Λίγες ώρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στην νεόκτιστη πίστα στους δρόμους της Jeddah, για το πρώτο Grand Prix στη Σαουδική Αραβία, ο Lewis Hamilton μιλώντας σήμερα στην καθιερωμένη media day -την Πέμπτη κάθε αγώνα- έκανε γνωστές τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας της Μέσης Ανατολής. Ο Βρετανός παραδέχτηκε ότι δεν αισθάνεται άνετα να αγωνιστεί στη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η F1 θα ασκήσει πίεση για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Ο Hamilton είναι υπέρμαχος της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, και θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο δεν σταματά να ελπίζει ότι ίσως -κάποια μέρα- οι άνθρωποι δεν θα διαχωρίζονται από το χρώμα τους, από το φύλο τους, ή από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε σήμερα, ο Hamilton:

Όπως είπα και στον προηγούμενο αγώνα (στο Κατάρ), αισθάνομαι ότι σε αυτό το σπορ έχουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για συγκεκριμένα ζητήματα που βλέπουμε σε αυτές τις χώρες, ειδικότερα γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχοντας τον απόλυτο σεβασμό προς όσους βρίσκονται εδώ, διότι με έχουν υποδεχθεί με ζέση, δεν μπορώ να υποκριθώ ότι γνωρίζω όσα γνωρίζει κάποιος που έχει μεγαλώσει σε αυτή την κοινότητα και έχει επηρεαστεί σημαντικά από συγκεκριμένους κανόνες αυτού του καθεστώτος.

Με ρωτάτε αν αισθάνομαι άνετα εδώ; Δεν θα έλεγα ότι νιώθω. Όμως δεν είναι επιλογή μου να βρίσκομαι στην Jeddah. Το άθλημα έχει κάνει την επιλογή να βρεθούμε στη Σαουδική Αραβία. Αν είναι σωστό η λάθος δεν έχει σημασία να το συζητήσουμε τώρα. Το σημαντικό είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Στον προηγούμενο αγώνα είδατε, για παράδειγμα, το κράνος που φόρεσα. Θα το φορέσω ξανά εδώ και θα το κάνω και στον επόμενο αγώνα.

Αν κάποιος έχει τον χρόνο και θέλει να το κάνει, ας διαβάσει τους νόμους σχετικά με την LGBTQ+ (ΛΟΑΤΚΙ+) κοινότητα. Είναι τρομακτικοί. Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορούν πλέον να οδηγήσουν, από το 2018 κι έπειτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν φυλακισμένες γυναίκες επειδή είχαν οδηγήσει πριν από πολλά, πολλά χρόνια.

Πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και πιστεύω ότι το άθλημά μας οφείλει να κάνει περισσότερα.