλιση ότι οι Superchargers σταθμοί φόρτισης μπορούν να δεχτούν μια σειρά διαφορετικών οχημάτων. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά η τιμή για μη-Tesla αυτοκίνητα είναι €0,57/kWh.

Με μηνιαία πάγιο €13, η τιμή μειώνεται στα €0,24/kWh. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κάτοχοι μη-Tesla αυτοκινήτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο το πολύ πέντε φορές την ημέρα. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων της Tesla πληρώνουν εξαρχής μόνο 0,24 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ενώ οι υπόλοιποι κάτοχοι ηλεκτρικών χρησιμοποιώντας το δίκτυο FastNed της Ολλανδίας πληρώνουν περίπου 0,75 λεπτά του ευρώ ανά kWh.

Αυτό σημαίνει ότι με την χρήση των σταθμών της Tesla πληρώνεις περίπου €4,50 ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ με άλλους παρόχους αυτό μπορεί να φτάσει και κάτι λιγότερο από €12 ανά 100 χιλιόμετρα. Κλείνοντας, η εταιρεία σημείωσε ότι το να επιτραπεί σε κατόχους αυτοκινήτων μη-Tesla να χρησιμοποιούν το δίκτυο της θα βοηθήσει στην ταχύτερη μελλοντική επέκταση του, με τους Superchargers σταθμούς να είναι ανοιχτοί σε οδηγούς εκτός Tesla στο μέλλον μόνο αν υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Mini Aceman

Η Mini παρουσίασε επίσημα το Aceman, το νέο της μικρό, αμιγώς ηλεκτρικό crossover που μοιράζεται μεγάλο μέρος των μηχανικών του μερών με το νέο...

Ανακαλούνται 7.458 Porsche Taycan λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η Porsche προχωρά στην ανάκληση 7.458 Taycan, παραγωγής μεταξύ 2018 και 2024 εξαιτίας πιθανού προβλήματος στις μπαταρίες τους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε...